Αφορμή για αυτή τη συζήτηση με τον Μ. Ρωξάνα στάθηκε η αποψινή εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου για το Αίπος. «Περιδιαβαίνοντας το Αίπος» είναι ο τίτλος μιας ιστορίας και μιας σχέσης ζωής του Μ. Ρωξάνα με το «καραφλό» βουνό της Χίου.
Από μικρό παιδί έβλεπε το Αίπος από το παράθυρο του σπιτιού του. Παρότι Βρονταδουσάκι, δεν έβλεπε θάλασσα αλλά το βουνό, αυτό το ξερό βουνό, που πάντα του ασκούσε μια ακατανόητη έλξη και δύναμη ταυτόχρονα.
Αυτή η έλξη έμελλε να περάσουν χρόνια πολλά για να γίνει πραγματική γνωριμία. Ο Μιχάλης μεγάλωσε, σπούδασε, δούλεψε στην Αθήνα και επέστρεψε τελικά για να αποφασίσει μετά από όλα αυτά τα χρόνια «να γνωριστεί» με το βουνό των παιδικών του χρόνων. «Άρχισα να περπατώ το Αίπος το 1995, γνωρίστηκα με τους τσοπάνηδες, που αποτελούν πρακτικά τους μοναδικούς του κατοίκους».
Εκείνοι ανέλαβαν τις συστάσεις του Μανώλη με το βουνό, του έδειξαν τα μονοπάτια, τις σπηλιές, τα σταλίκια, του έμαθαν την ιστορία του και μετά τον άφησαν πια σαν «φιλοξενούμενο» να το περιδιαβαίνει. «Είναι τόσα πολλά αυτά που κρύβει το Αίπος και αν θέλει κάποιος να εμβαθύνει σε κάθε ένα από αυτά θα αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή», λέει σήμερα.
Ένα γρήγορο πέρασμα σε όλα αυτά, στην πολύ μεγάλη ιστορία του, στα χαρακτηριστικά του, στο Φλώρι, στα πηγάδια, στο άλσος, στο χαμόσπηλο, στις χουβέλες, στους σωρούς της γριας στον Αστυφυδόλακκο, σε όλα εκείνα τα οποία συνιστούν το Αίπος , αυτό που ήταν χιλιάδες χρόνια πριν, αυτό που διαμορφώθηκε με την πάροδο των χρόνων κι εκείνο που είναι σήμερα, θα επιχειρηθεί μέσα από την αποψινή εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου στις 19.00 στο Ομήρειο.
Όταν ξεκίνησε ο Μ. Ρωξάνας να περιπλανιέται στο Αίπος το 1995 η καταγραφή σε εικόνα γίνονταν με αναλογική φωτογραφική μηχανή και σε ασπρόμαυρο φιλμ για να μπορούσε να τις εκτυπώνει μόνος του και φθηνότερα. Τώρα πλέον έχουμε περάσει στην εποχή της ψηφιακής φωτογράφησης κι εκτός από αυτό ο Μ. Ρωξάνας χρησιμοποιεί και την αεροφωτογραφία με μια δική του πατέντα. Φτιάχνοντας έναν χαρταετό τηλεκατευθυνόμενο στον οποίο τοποθετεί τη φωτογραφική μηχανή. Έτσι μπορεί και βγάζει φωτογραφίες από ψηλά και αποτυπώνει σωστότερα το τοπίο. «Αν φωτογραφήσεις κάτι από τον αέρα φαίνεται ξεκάθαρα. Το Φλώρι έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από ψηλά. Οι ξερολιθιές και τα πηγάδια «δείχνουν» μόνο από τις αεροφωτογραφίες», υποστηρίζει.
Μόνο με αυτό το συναίσθημα θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος όλη αυτή τη δουλειά του Μ. Ρωξάνα, στα τόσα χρόνια της ενασχόλησης του με το Αίπος. Εκείνος το περιγράφει αλλιώς: «Στο Αίπος βλέπεις τη δυσκολία και την αντίφαση. Βλέπεις ένα κεδράκι που αγωνίζεται να φυτρώσει πάνω στην πέτρα. Βλέπεις κάθε χρόνο τα σπάνια πεύκα του που τα καίνε οι κεραυνοί. Αυτή η αντιφατικότητα είναι που μου αρέσει. Αυτή η δυσκολία, γιατί έτσι ακριβώς δύσκολη είναι και η ζωή μας εδώ στο νησί. Το Αίπος είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας. Προσπαθώντας να το γνωρίσω είναι σα να προσπαθώ να γνωρίσω τον εαυτό μου. Μιλάει αυτό το βουνό. Σου λέει την ιστορία του. Πάνω του βρίσκεις ακόμη τους κάλυκες από τις σφαίρες των μαχών της απελευθέρωσης».
Ο ίδιος θα ήθελε η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει για του νέους ένα έναυσμα ώστε να γνωρίσουν κι εκείνοι το Αίπος και την ιστορία του, αν και όπως σημειώνει με νόημα ο «περίπατος» στο Αίπος δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του, τουλάχιστον στην αρχή.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.