24.12.2016 10:05

Εκεί που τα κάλαντα πιάνουν τόπο [VIDEO]

Το πρωινό χτύπημα στην πόρτα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, απ’ τους μικρούς καλαντιστές. Με τριγωνάκια ή τραμπούκες συνεχίζουν το έθιμο αιώνων μεταφοράς της χαρμόσυνης είδησης γέννησης του Χριστού.

Τα χωριά της Αμανής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν την πολυτέλεια αναβίωσης του εθίμου. Με ελάχιστο υπερήλικα πληθυσμό πολύ δύσκολα θα ακούσουν τα κάλαντα και φέτος. Πιστή στην αποστολή της για 9η συνεχή χρονιά η χορωδία του «Λέοντα Αλλάτιου» κάλυψε και φέτος το κενό. Την περασμένη Κυριακή περίπου 40 μέλη της χτύπησαν τις λιγοστές πόρτες κατοικίσιμων σπιτιών στα Χάλανδρα, τα Αφροδίσια και τα Κουρούνια, έψαλαν τα κάλαντα και κυρίως έδωσαν το ευαίσθητο μήνυμα στους μόνιμους κατοίκους των χωριών πως δεν είναι από όλους ξεχασμένοι.

Ενέργεια με υψηλό συμβολισμό για μια περιοχή που, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, έχει απόλυτη ανάγκη την ανθρώπινη απλή επίσκεψη.

Στο λεωφορείο θυμήθηκαν τις συγκλονιστικές στιγμές που έχουν ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Όπως τη γριούλα στον Εγρηγόρο, η οποία εμβρόντητη στη θέα τόσο μεγάλης ομάδας καλαντιστών, είπε στον κατάκοιτο σύζυγο της: «στο είπα, είδα κόκκινο στον ύπνο μου, θα δούμε ανθρώπους», και τους αποκάλυψε ότι είδαν ανθρώπινη παρουσία τελευταία φορά πριν 17 ημέρες.

Στον Εγρηγόρο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Αριούσιος κατέληξαν φέτος για το καθιερωμένο γλέντι με το τέλος της αποστολής. Αρχικά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και αργότερα στρώθηκε τραπέζι κι ο απαραίτητος χορός από την πιο κεφάτη και δεμένη ομάδα του νησιού.

Και του χρόνου να έχουν το κουράγιο να συνεχίσουν την αποστολή τους! 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ