23.5.2014 9:53

«Η χώρα έχει ανάγκη από ευρύτατες συνεργασίες»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕ «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» ΣΤ. ΤΣΑΚΥΡΑΚΗ

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου με μεγάλο βιογραφικό σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεκάδες συγγράμματα. Ο Στ. Τσακυράκης (από το Μόλυβο) κάνει το βήμα που έλλειπε που από την καθημερινότητά του και συμμετέχει με «Το Ποτάμι» στις ευρωεκλογές ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Αναλυτικά τα όσα απάντησε στο politischios.gr:

-      Γιατί με Το Ποτάμι;

Αν σιγουρεύτηκα για κάτι μετά από πέντε χρόνια φοβερής κρίσης που βιώνει η χώρα μας,            είναι για το ότι το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο είναι εντελώς ανίκανο να ξεφύγει από           παλαιοκομματικές νοοτροπίες και πρακτικές, ώστε να λύσει τα προβλήματα με γνώμονα το          δημόσιο συμφέρον. Η συνειδητοποίηση αυτή με ώθησε να επενδύσω σε μια νέα κίνηση,      απαλλαγμένη από βάρη και εξαρτήσεις που κάνουν τα πράγματα περίπλοκα από εκεί που θα     μπορούσαν να είναι εξαιρετικά απλά. Το Ποτάμι προσφέρει αυτή την εγγύηση και πολλές             ακόμα. Με δεδομένα μια κοινότητα αξιών που μοιραζόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες στο        εγχείρημα αλλά και συγκεκριμένες θέσεις σε βασικά ζητήματα δημοκρατίας, αξιοκρατίας             και ανάπτυξης, αισιοδοξώ ότι Το Ποτάμι είναι η λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο.

-      Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πρώτη αλλαγή που πρέπει να προωθηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Νομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προωθηθούν αλλαγές προς την        κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, αλλά      και της μέριμνας, σε κεντρικό επίπεδο, για όλους τους πολίτες της. Με τον τρόπο             αυτόν, όχι μόνον θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι δυσμενείς συνέπειες της   υπάρχουσας οικονομικής κάμψης, αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης των             κοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κρίση, όπως είναι κατά κύριο λόγο η              τεράστια ανεργία που πλήττει περισσότερο ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

-      Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Ευρώ;

Ένωση κρατών δύσκολα νοείται χωρίς υποχωρήσεις, στις οποίες κανείς προβαίνει έχοντας          κατά νου τα πλεονεκτήματα που αποκομίζει συνολικά από τη συμμετοχή του στην ένωση            αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θεωρεί ότι δεν έχουμε πλεονεκτήματα να αποκομίσουμε από          τη νομισματική μας ένωση με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αλλά και ότι τα       προβλήματά μας θα λυθούν αν φύγουμε απ' το Ευρώ. Φαίνεται επίσης να αποσυνδέει      εντελώς μία ξαφνική, μονομερή απόφαση εξόδου μας από το Ευρώ από την συνολική       πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε.. Εγώ, προσωπικά, θεωρώ αυτή την αντίληψη          καταστροφική αλλά και παραπλανητική για τον κόσμο. Στο Ποτάμι επιμένουμε σ' έναν     σταθερά ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στην αντιμετώπιση των- αρκετών-             προβλημάτων της Ευρώπης από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη, εντός της Ένωσης. Αυτό            σημαίνει, μεταξύ άλλων, ανεπιφύλακτη προσήλωση στο κοινό μας νόμισμα.

-      Έχετε υποστηρίξει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε μεν, αλλά με σοβαρό κοινωνικό κόστος. Υπήρχε άλλος δρόμος;

Σαφέστατα, και πρώτα απ' όλα μέσα από μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική, με την οποία            τα βάρη θα κατανέμονται στους πολίτες ανάλογα με τις δυνατότητές τους.  Δεν πρέπει να        ξεχνάμε ότι το περίφημο αυτό πλεόνασμα οφείλεται πρωτίστως στις θυσίες του     μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού που κλήθηκε να συμμορφωθεί με δυσβάσταχτα      και, συχνά, άδικα μέτρα. Πέρα, όμως, από τη φορολογία, νομίζω ότι όλοι έχουμε             συνειδητοποιήσει πλέον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι βασικά η αδυναμία- ή και η    άρνηση- να προχωρήσουμε σε ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα           βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στον εξορθολογισμό των οικονομικών του κράτους.

-      Πώς σχολιάζετε το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτεια” που θέτει η Κυβέρνηση γι' αυτές τις εκλογές;

Τέτοιου είδους διλήμματα φαίνεται να έχουν γίνει απαραίτητο συστατικό της προεκλογικής         ρητορείας ορισμένων κομμάτων. Εμείς θεωρούμε ότι η σταθερότητα της χώρας σε καμία          περίπτωση δεν θα έπρεπε να σχετίζεται με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και          ευρωπαϊκών εκλογών. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους    Συντηρητικούς (το κυβερνών κόμμα) να έρχονται τρίτοι στις ευρωεκλογές και τους     συνεταίρους τους Φιλελεύθερους να φτάνουν μόλις και μετά βίας το 7 με 8%, κανείς δε   θέτει ζήτημα    πολιτικής σταθερότητας. Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι καθαρά πολιτική. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να αναλογιστούν τον   αντίκτυπο που θα έχει η ψήφος          τους στην πορεία της             Ευρώπης.

-      Μπορεί το παλιό πολιτικό σύστημα να προσφέρει λύσεις για την Ελλάδα μετά την κρίση;

Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την           κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το   πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται βαθιά αναμόρφωση προκειμένου να είναι σε θέση να      συμβάλει στην έξοδό μας από την κρίση και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις για την   Ελλάδα μετά από αυτήν. Εμείς γνωρίζουμε ότι για επιτευχθούν τα αποτελέσματα που όλοι          έχουμε ανάγκη χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις και συνεργασίες. Αυτές, όμως, δεν      μπορούν να γίνουν χωρίς συμφωνία πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές. Με την έννοια αυτή,         Το Ποτάμι φιλοδοξεί να έχει άμεση επιρροή στην αλλαγή του παλαιού πολιτικού   συστήματος.

            

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ