Από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε… Μηχανικός αυτοκινήτων ήταν σε όλη του τη ζωή και την τελευταία πενταετία, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι που παντρεύει τον γιο του και του δίνει «προίκα» την επιχείρηση, έκανε στροφή 180 μοιρών στον πρωτογενή τομέα.
Το goji berry έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια , κάτι που το ενέταξε εύκολα στις super τροφές.
Η καλλιέργεια των «μούρων της ευτυχίας», όπως αποκαλούν τα goji berries, έγινε το χόμπι του και σε σύντομο χρονικό διάστημα η μεγάλη τους ζήτηση τον έκανε να περάσει στην μαζική παραγωγή.
Η εύρεση των goji berries
Ο Αντώνης Λέος πέντε χρόνια τώρα καλλιεργεί ένα είδος super food εν ονόματι goji berry, στο κτήμα του στα Νένητα. «Παλαιότερα είχα ακούσει για το υποφαές, από εκεί ξεκίνησα. Δεν ήξερα τι είναι και το έψαξα στο διαδίκτυο. Κατά την αναζήτηση μου ανακάλυψα τους καρπούς goji berry. Με το πέρας της πλήρους ενημέρωσης μου για τους συγκεκριμένους καρπούς, πήρα την απόφαση να φυτέψω 5 δεντράκια στον κήπο μου. Εντελώς δοκιμαστικά, για να δω αν ευδοκιμούν, τι χρειάζονται και γενικά να διαπιστώσω διάφορα πρακτικά θέματα», εξηγεί ο κ. Λέος, την απόφαση έναρξης της παραγωγής του.
Από 5 δέντρα… 500
Όλα ήταν ευνοϊκά και τα πρώτα 5 δέντρα του έβγαλαν πλούσιους καρπούς, με άριστη ποιότητα και ικανοποιητική ποσότητα. Τα 10 δεντράκια το επόμενο καλοκαίρι έγιναν 50 και τέσσερα χρόνια μετά στο κτήμα του φιλοξενεί πάνω από 500 δέντρα goji berry. «Είναι ο τρίτος χρόνος τους στην αγορά. Φέτος όμως έχουμε ένα μικρό θέμα σχετικά με την ποσότητα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία, ειδικά αυτό το καλοκαίρι που είχαμε ζέστες κάπως πρόωρα, δεν ευνοεί την ομαλή παραγωγή των καρπών. Επιλέγω να είναι 100% βιολογικά, χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκων, γιατί εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά. Στην φυσικότητα. Να σκεφτείτε ότι καμία φορά όταν τα ποτίζω, κόβω μερικά και τα τρώω εκείνη τη στιγμή», λέει ο παραγωγός.
Η καλύτερη περίοδος τους, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη, είναι οι δύο πρώτοι φθινοπωρινοί μήνες, Σεπτέμβρης και Οκτώβρης. Αυτή την εποχή πραγματοποιείται η καλύτερη σοδειά του. Για αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια επέλεξε να καταψύχει στις συσκευασίες τους καρπούς εκείνης της περιόδου, έτσι ώστε να μην αφήνει τους πελάτες του χωρίς την… δυναμωτική τροφή τους.
Οι Χιώτες δεν τα έχουν γνωρίσει ακόμη
Το παράδοξο βέβαια είναι ότι παρόλο που η εποχή επιτάσσει και σχεδόν έχει καθιερώσει όλα αυτά τα είδη τροφίμων σε ευρεία κατανάλωση, αφού τα συναντάς παντού (σε δημητριακά, σε σαλάτες, σε χυμούς κ.ο.κ.), οι Χιώτες δεν τα έχουν αγαπήσει ακόμη, όσο οι ξένοι. Αυτή είναι και η αιτία που η μεγαλύτερη τοπική ζήτηση των καρπών του κ. Αντώνη είναι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που το νησί μας φιλοξενεί κάποιους ξένους και… ξετρελαίνονται. «Η αλήθεια είναι ότι ο Χιώτης ακόμη δεν γνωρίζει το goji berry, παρόλο που είναι της μόδας τα super foods. Καμία φορά τα δείχνω σε κάποιους και με ρωτούν γεμάτοι απορία αν είναι πιπεριά ή φράουλα. Φυσικά επιμένω να δοκιμάσουν και μόλις το γευτούν το ερωτεύονται».
Η τεράστια θρεπτική τους αξία
Αναφορικά με την διατροφική αξία του, το goji berry έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια, κάτι που το ενέταξε εύκολα στις super τροφές. Επίσης η κατανάλωση τους ενδείκνυται στο αντρικό φύλλο που αντιμετωπίζει ζητήματα στύσης. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, θρεπτικά στοιχεία που δεν συναντάμε εύκολα σε φρούτα. Η συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως είναι 30 με 60 γραμμάρια.
Μεγάλη ζήτηση
Η σκέψη για μεταποίηση των φρούτων σε κάποιο παράγωγο, όπως μαρμελάδα, δεν υπάρχει ακόμη στα πλάνα του κ. Αντώνη, αφού το προϊόν του έχει τεράστια ζήτηση σε αγορές εκτός του νησιού. Σχεδόν καθημερινά έρχονται σε επικοινωνία μαζί του καταστήματα βιολογικών ειδών και του ζητούν συνεργασία για τον προφανή λόγο ότι δεν βρίσκουν εύκολα φρέσκα «μούρα της ευτυχίας», αφού ως επί των πλείστων κυκλοφορούν στο εμπόριο αποξηραμένα. «Όλες του οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται στην φρεσκάδα τους. Φυσικά και έχω ψάξει τι άλλο θα μπορούσα να τα κάνω, όμως αυτό προϋποθέτει πολύ μεγάλη παραγωγή», καταλήγει.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.