Στο ΣτΕ θα προσφύγει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το σχέδιο «Αθηνά» όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του, Πάρις Τσάρτας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε δημοσιογράφους από όλα τα νησιά και από την Αθήνα.
Με τα προεδρικά διατάγματα που γνωστοποιήθηκαν από το Υπ. Παιδείας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή ούτε και Τμήμα Τουρισμού. Αντίθετα ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο όμως στερείται υποδομών και δεν μπορεί να τη λειτουργήσει άμεσα.
Ο κ. Τσάρτας καταγγέλλοντας τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας που όπως είπε, δε βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κι αντικειμενικά κριτήρια, υποστήριξε πως οι υποτιθέμενες αλλαγές έγιναν με βάση πολιτικές πιέσεις και τελικά το αποτέλεσμα με το σχέδιο «Αθηνά» ήταν η ενίσχυση των κεντρικών Πανεπιστημίων σε βάρος των Περιφερειακών. «Όποιος έχει πιο ισχυρές πολιτικές προσβάσεις καταφέρνει και κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρτας συμπληρώνοντας πως τα συγκεκριμένα προεδρικά διατάγματα «ανατρέπεται όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός και ακαδημαϊκή εργασία δεκαετίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου».
Ο πρύτανης θεωρεί ότι η προσφυγή στο ΣτΕ αποτελεί μονόδρομο για το Πανεπιστήμιο, «η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας» χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα υπάρξουν άμεσα κι άλλης μορφής κινητοποιήσεις, κάτι που θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Ήδη ο κ. Τσάρτας βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης των κομμάτων και των φορέων σχετικά με την απόφαση του υπουργού την οποία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη», αφού απορρίπτει τη λειτουργία δυο «έτοιμων» δομών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και εγκρίνει ανάλογες δομές στα Ιωάννινα όπου δεν υπάρχει καμιά υποδομή και πέρα από την προσφυγή στο ΣτΕ θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε άλλο νομικό μέσο μπορεί για την ανατροπή της.
Αναλυτικά ο Τσάρτας έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο κείμενο στο οποίο αναπτύσσονται οι λόγοι που οδηγούν το Πανεπιστήμιο να προσφύγει στο ΣτΕ.
«Δημιουργείται, από το ακαδ. έτος 2015-2016, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ουσιαστικά Πολυτεχνική Σχολή) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό, αλλά βεβαίως αποτελεί ένδειξη της συστηματικής ύπαρξης δυο μέτρων και δυο σταθμών στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά». Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πολυτεχνική Σχολή, για την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκε όπως και για του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συμπεριληφθεί στο ΠΔ ώστε να λειτουργήσει από το 2014, αυτό δεν γίνεται αν και αποτελείται από τρία υπαρκτά και εν λειτουργία Τμήματα Μηχανικών επί μια 10ετία, και δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος για το κράτος. Αντίθετα η μη ίδρυσή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Τμήματα Μηχανικών πενταετούς φοίτησης που εντάσσονται σε Σχολές με Τμήματα τετραετούς φοίτησης.
Η λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, είναι επίσης αναμφίβολα θετική και χρήσιμη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τη δηλωμένη άποψη του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν ενεργοποιούνται νέα Τμήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», επιχείρημα για τη μη ενεργοποίηση των δυο Τμημάτων Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα δυο αυτά Τμήματα προφανώς αν και είναι επίσης απολύτως αναγκαία και χρήσιμα για την ανάπτυξη της χώρας μας, δεν ενεργοποιούνται, αν και δεν επιφέρουν κανένα νέο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι το έργο των Τμημάτων αυτών φαίνεται ότι μπορεί, κατά το Υπουργείο, να ανατεθεί στα Κολλέγια!
Για τη συγχώνευση των δυο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, σας παραπέμπουμε στη Γνωμοδότηση που διατυπώθηκε από τον επίσημο φορέα αξιολόγησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ΑΔΙΠ, περί των κριτηρίων που δεν τηρήθηκαν αναφορικά με το Σχέδιο «Αθηνά»: (http://www.esos.gr/uploads/axiologisi/adip-gnomodotisi-sxedio-athina.pdf ).
Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπως έχει ενημερώσει και μέσω της Συγκλήτου του, μετά από αυτές τις εξελίξεις, σκοπεύει να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α.), ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής καθώς και όλων των αρμοδίων θεσμικών φορέων για το ζήτημα αυτό. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό του Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.