28.3.2018 17:25

Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η λαλαδο - μανία;

Μύθοι κι αλήθειες για την πρωταγωνίστρια της Μαρτιάτικης χιακής γης.

Η απειλή εξάπλωσης της αγέρωχης άγριας τουλίπας ήταν ανέκαθεν ο άνθρωπος. Και στην π.F. (προ Facebbok) εποχή ο κατακόκκινος ανθός από τον κρυμμένο βολβό στη χιώτικη γη στόλιζε το Μάρτη τα καθιστικά στα σπιτικά της κεντρικής και νότιας Χίου, δεν έγινε ξαφνικά μέρος της φρενίτιδας της εποχής μας.

Σήμερα τα 4 είδη λαλάδας που φύονται στον τόπο μας ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα επίδειξης της ατομικότητας μας και του τόπου μας. Δύσκολα θα βρεθεί Χιώτης και Χιώτισσα που δεν θα πιάσει … το Μάρτη, δεν θα φωτογραφηθεί δηλαδή με μια αγκάλη λαλάδες ή με φόντο λαλαδοχώραφο. Πιστεύει, ενδεχόμενα, πως με την κίνηση αυτή εξωτερικεύει στην παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου, πρώτον την ατομική του ευαισθησία στις μικροχαρές της φύσης, δεύτερον αναδεικνύει την τοπική του υπερηφάνεια για τη μοναδικότητα της χιακής γης. Πόση βάση έχει ο ισχυρισμός μας; Απειλείται απ’ αυτόν  η αναπαραγωγή της λαλάδας;

  1. ΜΥΘΟΣ: Απ’ τη φύση της Χίου έκλεψαν οι Ολλανδοί τις τουλίπες, εξέλιξαν το είδος και τις κατοχύρωσαν ως σύμβολο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι λαλάδες της Χίου είναι μέρος του γένους Toulipa, η οποία συναντάται κυρίως στην κεντρική Ασία και εκτείνεται ως τις νότιες – κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης, απλωμένο σε πάνω από 100 διαφορετικά είδη. Απ’ αυτά στη Χίο έχουν καταγραφεί μόλις 4, η πολυπληθέστερη tulipa agenesis DS, η tulipa disiana DS, η tulipa radii Reboul και η tulipa undulatifolia Boiss.

  1. ΜΥΘΟΣ: Απόδειξη ότι ξεκίνησαν απ’ τη Χίο είναι ότι εδώ τις λέμε λαλάδες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ονομασία «λαλάδες» προέρχεται από την περσική ονομασία lale. Η Τουρκική επίδραση στη γλώσσα μας μετέφερε και επικράτησε στη χιώτικη διάλεκτο την ονομασία.

  1. ΜΥΘΟΣ: Θα μπορούσε η Χίος να εκμεταλλευτεί το αυτοφυές είδος και να καλλιεργήσει τουρισμό … λαλαδοπαρατηρητών.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν 14 από τα 100 παγκοσμίως διαφορετικά είδη άγριας τουλίπας. Το ποσοστό των ειδικών επισκεπτών με αποκλειστικό ενδιαφέρον την αυτοφυή βλάστηση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό ανά την Ευρώπη. Ασφαλώς, βέβαια, οι λαλάδες ενισχύουν σημαντικά, ως ψηφίδα,  μια διαφορετικού τύπου προώθηση της Χίου στην of season περίοδο.

  1. ΜΥΘΟΣ: Με τη λαλαδομανία στο fb σίγουρα το είδος σύντομα θα εκλείψει.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η μαζική εκρίζωση των βολβών τους είναι απειλητική για το φυτό, καθώς έχει αποδειχτεί ότι αναπαράγεται κυρίως υπόγεια, μέσω των βολβών του, και λιγότερο από την επικονίαση από τα έντομα. Επομένως ιδιαίτερη προσοχή, ας αποφεύγουμε την εκρίζωση.

Κυρίαρχη απειλή, ωστόσο, αποτελεί η υιοθέτηση σύγχρονων μορφών καλλιέργειας με σκαπτικά εργαλεία μεγάλου βάθους, που καταστρέφουν τους βολβούς. Για αυτό παρατηρείται το φαινόμενο τα πλησιέστερα σε κεντρικούς δρόμους χωράφια να καταγράφουν έντονη αραίωση του πληθυσμού τους. Δεν είναι βέβαιο αν υφίσταται για αυτό τρόπος προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ