26.9.2014 13:32

600 άποροι στα συσσίτια αγάπης

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΡΟΤΣΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

600 άποροι σιτίζονται καθημερινά από τα Σισύτια Αγάπης, που οργανώνει από το Φεβρουάριο του 2011 η Ιερή Μητρόπολη Χίου. Ο αριθμός των άπορων δικαιούχων έχει τριπλασιαστεί, αφού αρχικά ήταν 150, στη συνέχεια αυξήθηκε σε 500 αλλά πέρσι  είχε φτάσει και τους 800 δικαιούχους, με την κάλυψη της διατροφής των λαθρομεταναστών και των σπουδαστών της Α.Ε.Ν Μηχανικών Χίου.                         Από τον Ιούλιο έως και αυτή την περίοδο σημειώθηκαν μικρές τάσεις αυξομοιώσεων, αλλά  από την 1η Οκτωβρίου οι δικαιούχοι θα αυξηθούν και πάλι , αφού η Ι.Μ. Χίου θα συνεχίσει και φέτος να καλύπτει τη σίτιση των μαθητών της σχολής.Οι απαιτούμενες πιστώσεις καλύπτονται κυρίως από τη Μητρόπολης και ιδιώτες χορηγούς.
Μειώσεις
Σημαντική μείωση καταγράφεται σε δύο νευραλγικούς τομείς. Έχουν ελλατωθεί σημαντικά οι εθελοντές παρασκευής και συσκευασίας των τροφίμων, αλλά και τα τρόφιμα που δίδονται από τα καρότσια αγάπης των σούπερ μάρκετ. Πολλοί εθελοντές κουράστηκαν και η συνεχόμενη οικονομική κρίση έχει υποχρεώσει τον κόσμο να αγοράζει τα απαραίτητα και να είναι πολύ πιο συγκρατημένος στη διαχείριση της οικογενειακής καθημερινότητας.
Μεταφορείς
Αλλαγές έχουν γίνει και στους φορείς μεταφοράς των σισιτίων στις εκκλησιαστικές αίθουσες (Αίθουσες Νεότητας) των κεντρικών ενοριών της Κεντρικής και Νότιας Χίου που έχουν ορισθεί ως Κόμβοι Διακίνησης, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες και των κοντινών  τους εκκλησιαστικών ενοριών. Τον δήμο, που κάλυπτε αρχικά τη μεταφορά, έχουν  αντικαταστήσει κυρίως ο στρατός, δευτερευόντως η Αστυνομία και μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα προστεθεί και πάλι Πυροσβεστική.             Στη διαδικασία διανομής συμμετέχουν ακόμη τρία σχολεία και ένα σούπερ μάρκετ.
Ο π. Νικόλαος Μακρής που επιμελείται και φροντίζει το πρόγραμμα, έχει αποσπάσει τα συγχαρητήρια του Σεβασμιώτατου και των συνεργαζόμενων φορέων.

ΕΝΟΡΙΑΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ
Α) Χίος-Βροντάδος
Άγ. Γιάννης Θεολόγος, Αγ. Ιάκωβος, Παναγία Λέτσαινα, Αγ. Λουκάς Λιβαδίων, Παναγία Μούτσαινα και δημοτικό σχολείο Ερυθιανής

2) Νότια Χίος
Χριστός Βαρβασίου, Αγ. Ευστράτιος Θυμιανών, Εισόδια Θεοτόκου Νεχωρίου, Διονυσίειο οικοτροφείο, σ/μ Χαρά Καλλιμασιάς και Αγ. Ανάργυροι Νενήτων.

3) Καμπόχωρα
Αγιοδεκτεινή Κάμπου, Αγ. Σίδερος Πετροκοκκίνου, Αγ. Γεώργιος Σεκιάρης, Εργατικές κατοικίες Γεωργικής Σχολής Χαλκειούς, Κοίμηση Θεοτόκου Χαλκειούς, Αγ. Νικόλαος Γρού, Μεταμόρφωση Χριστού και 5ο δημοτικό σχολείο Βαρβασίου.

Πρόνοια δήμου Χίου
Εδώ έχει πέσει μαχαίρι στον αριθμό των δικαιούχων και κατ’ επέκταση στα επιδόματα. Έχουν καταργηθεί τα δημοτικά επιδόματα απορίας και έχουν μειωθεί δραστικά οι δικαιούχοι των υπόλοιπων κατηγοριών. Το δίμηνο Ιουλίου/Αυγούστου 2014 επιδοτήθηκαν 700 ωφελούμενοι, όπως αποκαλούνται. Συνολικά διανεμήθηκε το ποσόν των 727.855.000 ευρώ.
«Ο αριθμός των δικαιούχων τροποποιείται συχνά, αφού κάθε δίμηνο προστίθενται ή αφαιρούνται δικαιούχοι, ανάλογα με τις αποφάσεις της Επιτροπής. Κόπηκαν τα επιδόματα απορίας που χορηγούσαν  οι δήμοι και από τότε που θεσπίστηκαν οι επιτροπές απόδοσης ποσοστών αναπηρίας, τα γνωστά ΚΕΠΑ μειώθηκαν δραστικά οι δικαιούχοι του υπουργείου Υγείας», δηλώνει στον “π” η Προϊσταμένη της Δημοτικής Υπηρεσίας Πρόνοιας, Λίτσα Λύκου.
Κατηγορίες δικαιούχων
Η Πρόνοια χορηγεί επιδόματα στέγασης, τετραπληγίας, τυφλότητας, κωφάλαλων, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, βαριάς αναπηρίας και Μεσογειακής Αναιμίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ