28.1.2014 10:38

Επιστρέφει δριμύτερο το «δέμα από το χωριό»

ΜΑΝNΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΥΣ «ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ» ΜΑΣ

Σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες, που οι μικροαστοί των Αθηνών περίμεναν πως και πως το δέμα από το χωριό με τα αβγά, τις πίτες και τις κότες ολοζώντανες να κακαρίζουν, εκτυλίσσονται καθημερινά στα ταχυδρομεία, τις μεταφορικές και τις κούριερ.
Χάρη στους οικογενειακούς δεσμούς και στην αλληλεγγύη επιβιώνουν εκατοντάδες οικογένειες στα μεγάλα αστικά κέντρα στηριζόμενες στο «δέμα» από το χωριό.

Το πάμε … το δέμα

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο νησί μας στη μεταφορά των τροφίμων και γενικότερα προμηθειών απαραίτητων  για ένα σπιτικό. Αυτή η επιλογή αποτελεί πλέον μονόδρομο ενάντια στην κρίση. Ο φοιτητής, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, λαμβάνει με την κούριερ από ρούχα μέχρι … παστίτσιο, ενώ οι μεταφορικές αναλαμβάνουν τη μεταφορά των βαρύτερων προϊόντων, των φρούτων, των λαχανικών και γενικότερα όλων εκείνων των προϊόντων που μπορεί να παράξει το περιβόλι, ο κήπος ή το μποστάνι του παππού στο χωριό.
«Ο γιος μου είναι άνεργος και η νύφη μου αυτή τη περίοδο, λόγω της εγκυμοσύνης, δεν δουλεύει. Τους στέλνουμε ό,τι μπορούμε, εκτός από όσα εξοικονομούμε από τη μικρή σύνταξη του άντρα μου. Στείλαμε τις γιορτές από βασιλόπιτες και κουραμπιέδες μέχρι κρέας. Έτσι όπως μας κατάντησαν τι άλλο να κάνουμε;»,, περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση η συνταξιούχος του ΟΓΑ Μ.Κ..

Με κούριερ

Οι επιλογές είναι πολλές αλλά συνήθως για κατεψυγμένα  προϊόντα  με σχετικά μικρότερο βάρος επιλέγεται η λύση της ταχυμεταφοράς. Για τον φοιτητή το φαγητό εκτός εστίας και το delivery είναι πολυτέλεια με τα σημερινά δεδομένα, οπότε η αποστολή «καύσιμης ύλης» από το σπίτι κρίνεται επιβεβλημένη.  «Πάντα είχαμε τέτοια δέματα, κυρίως για τους φοιτητές, αλλά τελευταία παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί αυτού του είδους οι αποστολές», αναφέρει η Μ. Κουτσουράδη από τη Γενική Ταχυδρομική.
Ανάλογες αποστολές γίνονται όχι μόνο σε φοιτητές αλλά πλέον και σε οικογένειες ανέργων παιδιών από τους γονείς τους στο χωριό, αποδεικνύοντας πως τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία το κύτταρο της οικογένειας παραμένει δυνατό κι ενεργό.

Με μεταφορικές

Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί να στείλουν στην Αθήνα από τη Χίο οι παππούδες σε παιδιά και εγγόνια. Από μανταρίνια και πορτοκάλια, που είναι τώρα η εποχή τους, μέχρι χόρτα, λάδι, σοκοφρέτες για τα παιδιά, ρούχα και οτιδήποτε άλλο θα μπορέσει ίσως να απαλλάξει μια οικογένεια του κέντρου από έξοδα αγοράς για τα προς το ζην. Η αποστολή δε γίνεται μια στο τόσο αλλά μια φορά στο μήνα και έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού για την οικογένεια που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην Αθήνα της κρίσης.
«Τα φαγητά πηγαίνουν συνήθως με τις courier.Σε εμάς, ενώ έχει πέσει αισθητά η εμπορική κίνηση και το βλέπετε αυτό, έχουν αυξηθεί οι  αποστολές τέτοιων δεμάτων. Χαρακτηριστικό αυτή την περίοδο είναι αυτό που γίνεται με τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Φεύγουν πάρα πολλά, δε θυμάμαι άλλη χρονιά τέτοιες ποσότητες μανταρινοπορτόκαλων. Γενικά θεωρώ ότι είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι τώρα. Δεν είναι μόνο οι μεμονωμένοι, έχουμε συχνά κι από διάφορους φορείς κι οργανισμούς δέματα για την Κιβωτό του κόσμου κι αλλού, κάτι που δείχνει την ευαισθησία του Χιώτη», σχολιάζει η Αλεξάνδρα Μανωλάκη.
Η ελληνική οικογένεια αντέχει, όπως ανάλογες αντοχές έχει επιδείξει και η ελληνική κοινωνία. Φτάνει όμως αυτό;

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ