Σημαντική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο την εξέλιξη και οργάνωση του έργου δημιουργίας αστεροσκοπείου στην περιοχή «Αψιλές» της Βόρειας Χίου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Η συνάντηση συγκέντρωσε περίπου δέκα εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και ερευνητική κοινότητα. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Σταμάτης Κριμιζής, διακεκριμένος ερευνητής και ακαδημαϊκός, καθώς και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από την πλευρά της Περιφέρειας, συμμετείχαν επίσης οι κ. Κουντουριάδης και Μαλλιαρός, ο τελευταίος σε ρόλο υπευθύνου πολιτικής προστασίας, ενώ το Αστεροσκοπείο εκπροσώπησε ο καθηγητής και διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ, κ. Βασιλάκος.
Ο στόχος της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της πορείας του έργου και η συζήτηση για τις επόμενες ενέργειες που θα επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης. Το αστεροσκοπείο αναμένεται να προσφέρει τόσο επιστημονικές όσο και εκπαιδευτικές δυνατότητες, ενισχύοντας τη Χίο ως πόλο έρευνας και καινοτομίας.
Προετοιμασία του χώρου και χρηματοδότηση
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή, οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την εύρεση και οριοθέτηση του χώρου να αποτελεί πλέον γεγονός. Σημαντικές προκαταρκτικές εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του χώρου και της τοποθέτησης ενός προσωρινού κοντέινερ. Αυτές οι πρώτες υποδομές θα υποστηρίξουν την έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του αστεροσκοπείου.
Το κόστος του έργου βρίσκεται υπό αξιολόγηση, με τις κύριες χρηματοδοτικές ευθύνες να βαραίνουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που έχει αναλάβει τη δαπάνη για τα εξειδικευμένα επιστημονικά μηχανήματα. Οι τοπικές αρχές δεσμεύονται να στηρίξουν το έργο, παρέχοντας τις απαραίτητες τοπικές υποδομές με χαμηλό οικονομικό κόστος για την Περιφέρεια.
Η δημιουργία του αστεροσκοπείου στην περιοχή «Αψιλές» της Βόρειας Χίου αναμένεται να ενισχύσει τον επιστημονικό ρόλο της Χίου, προσφέροντας πρόσβαση σε έναν χώρο εξαιρετικής αστρονομικής έρευνας. Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην επιστήμη, καθώς το αστεροσκοπείο θα μπορεί να λειτουργήσει και ως κέντρο εκπαιδευτικών δράσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και νέους επιστήμονες να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στην αστρονομία και την αστροφυσική.
Ο κ. Βρουλής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο του έργου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σε αυτή τη σύμπραξη, κάθε πλευρά θα συνεισφέρει τις δικές της δυνατότητες και πόρους, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα.
Οι συζητήσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνταξη και υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, που θα θεσμοθετεί την από κοινού δέσμευση για την υλοποίηση του αστεροσκοπείου. Το μνημόνιο αυτό θα επισημοποιήσει τον ρόλο κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, διασφαλίζοντας την αμοιβαία συνεργασία και την ακριβή κατανομή αρμοδιοτήτων για την επίτευξη του τελικού στόχου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.