9.2.2017 12:23

Ερώτηση ουσίας για το αεροδρόμιο φωτίζει τις κυβερνητικές προθέσεις

Το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων τοποθετεί ο Ν. Μηταράκης στην υπόθεση του αεροδρομίου. Έπειτα από τη δημοσιοποίηση του ενημερωτικού σημειώματος της ΥΠΑ από τον «π», αναδείχθηκε ότι καίριο πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση δυο μελετών από την ώρα που το σύνολο των υπολειπόμενων έργων εντάσσεται στην 5η εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με ερώτηση του στον υπουργό Χρ. Σπίρτζη ο Ν. Μηταράκης επιχειρεί να ανιχνεύσει τις κυβερνητικές προθέσεις για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων μελετών. Η επίκαιρη ερώτηση του μπήκε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής τη Δευτέρα, 13/02/2017 και ώρα 18:00.

Η ερώτηση

Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου «Όμηρος» της Χίου απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα ώστε να αποτελέσει ένα έργο πνοής το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Ωστόσο, από το 1985 οπότε και έγινε η πρώτη οριστική μελέτη ανάπτυξης και έργων υποδομών, έχουν περάσει τριάντα δύο χρόνια και τα έργα – ιδίως η επέκταση του αεροδιαδρόμου εκκρεμούν.

Να σημειώσουμε ότι επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις των απαιτούμενων εκτάσεων και το Δεκέμβριο του 2014 είχε ολοκληρωθεί η παράδοση αυτών από το Υπουργείο Οικονομικών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Έκτοτε μεσολάβησαν δύο χρόνια και υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη του ήσσονος σημασίας έργου της περίφραξης του χώρου. Έργο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ενημερωτικό σημείωμα της ΥΠΑ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στις τοπικές αρχές. Βάσει του σημειώματος, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο Χίου (επέκταση υφιστάμενου αεροσταθμού, συντήρηση πεδίου ελιγμών, επέκταση διαδρόμου προς Βορρά), περιλαμβάνονται στην 5η εξειδίκευση του Επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, απαιτούνται δε οι τεχνικές προμελέτες και τελικές μελέτες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Ποια τα επόμενα βήματα για τα έργα επέκτασης και ανάπτυξης του αεροδρομίου Χίου; Πώς τοποθετείται το Υπουργείο στο ενημερωτικό σημείωμα της ΥΠΑ;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών; Ποιο το κόστος των μελετών και ποια η πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ