Αντίθετη στην αγορά και διάθεση δενδρυλλίων για τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς δηλώνει η Ε.Μ.Χ. εξαιτίας της έλλειψης ποιοτικού και γενετικού ελέγχου τους. Η Ε.Μ.Χ. και τα επιστημονικά της στελέχη υποδεικνύουν στους παραγωγούς την πατροπαράδοτη μέθοδο πολλαπλασιασμού με τα μοσχεύματα από τις ίδιες τις καλλιέργειες τους και κρούει το καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις στη μαστιχοκαλλιέργεια από την ανεξέλεγκτη διάθεση φυτών στους παραγωγούς.
Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 22 Αυγούστου η Ε.Μ.Χ. με επιστολή της στον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ξεκάθαρη ως προς τα αιτήματα της, ζητώντας την αποζημίωση όλων των πληγέντων για την παραγωγή, αποζημίωση για τα δέντρα που κάηκαν, με την προοπτική της ανασχίνωσης σε βάθος 5ετίας και με την προϋπόθεση της παρακολούθησης της διαδικασίας.
Πέρα από τις αποζημιώσεις, η Ε.Μ.Χ. ζητούσε χρηματοδότηση έτσι ώστε να γίνει η αποτύπωση της βιοποικιλότητας των σκίνων. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγραφούν ποια είδη σκίνων υπάρχουν και σε ποιες περιοχές έτσι ώστε αν παραστεί ανάγκη, να γνωρίζει το επιστημονικό της προσωπικό ποιο είναι το προηγούμενο παραγωγικό δένδρο και να μπορεί να το αντικαταστήσει, από ένα φυτώριο που ενδεχόμενα μέχρι τότε να έχει δημιουργήσει η ίδια, όχι με στόχο την εμπορία, αλλά με στόχο την αναπλήρωση των σκίνων σε έκτακτη ανάγκη.
Με δεδομένη την εκδηλωμένη πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχυθούν με 10 εκ. ευρώ οι πυρόπληκτοι, η Ένωση είναι απόλυτα συγκεκριμένη και συνειδητοποιημένη στις απαιτήσεις της. «Πρώτο μέλημα είναι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κι αμέσως μετά η αποτύπωση της βιοποικιλότητας κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη διαφύλαξη του προϊόντος» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ευθ. Μονίαρος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης δηλώνει αντίθετος με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει με τη διανομή δωρεάν δενδρυλλίων και ξεκαθαρίζει πως όποια χρήματα κι αν έρθουν στην Ε.Μ.Χ., θα δοθούν για τα προαναφερόμενα κι όχι για ανεξέλεγκτη διανομή δενδρυλλίων.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «ένας πολύ σημαντικός λόγος της μακροβιότητας του μαστιχόδενδρου είναι η ποικιλομορφία η οποία στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί εξαιτίας της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης φύτευσης φυτικού υλικού, καθώς και της προσπάθειας φύτευσης συγκεκριμένων ποικιλιών από τους καλλιεργητές μαστίχας. Η ποικιλομορφία αυτή μπορεί να διαφυλαχτεί και να διατηρηθεί μόνο με εισαγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών και όχι με την αλόγιστη φύτευση μιας ποικιλίας η οποία εκτός από κινδύνους μετάδοσης ασθενειών, επιφέρει και κινδύνους αλλοίωσης της βιοποικιλότητας της περιοχής. Η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος πολλαπλασιασμού που διατηρεί την ποικιλομορφία είναι τα μοσχεύματα που «κόβει» ο παραγωγός από την περιοχή του και από μεγάλο αριθμό μητρικών φυτών»,.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος εξηγεί: «Αν το δέντρο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά ή όχι, θα το γνωρίζουμε από την άνοιξη και μετά. Τότε πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της ανασχίνωσης εκεί όπου χρειάζεται.
Δεν έχουμε τίποτα με όσους έχουν φυτώρια. Είμαστε αντίθετοι με τη διανομή των μαστιχόδεντρων γι’ αυτό και δε συμμετείχαμε σε καμιά. Εκείνο που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι τα συμφέροντα των παραγωγών κι αυτό θα κάνουμε. Για αυτό άλλωστε είμαστε και σε δικαστική διαμάχη με έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει μαστιχόδεντρα στην Κύπρο. Πέρα από αυτό δεν ξέρουμε από πού είναι τα μαστιχόδεντρα που διανέμονται, ποιου είδους, πού προορίζονται κι ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε αν έχουν ασθένειες, τι αλλαγές θα επιφέρουν μετά από χρόνια κ.λπ. Η μαστίχα είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο, είναι εθνικό προϊόν και Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί. Δεν αρκεί η καλή πρόθεση. Χρειάζεται και η διαφύλαξη σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. Ευθ. Μονίαρος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.