Παρουσία πλήθους πιστών, εκπροσώπων αρχών αλλά και κληρικών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας της Διακαινησίμου η υποδοχή του ιστορικού λαβάρου της Αγίας Λαύρας, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου.
Το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, που αποτέλεσε την πρώτη σημαία του επαναστατημένου έθνους των Ελλήνων κατά το 1821, μεταφέρθηκε στη Χίο από τον Ηγούμενο της Μονής Ευσέβιο και παραδόθηκε στον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος το έθεσε στη μέση του Μητροπολιτικού Ναού για προσκύνηση από τους πιστούς.
Το ιερό Λάβαρο, το πρωί της Ν. Τρίτης θα μεταφερθεί στην μαρτυρική Μονή του Αγίου Μηνά, στο πλαίσιο των 200 ετών από τις σφαγές της Χίου όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 14:00.
Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Χίου αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Λαβάρου καθώς και στην θυσία των προκρίτων και των κληρικών της Χίου το 1821.
Το Λάβαρο της Επανάστασης
Σύμφωνα με το αρχείο της Μονής (κώδιξ 1703) το Λάβαρο αποτελούσε προσφορά των Ελλήνων της Σμύρνης κατά τα τέλη του 16ου αιώνα. Η παράσταση του λαβάρου αποδίδει την Κοίμηση της Θεοτόκου –μνήμη της οποίας τιμά η Μονή- και είναι επίμηκες ορθογώνιο (1,20 μήκος και 0,95 πλάτος) με μεταξωτά κρόσσια και διανθισμένο από πολύτιμα υλικά!
Το ιερό λάβαρο πολλές φορές έγινε βορά λεηλασιών. Το 1772 καταγράφετε η πρώτη υφαρπαγή του στην Μολδοβλαχία. Οι μοναχοί της μονής με την αρωγή του Πατριαρχείου και μοναχών της Μολδοβλαχίας το εξαγόρασαν με την ανταλλαγή άλλων κειμηλίων της μονής. Το 1780 αντίστοιχο περιστατικό με την μεταφορά του αυτήν τη φορά στην Ήπειρο. Το 1826 και κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ το λάβαρο διεσώθη τελευταία στιγμή χάριν των μοναχών Αθανασίου και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης. Σήμερα φυλάσσετε στο φυσικό του χώρο σε ειδική προθήκη και αποτελεί το ιστορικότερο κειμίλιο της μονής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.