Η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στον τόπο και τα γράμματα, η αγάπη για το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη «Κοραή» και η θέληση για προσφορά ένωσαν την ομάδα των εθελοντών, που εδώ και ένα μήνα εργάζονται αφιλοκερδώς προκειμένου να διασώσουν τα 250.000 βιβλία της κιβωτού της γνώσης στο νησί μας.
Στην πλειοψηφία τους επιστημονικά στελέχη που έχουν ως αντικείμενο μελέτης το βιβλίο, οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης «Κοραή» αποτελούν στην παρούσα φάση το μοναδικό εργαλείο του Εφορευτικού Συμβουλίου στο πολύτιμο έργο της ασφάλειας του πλούτου των βιβλίων.
«Στην παρούσα φάση ασχολούμαστε με την τοποθέτηση των αντικλεπτικών πάνω σε κάθε βιβλίο. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι πρωτότυπα βιβλία του 1450 καθώς και γνήσια αντίγραφά τους που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο θα παραμείνουν μέσα στο κτίριο, ασφαλισμένα από οποιονδήποτε κακόβουλο», υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με την Α. Σουρέλα το σπουδαιότερο κίνητρο για εκείνη ήταν η επαφή με το βιβλίο. «Έχω σπουδάσει βιβλιοθηκονομία και μου αρέσει πολύ αυτό το οποίο κάνουμε, ανεξάρτητα από το αν είναι μία εθελοντική πράξη ή όχι. Το σημαντικό είναι ότι νιώθουμε ότι σε μία δύσκολη για τη χώρα συγκυρία εμείς μπορούμε και προσφέρουμε στον τόπο και στο νησί μας. Αυτό από μόνο του μας γεμίζει με ενέργεια και δύναμη», επισημαίνει.
Στη διάρκεια του ενός μήνα ήδη έχουν τοποθετηθεί 10.000 αντικλεπτικά σε αντίστοιχο αριθμό βιβλίων σε σύνολο 240.000. Η διαδικασία, αν και απλή, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε συγγράμματα που χρονολογούνται από το μεσαίωνα και είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επιπλέον το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι εθελοντές είναι γυναίκες, εκτός από τον μοναδικό άνδρα Ηλ. Μπενέτο, αποτελεί ένα ακόμη μειονέκτημα, ιδίως όταν χρειάζεται να τοποθετηθούν αντικλεπτικά σε τόμους τοποθετημένους σε ψηλά ράφια.
«Κάνουμε έκκληση αν κάποιος διαβάσει τη συνέντευξή μας να έρθει για βοήθεια. Η ομάδα είναι ανοιχτή, δουλεύουμε με πρόγραμμα κάθε εβδομάδα και λειτουργούμε οργανωμένα. Η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό οργανισμό στο νησί. Έναν οργανισμό ζωντανό, που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Η βιβλιοθήκη είμαστε όλοι εμείς», συμφωνούν όλοι.
Με την τοποθέτηση της αντικλεπτικής ετικέτας στη ράχη του κάθε βιβλίου, αν κάποιος τολμήσει να αφαιρέσει, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, κάποιο από αυτά, θα … συλληφθεί κατά την έξοδο του, καθώς το σύστημα συναγερμού θα ενημερωθεί και θα αρχίσει να σφυρίζει.
Μια μηχανική εθελοντική εργασία γίνεται φύλακας – φρουρός για τη Βιβλιοθήκη μας και παράδειγμα για όσους σπαταλούν άσκοπα το χρόνο τους να συμβάλουν δημιουργικά στην ασφάλεια του σημαντικότερου πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας.
Στη σημαντική προσφορά των εθελοντών στην επίτευξη των στόχων του Εφορευτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του, Χρ. Μπελλές.
«Έχουμε μπει πλέον σε έναν εντατικό ρυθμό. Με τα παιδιά δουλεύουμε συστηματικά κάθε ημέρα, σε ωράριο εθελοντικής βάσης. Έχουμε θέσει στόχους και είναι ευτυχές ότι τους πραγματοποιούμε.. Θέλουμε μία ένα ίδρυμα αυτοτελές, όχι κρατικοδίαιτο, που να μπορεί πλέον να στηριχθεί στα δικά του πόδια και όχι μόνο στους κρατικούς πόρους και τις οικονομικές δωρεές των εφοπλιστών.
Βασική μας προτεραιότητα, στα πλαίσια δημιουργίας ενός οικονομικού κέντρου, είναι η επανέκδοση βιβλίων προς πώληση σε συνεργασία με μεγάλες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, όπως της Ρώμης και του Παρισίου», υπογράμμισε ο κ. Μπελλές.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.