21.11.2013 13:14

Ανομία μετά μουσικής

Απροστάτευτοι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό μηνύουν τον Δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος

Απροστάτευτοι απέναντι στην πολυνομία και την εφαρμογή των νόμων και μπερδεμένοι στον λαβύρινθο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών βρίσκονται οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης του νησιού μας.

Οι ίδιοι βλέπουν την ύπαρξη του κράτους μόνο στην εισπρακτική και φορομπηχτική του μορφή (φορολόγηση, είσπραξη δημοτικών τελών κ.λπ.)  ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι  σε κάθε αυθαιρεσία και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Λ. Δόλωμας και ο Β. Κουτσουράδης βλέπουν το τελευταίο διάστημα όλες τις ταβέρνες και τα ουζερί να μετατρέπονται σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική ενώ ο νόμος επιτρέπει μόλις δυο όργανα κι αυτά χωρίς ενισχυτές. Έλεγχος δεν υπάρχει από κανέναν, καταγραφή παράβασης κι επιβολή προστίμων επίσης από κανέναν και οι ίδιοι βρίσκονται μπροστά σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό άνευ προηγουμένου. Γι αυτόν τον λόγο κι έχουν καταφύγει σε νομικά μέσα και προτίθενται αν δεν αλλάξει κάτι, αν δεν δουν να υπάρχει σε πλήρη εφαρμογή η ισονομία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, να μηνύσουν ακόμη και τον δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυση

«Τα Κέντρα διασκέδασης πληρώνουν δημοτικά τέλη βάση της άδειας τους 5% επί των  κερδών τους ενώ οι ταβέρνες και τα σνακ μπαρ μόλις 0,5%. Λόγω αδείας είμαι υποχρεωμένος να διατηρώ χώρο στάθμευσης τον οποίο νοικιάζω 5.000 ευρώ  κιέρχεται ο άλλος, χωρίς κανένα έξοδο, χωρίς κανένα επιπλέον βάρος να βάζει κάθε Σάββατο ή όποτε θέλει ζωντανή μουσική, να έχει πίστα χωρίς να ελέγχεται και χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Θέλουμε επιτέλους να μας πουν αν υπάρχει κράτος, αν υπάρχουν νόμοι κι αν εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι για όλους το ίδιο. Μόνο χαράτσια ξέρουν να στέλνουν» είπε χαρακτηριστικά στον «π» ο Λ. Δόλωμας ο οποίος εν μέσω κρίσης προσπαθεί να διατηρήσει μια επιχείρηση που εκτός από τις οικονομικές συνθήκες βάλλεται κυρίως από την ανομία.

Προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους με δικηγόρο έχουν υποβάλλει μήνυση ενώ προτίθενται  αν δε δουν να αλλάζουν τα πράγματα και να εφαρμόζεται ο νόμος να υποβάλλουν και μήνυση στον δήμαρχο και στις υπηρεσίες για παράβαση καθήκοντος. «Δε γίνεται να συνεχιστεί άλλο η αυθαιρεσία. Είμαστε απροστάτευτοι. Από τη μια το καλοκαίρι που όποιος θέλει όπου θέλει κάνει γάμους και βαπτίσεις, από την άλλη τώρα που ακόμη και τα σνακ μπαρ έχουν ολόκληρες ορχήστρες, δε βγάζουμε άκρη. Στην ουσία τροποποιούν τις άδειες τους. Έχουν άδεια για ταβέρνα ή σνακ μπαρ και μετατρέπονται από το παράθυρο κι ανέξοδα σε κέντρα διασκέδασης. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους την υπόθεση. Ας μας πει ο δήμαρχος αν είναι δήμαρχος για όλους τους επαγγελματίες ή μόνο για κάποιους συγκεκριμένα. Δεν πάει άλλο» δήλωσε ο κ. Δόλωμας.

Η συγκεκριμένη κατάσταση πέρα από τη ανομία έχει ως αποτέλεσμα και διαφυγόντα κέρδη για τον Δήμο που θα μπορούσε να εισπράττει από τα συγκεκριμένα καταστήματα το 5% κι αντί αυτού εισπράττει μόλις 0,5%

Από τον Δήμο στην Αστυνομία…

Το μπαλάκι στην Αστυνομία πετάει ο Δήμαρχος αποποιούμενος των ευθυνών. «Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας , δεν έχουμε τη δυνατότητα ελέγχων. Η αρμοδιότητα έχει περάσει στην Αστυνομική Διεύθυνση. Εκείνη βεβαιώνει τις παραβάσεις και μετά από τρεις μηνύσεις, εμείς κλείνουμε το κατάστημα. Δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση για κανέναν. Ο νόμος εφαρμόζεται ανεξαιρέτως φτάνει να υπάρχουν οι μηνύσεις».

…Κι από την Αστυνομία στον Δήμο

Αντίθετη άποψη έχει ο  Διοικητής του Α.Τ. Χίου Δ. Αυγερινός που υποστηρίζει πως από την υπηρεσία του βεβαιώνονται κατ΄επανάληψη παραβάσεις αλλά από εκεί και πέρα αγνοεί το τι γίνεται.

Βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι από τον Αύγουστο οι έλεγχοι έχουν ατονήσει αφού οι αστυνομικοί χρησιμοποιούνται κυρίως για φύλαξη των κρατητηρίων που έχουν μετατραπεί σε φυλακές . «Δε σφραγίζουμε εμείς τα καταστήματα. Εμείς βεβαιώνουμε τις παραβάσεις. Κάνουμε  μηνύσεις, μηνύσεις για μετατροπές αδείας ειδικά το καλοκαίρι. Από τον Αύγουστο όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε με έξτρα δύναμη αυτό το κομμάτι».

Προφανώς άκρη δεν πρόκειται να βγει από αυτή την οδό. Ίσως τελικά η δικαστική να δώσει τη λύση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ