Σε μία υπόθεση απάτης που προκαλεί αίσθηση, μία 78χρονη γυναίκα από την Πέλλα έπεσε θύμα επιτήδειων, οι οποίοι παρίσταναν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας και της απέσπασαν συνολικά 28.000 ευρώ. Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν τα φιλοβασιλικά της αισθήματα, υποσχόμενοι ότι θα την εντάξουν στον «στενό κύκλο» της βασιλικής αυλής, ενώ στη συνέχεια της ζητούσαν χρήματα με διάφορες προφάσεις.
Η εξαπάτηση ξεκίνησε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας, όπου άγνωστοι την προσέγγισαν ως υποτιθέμενοι εκπρόσωποι της τέως βασιλικής οικογένειας. Της πρότειναν να γίνει μέλος του κύκλου τους, προσφέροντάς της τρεις διαφορετικές κατηγορίες «καρτών μέλους», με τιμές που κυμαίνονταν από 700 έως 4.500 ευρώ. Η ηλικιωμένη, συγκινημένη από την προσφορά, συμφώνησε και ξεκίνησε να καταβάλλει χρήματα σταδιακά.
Οι δράστες κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της, ζητώντας της αρχικά μικροποσά για «λειτουργικά έξοδα» και στη συνέχεια μεγαλύτερα ποσά, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματά της θα επενδύονταν υπέρ της, ώστε να έχει οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα, της ανέφεραν ότι θα της προσέφεραν οικονομική βοήθεια για νοσηλευτικά έξοδα ή τις σπουδές των εγγονιών της.
Η γυναίκα, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για αληθινή προσφορά, έφτασε στο σημείο να πουλήσει το σπίτι της, ώστε να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των δραστών. Το συνολικό ποσό που έχασε έφτασε τις 28.400 ευρώ, με τις μεταφορές χρημάτων να γίνονται σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Μετά την εξαπάτηση, αναγκάστηκε να μετακομίσει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, έχοντας απολέσει την οικονομική της σταθερότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύκλωμα έχει εξαπατήσει και άλλους ηλικιωμένους, εκμεταλλευόμενο την αγάπη τους προς την τέως βασιλική οικογένεια. Οι αρχές ερευνούν την υπόθεση, καθώς φαίνεται πως οι δράστες έχουν υιοθετήσει επαγγελματικές μεθόδους εξαπάτησης, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και διαδικτυακές τακτικές πειθούς.
Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η 78χρονη κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές, οι οποίες διερευνούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις επικοινωνίες που είχε με τους δράστες. Η αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με διαδικτυακές επικοινωνίες που σχετίζονται με χρηματικές συναλλαγές, ειδικά όταν εμπλέκονται άγνωστα πρόσωπα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ευαίσθητες πτυχές της ζωής τους.
Το φαινόμενο της οικονομικής απάτης μέσω πλαστών ταυτοτήτων είναι ανησυχητικά αυξανόμενο, με τα κοινωνικά δίκτυα και τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αποτελούν γόνιμο έδαφος για τέτοιες περιπτώσεις. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ και εκμεταλλεύονται ιστορικά ή συναισθηματικά στοιχεία που μπορούν να πείσουν τα θύματα να εμπιστευτούν τις προθέσεις τους.
Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες:
Η υπόθεση της ηλικιωμένης στην Πέλλα αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη και τα συναισθήματα των ανθρώπων για να αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αρχές εφιστούν την προσοχή σε παρόμοιες διαδικτυακές πρακτικές εξαπάτησης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.