Οι προκλήσεις για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μπροστά μας. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν αφήνει πλέον περιθώρια για έργα υποδομής, παρά μόνο νέες αναπτυξιακές δυναμικές για τα νησιά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αναγκαστικά λοιπόν και οι διοικήσεις που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας τις ευρωπαϊκές πιστώσεις θα πρέπει αναλόγα να προσαρμοστούν. Ο Κ. Γανιάρης την πρόκληση αυτή δείχνει να μην τη φοβάται, παρά τις δυσκολίες που έχει. Κλήθηκε να διοικήσει από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη έναν θεσμό στα πρώτα του βήματα και όπως αναφέρει και ο ίδιος, μέσα σε συνθήκες πλήρους οικονομικής δυσπραγίας αν μη τι άλλο η προσπάθεια εστιάστηκε στο να μη χαθούν έργα και πιστώσεις. Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο εκ νέου υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χίου, με το συνδυασμό του Νάσου Γιακαλή, μιλά στον «π» για το τώρα και το αύριο του θεσμού, αλλά και όσα βίωσε ο ίδιος στο διάστημα που άσκησε διοίκηση.
ΑΠ. Άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο. Στην προ Καλλικράτη εποχή υπήρχε ο διορισμένος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας που προφανώς πλην ελάχιστων εξαιρέσεων εκτελούσε τις εντολές της αρχής που τον διόριζε δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε αιρετό Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακό συμβούλιο που υπόκεινται σε καθημερινό έλεγχο και λογοδοσία όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και του απλού πολίτη μιας και κάθε απόφαση τους αναρτάται στο διαδίκτυο. Είναι μια σημαντική και ουσιαστική πρόοδος.
Ναι η περιφέρεια μπορεί να δώσει λύσεις. Ο ρόλος της είναι κυρίως ο επιτελικός - στρατηγικός σχεδιασμός με στόχο την βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη (οικονομική, πολιτιστική, βελτίωση υποδομών μεταφορών, έγγειες βελτιώσεις, κοινωνικές παρεμβάσεις κτλ) των νησιών μας. Κύριο αν και όχι μοναδικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια, είναι η αξιοποίηση και κατανομή των πόρων του «νέου ΕΣΠΑ,» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του FEOGA, μέρους των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων, και των διασυνοριακών πρωτοβουλιών που την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ με τελικό σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
ΑΠ. Η ενδοπεριφερειακή σύγκλιση έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, πριν απ’ όλα στο εσωτερικό της δικής μας Περιφερειακής Ενότητας. Μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής συνηγορούν σε αυτό. Θα αναφέρω ως παραδείγματα : 1. Την κατασκευή του κρηπιδώματος λιμένα Οινουσσών που ολοκληρώνεται το 2014 και επιτρέπει την ασφαλή προσέγγιση του πλοίου της γραμμής Πειραιάς -Χίος -Μυτιλήνη. 2. Τον εξοπλισμό της σχολής πλοιάρχων Οινουσσών με την πλέον σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. 3. Την αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ψαρών. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και για τα άλλα μικρά νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το περιφερειακό συμβούλιο έχει κάνει θετικά βήματα για κατάκτηση της περιφερειακής συνείδησης αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων πχ ακτοπλοϊκό, μεταφορικό ισοδύναμο, υγειονομική νοσοκομειακή θωράκιση των νησιών αντιλαμβανόμενο ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στην προοπτική της συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού. Οφείλουμε πάντως να γνωρίζουμε ότι τέτοια ποιοτικά άλματα, όπως η κατάκτηση της περιφερειακής συνείδησης, απαιτούν διαρκή εργασία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
ΑΠ. Ασφαλώς και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2015.
Όλα τα έργα που αναφέρετε εντάσσονται χρηματοδοτούνται ελέγχονται και πληρώνονται από την Περιφέρεια μέσω της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής ανεξαρτήτως του φορέα υλοποίησης (περιφέρεια, Δήμοι, Νομικά πρόσωπα δήμων, ιδιώτες). Αυτό επισημάνθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον προϊστάμενο της και συμπατριώτη μας Γιώργο Πλακωτάρη στην τελευταία διαβούλευση που έγινε στην Χίο. Η κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ & ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ με συνολική χωρητικότητα 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λύνουν οριστικά το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα της χίου. Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ (τομεακό υπουργείου ανάπτυξης) τοποθετεί την Χίο στο μεγαλύτερο δίκτυο μουσείων της Ελλάδος και της Ευρώπης ενδυναμώνει το πολιτιστικό μας προϊόν προβάλει την μαστίχα προσελκύει τουρισμό και δημιουργεί άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
ΑΠ. Ναι η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ήταν σωστή. Αυτό αποδεικνύεται από το αποτελέσματα της εκκαθάρισης που καταγράφεται τελική συνολική ζημία περίπου 420.000 χιλιάδων ευρώ. Η ίδρυση και λειτουργία νέας αναπτυξιακής με ευθύνη το Βόρειο Αιγαίο είναι απολύτως εφικτή με απαράβατο όμως όρο να είναι οικονομικά κερδοφόρος. Ως φωτεινό παράδειγμα μιας τέτοιας ανώνυμης εταιρείας αναφέρω τα καταστήματα mastihashop που σχεδιάσαμε από κοινού εγώ ως πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και ο αείμνηστος Γιώργος Καλουτάς ως Νομάρχης.
AΠ. Η περιφέρεια είναι δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του εκτελώντας μια σειρά μεγάλων έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και επιλύουν οριστικά προβλήματα δεκαετιών. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ μόνο σε δυο αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1. Την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που επιλύει οριστικά την διαχείριση των απορριμμάτων του νομού και 2. Την κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ & ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ με συνολική χωρητικότητα 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που επιλύουν δια παντός το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα της Χίου αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων προμηθεύοντας νερό που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές υγειονομικές προδιαγραφές.
Την προηγούμενη περίοδο είχαμε την απαιτητική πρόκληση να κατοχυρώσουμε το ρόλο της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών. Θεωρώ ότι, όχι χωρίς δυσκολίες, σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε. Άλλωστε σε όλα τα τοπικά ζητήματα (συγκοινωνίες, δημόσια υγεία, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.ά) βρεθήκαμε, με συνέπεια κοντά στον πολίτη. Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι ο νέος θεσμός έχει αναπτύξει το σύνολο των δυνατοτήτων του. Αυτό είναι ένα στοίχημα που καθημερινά εργαζόμαστε για να το κερδίσουμε.
ΑΠ. Και οι δυο είναι θέσεις υψίστης ευθύνης και κατεξοχήν πολιτικές και το πέρασμα έγινε ομαλότατα αβρόχοις ποσίν θα έλεγα.
Στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών ασκούσα ως πρόεδρος επί 20 περίπου χρόνια αμιγώς επιχειρηματική πολιτική με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με μοναδικό σκοπό το κέρδος και μέσω αυτού την διασφάλιση και συνεχή αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού κάτι που κατά γενική ομολογία πετύχαμε . Στην Περιφέρεια προέχει η αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική αλλά με κέντρο τον άνθρωπο και την θεραπεία και εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινωνιών των νησιών μας.
ΑΠ. Πιστεύω πως για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται συστράτευση και ένωση δυνάμεων αλλά επιλογή και επικέντρωση σε εφικτούς στόχους.
Στην μετά Καλλικράτη εποχή η δημοτική αρχή του Δήμου Χίου επωμίστηκε το δύσκολο έργο να ενώσει να αφομοιώσει και να επανεκκινήσει λειτουργικά οκτώ καποδιστριακούς δήμους. Η δε περιφέρεια να κινηθεί και να λειτουργήσει έναν εντελώς νέο θεσμό. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί ότι κληθήκαμε να εργαστούμε και να λειτουργήσουμε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης με τα γνωστά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι σε σημαντικό βαθμό πετύχαμε να συμπορευτούμε με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, διατηρώντας την αυτοτέλεια και τους διακριτούς θεσμικούς μας ρόλους. Ακόμα και όπου υπήρξαν προβλήματα, πράγμα φυσιολογικό ανάμεσα σε διακριτούς θεσμούς, υπήρξε τελικά η διάθεση και το πνεύμα συνεννόησης και κοινής προσπάθειας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα μια σειρά έργων που εκτελούνται από την περιφέρεια και παραδίδονται στον Δήμο Χίου για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. ΧΥΤΑ, Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων, Φράγμα Κατράρη, Δίκτυα άρδευσης Κατράρη, Φράγμα Κόρης Γεφύρι Νηπιαγωγείο Μαστιχωχωρίων κτλ.
ΑΠ. Η επόμενη Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 θα έχει καθοριστική επίδραση στην προοπτική των νησιών μας. Γι’ αυτό κάνουμε και μια μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση-πληροφόρηση-ενεργοποίηση του συνόλου των τοπικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών. Από την πλευρά μας, ως περιφέρεια θέτουμε, σύμφωνα και με το υφιστάμενο προγραμματικό πλαίσιο, τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες:
· Επένδυση στην τοπική οικονομία, με δράσεις προώθησης και καινοτομίας στα τοπικά μας προϊόντα, δικτύωσης των επιχειρήσεων, διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθηση του τουριστικού προϊόντος με τοπική ταυτότητα.
· Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης νέων και ανέργων, υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
· Επένδυση στην προστασία του περιβάλλοντος, με δράσεις διαχείρισης ευαίσθητων περιοχών, επέκταση του δικτύου περιπατητικών διαδρομών, δράσεις πρόληψης κινδύνων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
· Επένδυση σε στοχευμένη αναβάθμιση υποδομών, με επεμβάσεις όπου απαιτείται στο οδικό δίκτυο, παρακάμψεις οικισμών, στις λιμενικές υποδομές (νέος κεντρικός λιμένας Χίου, λιμένας Μεστών ) και στο αεροδρόμιο. , βελτίωση των σημείων εισόδου του νησιού.
· Επένδυση σε καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη, με ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, υποστήριξη στις διαδικασίες συμμετοχής και κοινωνικής λογοδοσίας, μείωση των γραφειοκρατικών βαρών.
ΑΠ. Η γνώμη μου είναι ότι απαιτείται ισορροπία και συνδυασμός πολλών παραγόντων με έμφαση στην καταξίωση στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο, στις αξίες της συνέχειας και της ανανέωσης. Συνδυασμός εμπειρίας και νέας ματιάς στα πράγματα. Ισορροπία στη γεωγραφική και κοινωνική εκπροσώπηση της περιοχής μας. Όρεξη για προσφορά και συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια. Θα πρόσθετα ακόμη ότι η εμπειρία μάς έδειξε, ότι απαιτείται ενίσχυση των συλλογικών λειτουργιών κάτι που επιτυγχάνεται με διαρκή προσπάθεια. Στο «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» επιδιώκουμε να εκφραστούν όλα αυτά τα στοιχεία και πιστεύω ότι θα αποτυπωθούν στο ψηφοδέλτιο που θα τεθεί στην κρίση των συμπολιτών μας στις εκλογές του Μαΐου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.