17.1.2013 14:50

Ελεύθεροι από τις φυλακές της Χίου οι Τσέχοι κατάσκοποι

Την πόρτα εξόδου μετά από 6 μήνες προφυλάκισης είδαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι δύο Τσέχοι κατάσκοποι Μάρτιν Πέζλαρ και Ιβάν Μπούχτα, που στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν συλληφθεί στη Λήμνο καθώς, έπειτα από έλεγχο, βρέθηκαν στις φωτογραφικές τους μηχανές, βίντεο και φωτογραφίες από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Τσέχοι είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το παιχνίδι «Arma 3», η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Bohemia Interactive Studio, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που προωθεί βασίζονται σε πληροφορίες «προσβάσιμες στο κοινό».

Ωστόσο η ελληνική Δικαιοσύνη, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, αποφάσισε την προφυλάκισή τους με το σκεπτικό ότι οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι φυγής από τη χώρα πριν τους αποδοθούν ευθύνες.

Έτσι στις 9 Σεπτεμβρίου οι δύο Τσέχοι μεταφέρθηκαν στις δικαστικές φυλακές Χίου με την τσεχική κυβέρνηση να προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια της κράτησής τους να τους επαναπατριστεί.

Τελικά χθες το μεσημέρι, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, μετά από παρέμβαση του Α. Σαμαρά και την καταβολή εγγύησης, ύψους 28.000 ευρώ, οι δύο Τσέχοι αποφυλακίστηκαν και πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ