7.9.2017 18:41

Μάναγρος: εντυπωσιακή παραλία, τώρα και εξαιρετικό άνυδρο ντοματάκι!

Μια νέα χιώτικη επιχείρηση καλλιεργεί άνυδρο ντοματάκι βασισμένη στην ιστορία της χιώτικης γης και τις μνήμες από τον παππού

«Θυμάμαι τον παππού μου να με παίρνει μαζί του στο χωράφι στα Νένητα και να φυτεύει άνυδρο ντοματάκι, καρπούζι μέχρι και πεπόνι.» Οι μνήμες του Παντελή Ζωγράφου, καθόρισαν τελικά την επαγγελματική του επιλογή και τον έφεραν σήμερα ιδιοκτήτη της αγροτικής - μεταποιητικής επιχείρησης «Μάναγρος».

Λίγο οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Γεωπονίας, λίγο η αγάπη του για το νησί και λίγο ο… Νενητούσης παππούς του αποτέλεσαν τα ερεθίσματα  για να δει ένα όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Ο Παντελής, σε ηλικία 33 ετών διαθέτει επιχείρηση παραγωγής άνυδρου ντοματακιού, κάτι που πιθανόν κι άλλοι σκέφτηκαν, εκείνος όμως τόλμησε τελικά να υλοποιήσει. Το φυτεύει, κάνει τη συγκομιδή του, το μεταφέρει στο συσκευαστήριο Medditera και εκεί το συσκευάζει είτε σαν καρπό είτε σε μορφή σάλτσας.

«Η χιώτικη Γη μπορεί να παράξει…»

Από το 2011 εργάζεται σαν επιστημονικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις κρασιού, όμως η θεωρία του ότι «η χιώτικη γη μπορεί να παράγει προϊόντα ξεχωριστά από άλλες περιοχές», τον έκανε να στραφεί στον πρωτογενή τομέα και από γεωπόνος να αποκτήσει και την ιδιότητα του  γεωργού.  Όταν βασίζεσαι στην ιστορία του τόπου σου έχεις τα εχέγγυα  να πετύχεις και το άνυδρο ντοματάκι διαγράφει ήδη τη δική του ιστορία στη Χίο.

Από δύο, τέσσερα και από τέσσερα έντεκα

«Το 2014 αποφάσισα να στραφώ ολοκληρωτικά στον πρωτογενή τομέα και να γίνω γεωργός.  Πήρα μια επιδότηση για νέους αγρότες και έτσι ξεκίνησα την καλλιέργεια σε ένα χωράφι δύο στεμμάτων», εξηγεί τη διαδρομή του στον «π» ο νέος γεωργός. Τα δύο στρέμματα σύντομα έγιναν τέσσερα και σήμερα μετράει 11 καλλιεργήσιμα.

 

Αντίξοες συνθήκες; Καλύτερη παραγωγή!

Τα άνυδρα ντοματάκια καλλιεργούνται στον Μάναγρο της Βολισσού, εκ’ σου και το όνομα του brand, μια παραθαλάσσια περιοχή με έντονη ξηρασία και το καλοκαίρι και ενισχυμένους ανέμους τον χειμώνα. Οι παραπάνω αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν ένα ξεχωριστό προϊόν είτε αυτό είναι αυτούσιος ο καρπός είτε η σάλτσα. «Σήμερα  οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν την ποιότητα και την υγιεινή των κηπευτικών τους. Τα άνυδρα ντοματάκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τα συμβατικά λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας τους σε νερό» εξηγεί με τις γεωπονικές γνώσεις του ο Παντελής.

 

 

Όπου υπάρχει θέληση βρίσκεται ο τρόπος

Tο «άνοιγμα» στην αγορά δεν θεωρείται το ευκολότερο επίτευγμα στην Ελλάδα της κρίσης και αυτό ήταν κάτι που ο Παντελής γνώριζε καλά. Το δεδομένο αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει την μικροεπιχείρησή του και να έχει σήμερα εισόδημα από αυτήν.

Τον πρώτο χρόνο ο κόσμος τη γνώρισε μέσα από τη σάλτσα «Μάναγρος», την οποία αγάπησε γιατί είναι 100% βιολογική χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά. «Η σάλτσα μας παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Τα ντοματάκια συλλέγονται με το χέρι ένα - ένα, διαλέγονται προσεκτικά και πλένονται και αφού πολτοποιηθούν, γίνεται η παστερίωση τους. Τι είναι αυτό τελικά που μπαίνει στο βάζο και περιμένει να το καταναλώσετε; Συμπυκνωμένη σπιτική ντομάτα, όπως την έφτιαχναν οι γυναίκες στη Χίο και τη διατηρούσαν όλο τον χρόνο». Το φετινό καλοκαίρι το καταναλωτικό κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και το αυτό καθεαυτό ντοματάκι, έτσι όπως ακριβώς συλλέγεται.

 

Γιατί να μην ταξιδεύει παραέξω το «χιώτικο καλάθι»;

Παράπονο του 33χρονου, όπως και των περισσότερων νέων που έχουν στραφεί στη «μάνα Γη», είναι η έλλειψη ενημέρωσης από κρατικούς και δημοτικούς φορείς. « Θα ήθελα ο Δήμος, η Περιφέρεια, να βοηθούσαν τους νέους παραγωγούς να φτάσουν στις αγορές που επιθυμούν. Παραδείγματος χάρη να στέλνουν  τα μοναδικά χιώτικα προϊόντα σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να τα γνωρίζει ο κόσμος και να τα επιλέγει».

Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα μας σώσει

Προς το τέλος της συνέντευξης ο Παντελής ήταν αρκετά σκεπτικός. Όταν τον ρώτησα «γιατί;» μας εμπιστεύθηκε μια σκέψη του, που αποτελεί και εύλογο ερώτημα για την κοινωνία. «Αφού απουσιάζει ο συντονισμός ενός κεντρικού φορέα, γιατί δεν μαζευόμαστε όλοι οι Χιώτες παραγωγοί, με ιδιωτική πρωτοβουλία, να χαράξουμε τη δική μας πορεία

Ίσως να είχε δίκαιο... Ίσως τελικά, περιμένοντας να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί, να χάνουμε άδικο χρόνο. Γιατί οι νέοι άνθρωποι με όραμα και θέληση για δουλειά να πάνε χαμένοι; 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ