Το μείζον θέμα της έλλειψης πόσιμου νερού θίγει σε ανακοίνωσή του το Τοπικό Συμβούλιο του Λιθίου, ζητώντας από τη ΔΕΥΑΝ Χίου να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση μονάδας αντίστροφης ώσμωσης.
Όπως εξηγεί το Τοπικό Συμβούλιο παρότι αυτό έχει αποφασιστεί ήδη από την άνοιξη, η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει αφήσει το χωριό χωρίς νερό με αποτέλεσμα το κόστος προμήθειας πόσιμου νερού για ιδιώτες και επαγγελματίες να είναι δυσβάσταχτο.
Αναλυτικά το Τ.Σ. αναφέρει:
Από το Γενάρη του 2021 παρατηρήθηκε αλλαγή της ποιότητας του πόσιμου νερού της Κοινότητας Λιθίου, το οποίο έκτοτε παραμένει ακατάλληλο.
Όπως γνωρίζετε εκτός τις καθημερινές οικιακές ανάγκες όπου μιλάμε για ένα χωριό 450 μόνιμων κατοίκων, που το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται και οι ανάγκες για πόσιμο νερό είναι τεράστιες και λόγω της οικονομικής δυσκολίας των καιρών που ζούμε, η αγορά του εμφιαλωμένου νερού αποτελεί πολυτέλεια τόσο για την κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χωριανών μας όσο και για εμάς όταν κατά μέσω όρο μια οικογένεια χρειάζεται 35-40 ευρώ μηνιαίως για την αγορά εμφιαλωμένου νερού, στον λιμένα Λιθίου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις τουρισμού και εστιάσεως οι οποίες το καλοκαίρι έχουν υπερδιπλάσιες ανάγκες το καλοκαίρι.
Μέχρι σήμερα και λόγω των μέτρων covid-19 όπου η εστίαση ήταν κλειστή, είχαμε παραμείνει στις τηλεφωνικές οχλήσεις και ενημερώσεις προς την αρμόδια υπηρεσία- νομικό πρόσωπο ΔΕΥΑΝΧ οι οποίες προφανώς δεν απέδωσαν.
Σήμερα με την εστίαση να προσπαθεί να ανακάμψει και την τουριστική περίοδο στην " αρχή" της, οι πιέσεις όλων των επαγγελματιών έχει εξαντληθεί. θεωρήσαμε ότι ήταν αυτονόητο ότι το 2021 με ένα τηλεφώνημα να βρεθεί λύση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Θα ήθελα να σας παραθέσω για όσους δεν γνωρίζουν ότι η κοινότητα Λιθίου υδρεύεται κυρίως από τη Γεώτρηση Κοντυλοπου και το Φράγμα Αγίου Γεωργίου (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) από δίκτυο χαλύβδινο και PVC.
Στα τέλη του Γενάρη του 2021 πήραμε στα χέρια μας την χημική ανάλυση της βρύσης UV που υπάρχει στην περιοχή “Γύρος” Λιθίου, όπου παρατηρήθηκε ότι το όριο των χλωριούχων (άλατα) ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Αμέσως γυρίζοντας από την πόλη έκλεισα την βρύση και τοιχοκολλήθηκαν χαρτιά προκειμένου να μην έρχεται ο κόσμος και να προμηθεύεται νερό. Αμέσως ειδοποιήσαμε την ΔΕΥΑΧ και τον Αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε.
Η αρχική λύση που μας πρότεινε η ΔΕΥΑΝΧ ήταν να μας φέρουν μια 5τονη πλαστική δεξαμενή όπου θα ΄φέρνει νερό φέρνει νερό ανά τακτικά χρονικά διαστήματα το βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΝX.
Προφανέστατα αυτή η λύση απορρίφθηκε από το τοπικό συμβούλιο γιατί εμπεριείχε κινδύνους σε θέματα υγιεινής καθώς και στο γεγονός ότι εν έτη 2021 είμαστε χωριό με φορολογούμενους πολίτες που πληρώνουμε ακριβά το νερό και θέλουμε μόνιμες ασφαλείς λύσεις και όχι τροφοδοσία πόσιμού νερού τύπου ‘ΒΙΑΛ’ με υδροφόρες.
Έτσι προτείναμε την λύση της τοποθέτησης μηχανημάτων ώσμωσης όπου βρήκαμε και την διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ θετική. Από τότε και με εβδομαδιαίες οχλήσεις πάμε από μέρα σε μέρα για τα μηχανήματα. Να υπενθυμίσουμε δε ότι σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου με τον κύριο Δήμαρχο τον Φλεβάρη του 2021, είχε τεθεί το θέμα της άμεσης λύσης στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα αυτό.
Πλέον το πρόβλημα αυτό έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, και η υπομονή των κάτοικων της κοινότητάς μας έχει τελειώσει. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο πρόβλημά μας.
Δεν γίνεται εν έτη 2021 να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση. Είμαστε και εμείς δημότες του Δήμου Χίου και θεωρούμε ότι έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους δημότες Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.