Σοβαρότατους κινδύνους εγκυμονεί πια η παραμονή των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Χίου στον ίδιο χώρο όπου διαμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στο κτίριο της ΒΙ.ΑΛ..
Οι δεκάδες τόνοι ανακυκλώσιμων προϊόντων –αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί- αποτελούν εύφλεκτα υλικά, που σε συνδυασμό με τα περιστατικά εμπρησμών από την πλευρά των μεταναστών σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κινδυνεύουν να μετατρέψουν το εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. σε παρανάλωμα του πυρός, εφόσον η κατάσταση κάποια στιγμή ξεφύγει.
Για το θέμα έχει ξεκινήσει από καιρό αλληλογραφία μεταξύ της εταιρίας «Οικόπολις» που διαχειρίζεται το ανακυκλώσιμο υλικό και έχει παραχωρήσει τον εξοπλισμό της για τις ανάγκες περισυλλογής των απορριμμάτων στο Δήμο Χίου, ωστόσο η διαδικασία από πλευράς Δήμου αργεί συστηματικά να ολοκληρωθεί, εγείροντας μείζονα ζητήματα ασφάλειας.
Χώρος και ανακυκλώσιμα υλικά δεν είναι ασφαλισμένα, με αποτέλεσμα, στην περίπτωση που συμβεί το παραμικρό, να κινδυνεύουν με αφανισμό μηχανήματα και υποδομές χωρίς τη δυνατότητα αποζημίωσης. Με αφορμή αυτήν κυρίως την πιθανότητα καταγράφεται και η αντιπαράθεση Δήμου και «Οικόπολις» για τη σημερινή κατάσταση, αναζητώντας μόνιμες λύσεις που, αν και έχουν δρομολογηθεί, αργούν να ολοκληρωθούν.
«Παρανάλωμα του πυρός»
Από την εταιρία «Οικόπολις» ξεκαθαρίζουν ότι το χρησιδάνειο που είχε υπογραφεί με το Δήμο Χίου έχει λήξει προ πολλού και δεν υπάρχει η δυνατότητα σύναψης από την πλευρά τους συμφωνίας με ασφαλιστική εταιρία για την προστασία του χώρου. «Οποιαδήποτε εταιρία ζητάει ένα μίσθωμα, ένα παραχωρητήριο, ένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι ο χώρος χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο λόγο. Αυτό δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να ασφαλίσουμε το ανακυκλώσιμο υλικό και τα μηχανήματα μόνοι μας, από τη στιγμή που δεν το κάνει ο Δήμος. Εάν συμβεί κάποιο περιστατικό με εμπρησμούς από την πλευρά των προσφύγων και επεκταθεί, ο χώρος θα γίνει παρανάλωμα του πυρός», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της, Παν. Μανδάλας.
Για το ίδιο θέμα ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΙΑΝΟΧ Σωκ. Συριώδης παραπέμπει στις συνολικές διαδικασίες αδειοδότησης του χώρου που έχουν από καιρό ξεκινήσει. «Ο Δήμος έγκαιρα έθεσε σε εφαρμογή όλες τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία του χώρου της ΒΙ.ΑΛ. για τις ανάγκες της ανακύκλωσης. Μας ανησυχεί το θέμα των εμπρησμών σε ένα χώρο όπου η χρήση δεν είναι αποκλειστική για τους πρόσφυγες, ωστόσο πιστεύω ότι γρήγορα θα το ξεπεράσουμε», καταθέτει τη δική του άποψη.
Μέχρι πάντως να αδειοδοτηθούν οι χώροι, ο κίνδυνος καθημερινά μεγαλώνει.
Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται και οι εκτιμήσεις «Οικόπολις» και Δήμου για το θέμα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.
«Από τους 30 τόνους για παράδειγμα ανακυκλώσιμων μόνο το 20% αποτελεί καθαρό προϊόν. Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη συνείδηση για την ορθή χρήση των κάδων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της διαλογής να γίνεται στη ΒΙ.ΑΛ. και όχι στην πρώτη τους πηγή. Μπερδεύονται τα απορρίμματα και δυσκολεύει σημαντικά ο διαχωρισμός», αναφέρει ο Παν. Μανδάλας ζητώντας να επέμβει η Υπηρεσία Καθαριότητας.
Από την δική του πλευρά ο Σωκ. Συριώδης δεν εντοπίζει τέτοιου είδους ζητήματα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσοι ήρθαν από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και αλλού για να διαπιστώσουν τη λειτουργία του μέτρου της ανακύκλωσης έμειναν ευχαριστημένοι. Οι ποσότητες έχουν αυξηθεί, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και ό,τι πρόβλημα υπήρχε με ποσότητες που δεν μπορούσαν να παραμείνουν στην ΒΙ.ΑΛ. μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ. Δεν έχω την ίδια άποψη, γιατί κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα βελτιώσουμε την κατάσταση ακόμη περισσότερο», καταλήγει ο ίδιος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.