15.12.2020 18:54

Νομάδες μελισσοκόμοι στη Χίο

Η οικογένεια του μελιού έχει όνομα και αυτό είναι: The Queen & The Sea.
Ο Νίκος με τους γονείς του, την Γεωργία και τον Παντελή διαθέτουν κάτι παραπάνω από μια οικογενειακή επιχείρηση καθώς είναι νομάδες μελισσοκόμοι.

Η παραγωγή μελιού υψηλής διατροφικής αξίας από μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων ξεκίνησε πριν εννέα χρόνια στο νησί της Χίου.

Νομάδες μελισσοκόμοι

Ο νομαδικός χαρακτήρας έγκειται στην ιδιαίτερη μεταχείριση των μελισσών. Ο Νίκος περιγράφει την διαδικασία που ακολουθούν:

 «Είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι και μετακινούμε τις κυψέλες μας σε όλο το νησί ψάχνοντας τις καλύτερες συνθήκες για τις μέλισσες μας ώστε να τους προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων».

Η ιδιαίτερη μεταχείριση εξασφαλίζει την άριστη διαβίωση τους αλλά και ένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν.

 

Χίος:  Ένας βοτανολογικός θησαυρός

Ο Νίκος φρόντισε να αξιοποιήσει τον βοτανολογικό πλούτο του νησιού. Η Χίος σε παλαιότερες γεωλογικές περιόδους ήταν ενωμένη με την απέναντι Μικρασιατική ακτή. Από βοτανολογική άποψη η Χίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι συναντιούνται φυτά τόσο της ευρωπαϊκής ηπείρου όσο και της Ασιατικής.

Ένα νησιώτικο μέλι αλλιώτικο

Η ιδιαίτερη φροντίδα της παραγωγής μελιού δεν σταματά μόνο στον νομαδικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα μέλι που είναι αδύνατο να μη χαρακτηριστεί προϊόν βοτανικής προέλευσης καθώς το πλήθος των βοτάνων που το απαρτίζουν είναι τόσο μεγάλο όση και η βιοποικιλότητα ενός ιδιαίτερου νησιού, της Μυροβόλου Χίου.
Εκεί οι μέλισσες ξεκινούν την ανάπτυξη τους καθώς τρέφονται με νέκταρ και γύρη... από τις φρασκομηλιές, τα Χιώτικα περιβόλια με τα μανταρίνια, τις ακακίες, τις φλαμουριές, τους ευκαλύπτους και φυσικά το σμύρνο, τη λαδανιά, το φλισκούνι και την άγρια λεβάντα.

«Αρχές καλοκαιριού τα μεταφέρουμε στη νότια Χίο, στην Καρίντα του Πυργιού. Εκεί συλλέγουν αποκλειστικά Θυμάρι. Το φθινόπωρο τα μετακινούμε στα χωριά της βόρειας Χίου (Βίκι-Καρδάμυλα) και στον Αγ.Γεώργιο τον Συκούση» περιγράφει ο Νίκος.

Οι μέλισσες εκεί δουλεύουν στο πεύκο, στους αρκόβατους, στα ρείκια, στον ασφένδαμο, στα σπαράγγια, στα κυκλάμινα.
Πρόκειται για ένα υψηλής βιολογικής αξίας μέλι που οφείλει την ιδιαιτερότητα του στον τρόπο παραγωγής του αλλά και την αγάπη των παραγωγών. Η οικογένεια Παπαφίγκος φροντίζει οι μέλισσες να απολαμβάνουν τους βοτανικούς θησαυρούς του νησιού για να προσφέρουν ένα χρυσαφένιο μέλι.

Ο κόσμος της μέλισσας είναι ένα μαγικό ταξίδι στη φύση

Ο Νίκος επιβεβαιώνει την αγάπη του για αυτό το ταξίδι:

«Για εμάς είναι ένα ταξίδι ζωής. Ένα ταξίδι που μας οδηγεί μέσα από τις καλύτερες στιγμές του στην ιερότητα της φύσης. Ένα ταξίδι που απαιτεί επαγγελματισμό, εργατικότητα, σεβασμό, πίστη, αγάπη, πάθος και αφοσίωση. Σε αυτό το ταξίδι λοιπόν θα προσπαθήσουμε να γίνουμε συνταξιδιώτες.»

Το μέλι της οικογένειας Παπαφίγκος “The Queen & The Sea” μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιολογικά καταστήματα του νησιού όπως είναι το "Μέσα κει", "Το κουκί και το ρεβύθι",το "3b coffee& nuts", ο "Κοράκης-Μαρίνος", στο "Levidis Meat Center" και στο μπακάλικο του Γιάννη Κωσταρή στην Κώμη. Επίσης βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, όπως είναι το "4seasons" στο Σύνταγμα, τα "Χιώτικα Προιόντα" στον Αγ, Δημήτριο, το "Mastic Coffee" στο Χαϊδαρι και το "Mastiha shop" στο Σύνταγμα. 
Τέλος είναι διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ "Χαρά" του νησιού.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ