Η αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Ταμπάκικα αποτελεί μία υπόθεση που εκκρεμεί σχεδόν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η αρχική ιδέα της συγκέντρωσης όλων των δομών του Πανεπιστημίου στα Ταμπάκικα εγκαταλείφθηκε σταδιακά ως μία μη εφαρμόσιμη λύση, με αποτέλεσμα η πανεπιστημιακή κοινότητα να αναζητά τα τελευταία χρόνια τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους για την αξιοποίηση των ιστορικών εγκαταστάσεων.
Η λύση ήρθε μέσα από το νέο ΕΣΠΑ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να ανακοινώνει επίσημα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Δήμο, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, αποφάσισε να προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας ενός Κέντρου Καινοτομίας στα κτίρια που έχει στη διάθεσή του στην περιοχή των Ταμπάκικων.
«Αυτή η ιδέα δεν είναι κάτι που σκεφθήκαμε τώρα. Πρόκειται για μία ιδέα που έχει συζητηθεί στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα και θα αναζητήσει χρηματοδότηση μέσα από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021- 2027», αναφέρει στον «π» η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μ. Λεκάκου.
Θα επωφεληθεί όλη η Χίος
Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αφορά μόνο το Χίο. Το Κέντρο Καινοτομίας θα αφορά όλο το Αιγαίο και θα συνδυάζει τρεις πυλώνες, την ευρωπαϊκή βιομηχανία, άρα τις επιχειρήσεις, την έρευνα και την κοινωνία.
Ο Μαν. Χριστοφάκης, ο οποίος εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, για να παρουσιάσει το σχεδιασμό που, εδώ και τρία χρόνια, συζητούν οι αρμόδιοι, εξηγεί ότι με τη δημιουργία ενός ερευνητικού τεχνοπόλου, θα υπάρξει διπλό όφελος στο νησί, γιατί και το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο κτίριο για έρευνες, αλλά ταυτόχρονα θα επέλθει η ανάπτυξη της περιοχής, που μέχρι στιγμής θεωρείται υποβαθμισμένη.
«Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε το πρωτοπόρο επιχειρηματικό πνεύμα στα νησιά του Αρχιπελάγους, αλλά και την πρωτοκαθεδρία της Χίου στο εμπόριο και στην ανάπτυξη», τονίζει η κ. Κοσμήτορας.
Εξωστρέφεια σε όλο το Αιγαίο
Τα παραδείγματα που υπάρχουν έως σήμερα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο Κέντρο, που θα λειτουργήσει ως ακαδημία καινοτόμων μυαλών. «Έχουμε δουλέψει σε πολλά πρότζεκτ, όπως το Aegean Stat Ups, τα καλοκαιρινά μας εργαστήρια και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η ιδέα δίνει μία εξωστρέφεια στο Αιγαίο σαν αναπτυξιακό χώρο στο σύνολό του», εξηγεί η κ. Λεκάκου.
«Συγκεντρώνοντας σε ένα κτίριο όλες τις ερευνητικές μονάδες του Πανεπιστήμιου, είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα, αμεσότερα και οι ερευνητές πιο παραγωγικοί», συμπληρώνει ο κ. Χριστοφάκης.
Πρόθυμος να βοηθήσει ο Δήμος
Οι εργασίες για να προλάβουμε την επόμενη Ευρωπαϊκή Περίοδο και να ενταχθεί σε αυτή η μετατροπή σε Κέντρο Καινοτομίας του κτιρίου των Ταμπάκικων έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού θα πρέπει πρωτίστως να κινηθεί μία σειρά διαδικασιών που περιλαμβάνει το απαιτούμενο τεχνικό δελτίο και φυσικά τη μελέτη.
«Ο Δήμος Χίου, κατόπιν πολλών συζητήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι πολύ θετικός στο εγχείρημα και πρόθυμος να βοηθήσει, αφού το θεώρησε μια πολύ καλή και καινοτόμο ιδέα. Συγκεκριμένα μας εγγυήθηκε ότι θα διερευνήσει τον χώρο και πιθανότατα θα αναλάβει τη μελέτη», υπογραμμίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Μ. Χριστοφάκης.
Τα Ταμπάκικα είναι μία ιδιαίτερη περιοχή για τη Χίο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εμπειρία δείχνει ότι τέτοια Κέντρα δημιουργούνται σε περιοχές που ενσωματώνουν μία ιστορική παράδοση. Αυτό το στοιχείο, συν το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο έχει αποφασίσει να συνδεθεί πιο ενεργά με την κοινωνία, μας οδήγησαν στη σκέψη της αξιοποίηση των κτιρίων που έχει στη διάθεσή του.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.