«Ερχόμαστε από την Ερεσό, εκατό χιλιόμετρα δρόμο, για να δούμε έναν γιατρό...» Με παράπονα σαν κι αυτό, υποδέχτηκαν την Αγλαΐα Κυρίτση κάτοικοι της Λέσβου που περίμεναν υπομονετικά στα εξωτερικά ιατρεία του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου περιόδευσε την Παρασκευή στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, μίλησε με τους εργαζόμενους και συζήτησε για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.
Στο νοσοκομείο, η υποψήφια περιφερειάρχης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φώντα Αυγερινό και μέλη του Σωματείου των εργαζομένων, ενώ ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βασίλη Μουζάλα για τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η καθυστέρηση του διορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Θεοδώρου, ο Διοικητής Υπηρεσιών του Νοσοκομείου κ. Ιγνάτιος Σακαλής και ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος αναφέρθηκε στις «κερκόπορτες» της ιδιωτικοποίησης της υγείας, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να κατασκευάσουν μονάδες βραχείας νοσηλείας, σε με νοσοκομεία που διαθέτουν λιγότερες από 400 κλίνες.
«Συγχωνεύσεις κλινικών, μειώσεις προσωπικού, δυσλειτουργίες και ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά, είναι η εικόνα της υγείας κι εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα των μνημονίων. Είδαμε με τα μάτια μας το προσωπικό να χρησιμοποιεί πατέντες για να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά τα αναλώσιμα υλικά του νοσοκομείου. Βλέπουμε, μέχρι και σήμερα, το νοσοκομείο να παραμένει χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και μήνες. Βλέπουμε ακόμη και ολόκληρα νησιά, όπως ο Άη Στράτης να μένουν, σε λίγες μέρες, χωρίς ούτε έναν γιατρό. Βλέπουμε μόνο ερήμωση και καταστροφή, εκεί που θα έπρεπε το κράτος να ενισχύει την παρουσία του και να στηρίζει την Υγεία του Λαού. Όλα αυτά σταματούν στο τέλος του Μάη. Με την ψήφο των πολιτών, αλλάζουμε τη ρότα της Υγείας στην περιφέρεια μας, αναγκάζουμε τη πολιτεία να παίξει επιτέλους το ρόλο της, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης, σε κάθε κρυφή ή φανερή ιδιωτικοποίηση. Ταυτόχρονα, με κάθε διαθέσιμο πόρο, ενισχύουμε τις υποδομές της υγείας στα νησιά. Μαζί δίνουμε τη μάχη για να έχουν οι νησιώτες τον γιατρό εκεί που ζουν και να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του νησιού ή ακόμη και πέρα από αυτό. Γιατί οι μνημονιακοί νόμοι που προβλέπουν ένα Κέντρο Υγείας ανά Καλλικρατικό Δήμο, οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα, αδιαφορώντας για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά», δήλωσε η Αγλαΐα Κυρίτση.
Στη συνέχεια, η υποψήφια περιφερειάρχης μαζί με τον βουλευτή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε στη Μόρια και συγκεκριμένα στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Από εκεί, περιηγήθηκε στους χώρους του κέντρου, μίλησε με εργαζόμενους και πρόσφυγες, ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης και άκουσε τις συγκλονιστικές ιστορίες που τους έφεραν στο νησί.
Στη συζήτηση που είχε με τους «Γιατρούς του Κόσμου», υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου και τη ΜΚΟ «Μετάδραση», ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους μετανάστες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου κ. Δημήτρη Κουρσουμπά πληροφορήθηκε σχετικά με τη συνολική λειτουργία του κέντρου και την πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.
Η Αγλαΐα Κυρίτση, αφού συνομίλησε με αρκετούς πρόσφυγες και άκουσε τις προσωπικές τους μαρτυρίες, δήλωσε: «Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είναι ανεκτές, τηρουμένων των αναλογιών και με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για βραχεία παραμονή. Βέβαια χρησιμοποιώντας προγράμματα διεθνών οργανώσεων που υλοποιούνται όμως από ΜΚΟ και χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού που δουλεύει στο κέντρο, παρέχεται στους πρόσφυγες ιατρική και νομική υποστήριξη. Διαφωνούμε ριζικά με το να αποποιείται το κράτος τις ευθύνες του και να διατηρεί ουσιαστικά μόνο την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης. Η προστασία αυτών των ανθρώπων που έρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο , είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ. Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές αλλά και ο εγκλωβισμός πολλών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών ευρωπαϊκών πολιτικών και των συνθηκών που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις, με θύματα τους πρόσφυγες και αποδέκτες τις τοπικές κοινωνίες. Η θέση μας είναι ξεκάθαρα κατά των δομών κράτησης και υπέρ των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας. Η απαράδεκτη κατάσταση της Παγανής παλιότερα, που το αντιρατσιστικό κίνημα ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει, φαίνεται ότι δεν προβλημάτισε καθόλου το υπουργείο το οποίο ετοιμάζει τώρα ένα ακόμα μεγαλύτερο κέντρο κράτησης. Η Μυτιλήνη όμως έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα αξιοσημείωτο παραδείγματα Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας και αυτό είναι «οι πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ», με το δημοκρατικό λαό της Μυτιλήνης να στηρίζει τη λειτουργία του».
Το απόγευμα η υποψήφια περιφερειάρχης επισκέφτηκε την περιοχή της Γέρας όπου και συναντήθηκε με κατοίκους και εργαζόμενους σε καταστήματα και καφενεία σε Παλαιόκηπο, Παππάδο, Σκόπελο, Μεσαγρό και Πέραμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.