Να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο, σε τρεις βασικούς τομείς ύδρευση-άρδευση, αποχέτευση και όμβρια ύδατα, επιχείρησε η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης, μέσα από διαδικτυακή συζήτηση με προσκεκλημένες δημοτικές παρατάξεις αλλά και υπηρεσιακά στελέχη.
Παρότι οι δημοτικές παρατάξεις, πλην της παράταξης του Δημάρχου δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ζητώντας συγκεκριμένη ατζέντα, η ενημέρωση έκρυβε αρκετές ειδήσεις κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων και την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Μυριαγκός αναφέρθηκε στα προβλήματα της υδροδότησης κυρίως στην πόλη αλλά και σε περιοχές του Βροντάδου, λέγοντας ότι αυτά ήταν μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως είπε ο κ. Μυριαγκός το πρόβλημα εντοπίζεται κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο και αφορούν κυρίως τμήματα της πόλης όσο και του Βροντάδου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης νερού.
«Τον χειμώνα οι ανάγκες είναι περί τις 7.000 κ.μ. νερό την ημέρα για την πόλη και 1.500 κ.μ. για τον Βροντάδο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτές οι ανάγκες διπλασιάζονται», εξήγησε ο κ. Μυριαγκός, λέγοντας ότι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την υδροδότηση των συγκεκριμένων περιοχών από σήμερα.
Αναφερόμενος στα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΝ Χίου, εξήγησε ότι αυτά εντοπίζονται κυρίως στις μονάδες αφαλάτωσης, τις οποίες χαρακτήρισε ως γερασμένες και μειωμένης δυναμικότητας, αφού όπως είπε, ο χρόνος ζωής τους είναι περί τα 15 χρόνια και οι υπάρχουσες στη Χίο – πλην μίας- έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια.
Ένα ακόμη πρόβλημα, είναι η υπερκατανάλωση από την πλευρά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι φέτος τον Ιούνιο, παρότι δεν υπήρχαν επισκέπτες και τουρισμός, καταγράφηκαν καταναλώσεις Αυγούστου.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και οι γεωτρήσεις, αφού οι περισσότερες είχαν υπεραντληθεί τα περασμένα χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένα βαρέα μέταλλα ενώ κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις κλοπές νερού καθώς και τις διαρροές του δικτύου.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υδροδότησης η ΔΕΥΑΝ Χίου αποφάσισε να βάλει νέες γεωτρήσεις αλλά και μονάδες αφαλάτωσης. Όπως είπε ο κ. Μυριαγκός, ήδη η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει πληρώσει στη ΔΕΗ 21.000 προκειμένου να ηλεκτροδοτήσει μία ανενεργή μέχρι σήμερα γεώτρηση στην περιοχή Μαρμαροτράπεζα, ακόμα μία στην περιοχή της Ευρετής ενώ είναι σε συζητήσεις με το Νοσοκομείο για την χρήση ενός πηγαδιού στην περιοχή Λωλόδεντρα.
Επιπλέον η ΔΕΥΑΝ Χίου θα ενοικιάσει μία μονάδα αφαλάτωσης που θα τοποθετηθεί στον Βροντάδο και θα έχει δυνατότητα παραγωγής 1.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία στις αφαλατώσεις του Θόλους καθώς και μία μονάδα αφαλάτωσης 3.000 κυβικών μέτρων στην πόλη.
Σε ότι αφορά στη Νότια Χίο αναφέρθηκε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η τοπογραφική και υδραυλική μελέτη για το Φράγμα Κοντού και μέσα στο επόμενο έτος θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενώ προχωράνε και οι μελέτες για μονάδες αφαλάτωσης που θα δίνουν νερό σε Ιωνία και Μαστιχοχώρια.
Ο κ. Μυριαγκός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επιχορήγηση της ΔΕΥΑΝ Χίου με 5 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για αναβάθμιση του βιολογικού της πόλης.
Όπως είπε, με τη συγκεκριμένη επεξεργασία θα δίνονται 4.000 κ.μ. νερού τη μέρα για αδρευτικούς σκοπούς των Καμποχώρων ενώ μέσα από την αξιοποίηση των δικτύων του φράγματος Κόρης Γεφύρι θα δίνεται νερό και στον Κάμπο για τον ίδιο σκοπό.
Τέλος ενημέρωσε ότι σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 6 μικροί βιολογικοί σε Μεστά, Πυργί, Ελάτα, Αρμόλια, Συκιάδα και Βολισσό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όσα ειπώθηκαν και για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων με τον Βασίλη Μυριαγκό να σημειώνει ότι πλέον η ΔΕΥΑΝ δεν μπορεί να ανταποκριθεί αφού απαιτούνται πολλά έργα και με μεγάλα χρηματικά ποσά.
Έτσι προτάθηκε, παρόντος του αντιδημάρχου Γιάννη Ξενάκη, η διαχείριση των όμβριων να γίνεται από τον Δήμο Χίου με την υποστηρικτική βοήθεια και τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΝΧ.
Τέλος ο κ. Μυριαγκός, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΝΧ λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι από το δάνειο των 3 εκ. ευρώ που είχε πάρει η εταιρεία τη δεκαετία του 1990, έχουν πληρωθεί 8 εκ. ευρώ και απομένουν ακόμα 4,5 εκ. ευρώ.
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Μυριαγκός ανέφερε ότι θα είναι αμετάβλητη και αυτή τη χρονιά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.