9.11.2016 12:27

Αεροπορικές επιδείξεις, καταδρομείς και λιτανεία της Παναγίας Σουμελά στο φετινό εορτασμός της 11ης Νοεμβρίου

Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ελευθέριων του νησιού διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με κορυφαία εκδήλωση την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά που με φροντίδα του Συλλόγου Ποντίων Χίου φθάνει στο νησί το πρωί της Πέμπτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 

Ώρα 9:30

Ανάρτηση, στο κτήριο της Π.Ε. Χίου «ομοιώματος» της πρώτης χειροποίητης Σημαίας που υψώθηκε στη Χίο την Ημέρα της Απελευθέρωσης της Χίου το 1912.

Ώρα 10:30

Υποδοχή στο αεροδρόμιο της Χίου «Όμηρος» της Ιεράς και Αγίας Εικόνος Παναγίας Σουμελά από εκπροσώπους των Αρχών.

Ώρα 10:50

Επίσημη υποδοχή της Ιεράς και Αγίας Εικόνος Παναγίας Σουμελά στην Ιερά Μητρόπολη Χίου.

Ώρα 11:00

Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Προσφώνηση από τον Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μ ά ρ κ ο ν και αντιφώνηση από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη.

Ακολουθεί  Ι. Παράκληση.

Ώρα 12:00

Ομιλίες στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, για τη σημασία της επετείου και σημαιοστολισμός των Σχολείων.

Ώρα 13:00

Προσκύνημα στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία, τους Προσκόπους και Οδηγούς, με επικεφαλής τους Δασκάλους, Καθηγητές και βαθμοφόρους-σημαιοστολισμός του Ηρώου.

Ώρα 16:00

Έπαρση Μεγάλης Σημαίας στον Κεντρικό Λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Ώρα 17:00

Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γ ε ω ρ γ ί ο υ.

Ώρα 18:30

  • Πάνδημος, ανά την πόλη της Χίου, Ιερή Λιτανεία της εικόνας Παναγίας Σουμελά και της εικόνας των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, Πολιούχων της Χίου.
  • Στη συνέχεια Ι. Παράκληση στην Ιερά Μητρόπολη Χίου και προσκύνημα από το κοινό μέχρι τις 22:30.
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ιερό προσκύνημα της Ιεράς και Αγίας Εικόνος Παναγίας Σουμελά, εκτός από την ώρα των Ι. Ακολουθιών.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ώρα 07:00

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και η μπάντα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου θα περιέλθει τις οδούς της πόλης παιανίζοντας.

Ώρα 08:00

  • Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου), με τη συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

 

  • Τέλεση πολυαρχιερατικής  Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης  

            κ. Κ α λ λ ι ν ί κ ο υ.

Ώρα 10:30

  • Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μ ά ρ κ ο ν, με καμπανοκρουσίες.
  • Επετειακή ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.

Ώρα 11:15

Επιμνημόσυνη δέηση, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Διανομή μικρών Ελληνικών σημαιών από την Π.Ε. Χίου στους παρακολουθούντες την παρέλαση.

Ώρα 11:40

Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, Παλαιών Πολεμιστών, των μαθητών και μαθητριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, των Οδηγών και Προσκόπων, τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, του Συλλόγου Ριζού Έδεσσας, των μαθητών και μαθητριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών της Α.Ε.Ν., του Συλλόγου Ποντίων Χίου,  καθώς και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Ώρα 12:40

Επίδειξη αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, άνωθεν του χώρου της παρέλασης (μετά το πέρας της παρέλασης).

 

Ώρα 13:00

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωματεία και Σχολεία της Χίου στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου) με τη μουσική επιμέλεια του κ. Σίμου Καραολάνη και το μουσικό σχήμα «Νοστιμον Ήμαρ», παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών χωρών στον ίδιο χώρο και στη συνέχεια μικρή δεξίωση στο Δήμο Χίου, για τις Αρχές και το κοινό, από το Δήμο της Χίου.

Ώρα 13:45

Επίδειξη σκαφών των καταδρομέων του 3ου Ε.Τ.Ε.Θ. Χίου στο λιμάνι της πόλης Χίου.

Ώρα 17:00

Υποστολή Μεγάλης Σημαίας στον Κεντρικό Λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή Στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Ώρα 19:00

Αφιερωματική εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων Χίου με θέμα την Ιερά Εικόνα Παναγίας Σουμελά, σε συνεργασία με το Ο.Π.Κ.Δ. Χίου, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Ώρα 20:00

  • Αρχιερατικός Μέγας Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μ ά ρ κ ο υ, μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα.
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Ημέρας, εκτός των ωρών των Ιερών Ακολουθιών, θα πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.

 

Σάββατο 12Νοεμβρίου 2016

  • Τέλεση Θείας Λειτουργίας και Ιερά Παράκληση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
  • Λαϊκό προσκύνημα  της Ιεράς και Αγίας Εικόνος Παναγίας Σουμελά από τη λήξη της Θείας Λειτουργίας έως τις 1 μ.μ. και από τις 3:30 μ.μ. έως τις 10:30 μ.μ.

Ώρα 17:00

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μ ά ρ κ ο υ  και Ι. Παράκληση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

 Κυριακή 13Νοεμβρίου 2016

  • Τέλεση Θείας λειτουργίας.
  • Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και μέχρι τις 12:30 λαϊκό προσκύνημα της Ιεράς και Αγίας Εικόνος Παναγίας Σουμελά.

Ώρα 13:30

Δέηση και αναχώρηση με αυτοκινητοπομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου της Ιεράς και Αγίας Εικόνος για το αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου.

Ώρα 17:00

Υποστολή Σημαίας στην πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου).

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ