Ένα επιπλέον δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του, που έχει τα τελευταία χρόνια συνδυαστεί με την προβολή καλά κρυμμένων μυστικών του νησιού, καταθέτει ο Τόλης Φλιούκας. Αυτή τη φορά το φακό του εμπνέει η παράδοση συλλογής ροδοπέταλων από τους τριανταφυλλεώνες του Συκούση και η επεξεργασία τους για τη μετατροπή τους σε γλυκό του κουταλιού.
Με την ευκαιρία ας δούμε και μια συνταγή για την παρασκευή του:
Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Για περίπου 1½ φλιτζ. (375 ml) γλυκό:
Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα ροδοπέταλα, ξεπλύνετε και στεγνώστε με χαρτί. Πασπαλίστε με περίπου το μισό φλιτζάνι ζάχαρης και ανακατέψτε απαλά με τα δάχτυλά σας για να μαλακώσετε τα πέταλα. Αφήστε τα να διαλυθούν και να απελευθερώσουν όλο το άρωμά τους για 1 ως 2 ώρες ή καλύψτε τα και διατηρήστε τα στο ψυγείο για μία νύχτα.
Βράστε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέστε τα ροδοπέταλα (μαραμένα η αποξηραμένα) και σιγοβράστε για 15 -20 λεπτά ή μέχρι τα πέταλα να μαλακώσουν. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και ¼ του φλιτζανιού ροδόνερο και βράστε για επιπλέον 5 ως 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, ώσπου το σιρόπι να πήξει κάπως. Δεν χρειάζεται να πήξει υπερβολικά. Χαμηλώστε τη φωτιά, δοκιμάστε και προσθέστε ροδόνερο, αν θέλετε. Το αποτέλεσμα δεν θα θυμίζει παχύρευστο γλυκό παρά περισσότερο αρωματική σάλτσα.
Όσο το γλυκό σιγοβράζει, τοποθετήστε 2-3 μικρά (ίσα με μισό φλιτζάνι) βαζάκια (χωρίς τα καπάκια) στον φούρνο και ζεστάνετέ τα στους 80 βαθμούς για 30 λεπτά. Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, γεμίστε τα βάζα σχεδόν ως πάνω με το καυτό γλυκό και κλείστε τα καπάκια που θα σφραγίσουν όσο ψύχονται.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.