2.8.2016 9:54

55 πρόσφυγες και μετανάστες σε Οινούσσες και Ιχθυόσκαλα

ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα το πρωί 38 άτομα «βγήκαν» στην ιχθυόσκαλα και άλλα 17 στις αλυκές των Οινουσσών.

Οι αυξημένες αφίξεις των προσφύγων σε συνδυασμό με τις μηδενικές σχεδόν αναχωρήσεις από το νησί προς τον Πειραιά δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στους χώρους φιλοξενίας και κράτησης, αφού ο αριθμός των προσφύγων στο νησί έχει ξεπεράσει τους 2.300.

Την ανησυχία τους αυτή εκφράζουν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «πολίτης» ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς .

 

Στ. Κάρμαντζης

 

Οι αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις αφίξεις των μεταναστών δεν έχουν περάσεις απαρατήρητες από την Περιφέρεια. «Σήμερα είχαμε 54 την Παρασκευή είχαμε 40. Οι πρόσφυγες στη Χίο είναι 2300 τώρα και ανησυχούμε, είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο» σημειώνει σε δηλώσεις του στον ‘π’ ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, συμπληρώνοντας ότι όσο στην Τουρκία η κατάσταση είναι ρευστή και δείχνει εκτός ελέγχου, η ανησυχία για μη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας είναι μεγαλύτερη. «Η ρευστή κατάσταση που υπάρχει απέναντι είναι βασικός λόγος ανησυχίας. Οι ροές μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες. Ενδεχομένως η κατάσταση να ξεφύγει. Προσπαθούμε να «ξεφορτώσουμε» τα νησιά Θεωρώ ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης είναι κρίσιμοι μήνες.» σημειώνει.  Από πλευράς Περιφέρειας Β. Αιγαίου αλλά και ως περιφερειακή Διοίκηση Χίου δεν έχουν σταματήσει οι πιέσεις προς την πολιτεία με τελευταία εκείνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  του υπουργού κ. Μουζάλα, με στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση των προσφύγων από τη Χίο. «Η ζωή των πολιτών της Χίου και των περιχώρων έχει αλλάξει κι έχουν απολεσθεί πράγματα και οι αντοχές και οι ανοχές έχουν λιγοστέψει.

Το κλίμα συμπάθειας που υπήρχε, μετατρέπεται σε αγανάκτηση πρωτίστως προς την κυβέρνηση και δευτερευόντως προς τους ίδιους τους πρόσφυγες. Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μουζάλα στο τελευταίο του ταξίδι, έβαλα με χρονοδιάγραμμα μια σειρά από ζητήματα για τα οποία λάβαμε υποσχέσεις υλοποίησης, όλα όμως μπορεί να ανατραπούν αν εκτραπεί η κατάσταση από απέναντι και αυξηθούν και πάλι οι  προσφυγικές ροές» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Μ. Βουρνούς

 

Σε συνεχείς επαφές είναι και ο δήμαρχος Χίου. «Ως τοπική κοινωνία που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο αυτής της υπόθεσης μην μπορώντας να ελέγξουμε τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται μας ενδιαφέρει η ΕΕ μέρος της οποίας είμαστε να δώσει στο νησί τα απαραίτητα εφόδια από πλευράς ασφάλειας για να μπορεί να ανταπεξέλθει τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» δήλωσε στον «π» . Ο ίδιος παραλλήλισε την κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα με τη βροχή. « Σε μια βροχή δεν μπορεί να πεις να μην βρέξει ,αλλά να λάβεις τα μέτρα σου να μην γίνεις μούσκεμα» σημείωσε καταλήγοντας στην προσπάθεια που και από τον Δήμο όπως και από την περιφέρεια είναι σε εξέλιξη με συνεχείς επαφές και οχλήσεις στα αρμόδια υπουργεία. «Ζητήσαμε και πάλι από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει τις δομές και δυνάμεις που υπάρχουν και λειτουργούν στη Χίο για αποτελεσματικότερη προστασία», κατέληξε

 

 

 

 

 

Και από την Ύπατη Αρμοστία

Την ίδια ώρα οι δηλώσεις εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες όλων υποστηρίζοντας πως η συμφωνία από την πλευρά της Τουρκίας έχει ανασταλεί de facto.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ», ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Bενσέν Κοστέλ, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, σημειώνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τα περιθώρια που διαθέτουν Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και λοιπές ανθρωπιστικές οργανώσεις να δράσουν στη χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί κατά πόσο τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αφίξεις στην ΕΕ […] Αλλά η συμφωνία έχει ανασταλεί de facto, διότι δεν υπάρχουν πλέον συνομιλητές (από τουρκικής πλευράς), καθώς από το πραξικόπημα και μετά, οι τούρκοι αξιωματικοί που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και ως εκ τούτου, οι επιστροφές (προσφύγων) έχουν σταματήσει. Επίσης, η απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί επιπλοκές για την επίτευξη των διαφόρων στόχων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου».

Σε ερώτηση πώς ο ίδιος αξιολογεί την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρει ότι, παρά τη μικρή αύξηση στις αφίξεις που διαπιστώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου, οι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλοί και πλήρως διαχειρίσιμοι από ελληνικής πλευράς.

 

Σημειώνει ακόμα ότι στη μείωση των αφίξεων συντελεί το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν πως τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν κλειστά, ενώ επιπλέον παράγοντας είναι ο φόβος εξαιτίας των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ