27.1.2017 10:34

Εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά για αποτροπή των υπολοίπων

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΑΑΡΤΕΝ ΦΕΡΒΕΙ

Αποτροπή για τους πρόσφυγες που περιμένουν στα τουρκικά παράλια αποτελεί η επί μακρόν παραμονή προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάθε απορία περί πολιτικής απόφασης κι επιλογής κι όχι περί δέσμευσης λόγω συμφωνίας διαλεύκαναν και για τους πιο αδαείς οι δηλώσεις του συντονιστή εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας Μάαρτεν Φερβέι από τη Μυτιλήνη.

 Ο κ. Φερβέι μίλησε για σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών έως και ξεκαθάρισε ότι σκοπός είναι οι πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στανησιά να αποτραπούν γνωρίζοντας ότι αν περάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα καταφέρουν να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το «ΕΘΝΟΣ» «, ο κ.  Μάαρτεν Φερβέι, παρουσίασε στη Μυτιλήνη τους βασικούς στόχους του Σχεδίου Δράσης της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Οι πρόσφυγες/μετανάστες γνωρίζουν τώρα πως αν περάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα καταφέρουν να προωθηθούν στην ενδοχώρα

 Οι πρόσφυγες/μετανάστες γνωρίζουν τώρα πως αν περάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα καταφέρουν να προωθηθούν στην ενδοχώρα

Στον πυρήνα του Σχεδίου Δράσης, όπως και της Συμφωνίας ΕΕ  Τουρκίας στο σύνολό της, βρίσκεται η ανάγκη να σταματήσει η διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Οπως είπε, το μήνυμα έχει ήδη σταλεί, κάτι που φαίνεται από τη μείωση των ροών σε ποσοστό 97% μετά τη Συμφωνία του περασμένου Μαρτίου.

Οι πρόσφυγες/μετανάστες και οι διακινητές γνωρίζουν τώρα πως αν περάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα καταφέρουν να προωθηθούν στην ενδοχώρα, αλλά αντίθετα θα σταλούν πίσω στην Τουρκία, η οποία θα τους παράσχει προστασία.

Σταδιακά

Μαζική αποσυμφόρηση δεν μπορεί να γίνει, όπως εξήγησε, γιατί το μήνυμα αυτό θα ατονήσει και οι ροές θα επανέλθουν, ενώ αν κάποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα και η απόφαση της επιτροπής ασύλου είναι απορριπτική, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Η σταδιακή αποσυμφόρηση έως τον Απρίλιο, όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, θα γίνει μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών στην Τουρκία -η ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης ασύλου έχει ενισχυθεί με 300 άτομα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου-, καθώς και με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενδοχώρα.

Ήδη από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν μεταφερθεί 4.000 άτομα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ