24.12.2016 13:58

Αστήρικτη αισιοδοξία Μουζάλα για αποσυμφόρηση των νησιών τον Απρίλιο

Την πεποίθηση ότι η στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου θα έχει φέρει ως τον Απρίλιο τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών εκφράζει σε συνέντευξη του στην «Αυγή» ο Γιάννης Μουζάλας. Οι εκτιμήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής περισσότερο εκλαμβάνονται ως το απολύτως αισιόδοξο σενάριο εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που πρόσφατα συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και παραδόθηκε, εν είδη τελεσιγράφου,και στις αρχές των νησιών.

«Από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν η αποσυμφόρηση των νησιών και η απομάκρυνση του κόσμου με βάση τα νομικά τους δικαιώματα», ισχυρίζεται ο υπουργός, με βασική πάντως προϋπόθεση να βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία ΤουρκίαςΕΕ

Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται πως συντριπτικά οι περισσότεροι που φτάνουν πλέον στα νησιά είναι οικονομικοί μετανάστες, χωρίς προοπτική για άσυλο ή για συνέχεια του ταξιδιού τους στη Δύση. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι ζητούν άσυλο για να μην επιστραφούν άμεσα στην Τουρκία, «πυροδοτούν καθημερινές εντάσεις, μικροεγκληματικότητα και παραβατικότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα», είπε. Για να ηρεμήσει η κατάσταση και σταδιακά να εξομαλυνθεί, τόνισε, το Υπουργείο προτείνει την δημιουργία μικρών κέντρων κράτησης, αλλά και περισσότερα κέντρα ασύλου, ώστε οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται συντομότερα. 

 

Νέες ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση

«Στα νησιά έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του υπερπληθυσμού και της ποιοτικής αλλαγής των εισερχόμενων, που στην πλειονότητα τους είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες χωρίς προοπτική να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, γίνεται ακόμα δυσκολότερη καθώς οι μετανάστες που έρχονται τους τελευταίους μήνες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «χρησιμοποιούν το τρικ του ασύλου ώστε αρχικά να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να παραμείνουν και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν διέξοδο μέσω παράνομων κυκλωμάτων να διαφύγουν προς τη Δύση, χωρίς φυσικά να έχουν τα κατάλληλα χρήματα για αυτό».

Ο υπουργός επιμένει στη δημιουργία κέντρων κράτησης για παραβατικούς. «Δεν εννοούμε καθεστώς κράτησης για όποιον μπαίνει στη χώρα, οικογένειες και ευάλωτα άτομα», προσθέτει, ζητώντας και χώρους για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Απευθυνόμενος  στους δημάρχους των νησιών τους ζητά να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος, συνδράμοντας με την παραχώρηση των απαραίτητων χώρων.

Στη συνέντευξη στην «Αυγή» η οποία περισσότερο στόχο δείχνει να είχε να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των Μ.Κ.Ο. για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων, ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει ότι στόχος είναι από το Φεβρουάριο να ελλατωθούν τα συσσίτια «και να περάσουμε στην καταβολή μετρητών, ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να ψωνίζουν και να μαγειρεύουν μόνοι τους σαν μια ελάχιστη απόδοση αξιοπρέπειας σε αυτούς τους ανθρώπους».
Το μεγάλο μας στοίχημα καταλήγει ο υπουργός είναι η ενσωμάτωση των περίπου 20-25.000 προσφύγων που θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας έχει αυτή την ευθύνη, δήλωσε, να ενσωματώσει αυτούς τους ανθρώπους «στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα με αυτά τα ποσοστά ανεργίας. Πρέπει να δουλέψουμε με αυτά τα δεδομένα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν κάποια μορφή εργασίας».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ