6.4.2016 11:24

Φόβοι για νέα επεισόδια στα Καμπόχωρα [ΒΙΝΤΕΟ]

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙ ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ

Η Επιτροπή αγώνα των  τοπικών συμβουλίων και των κατοίκων  των Καμποχώρων με εξώδικη διαμαρτυρία που καταθέτει κατά παντός υπευθύνου ζητάει την κατάργηση του Κέντρου κράτησης της ΒΙΑΛ από την περιοχή επειδή βρίσκεται κοντά στο Χαλκειός και σε τρία στρατόπεδα, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους και να διαφυλαχθεί η  ασφάλεια τους. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν  ότι θα αντιδράσουν δυναμικά. Με κινητοποιήσεις και  προσφυγή στη δικαιοσύνη θα ζητήσουν την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου και αστική αποκατάσταση κάθε θιγόμενου με αποζημιώσεις των καταστροφών και της ψυχικής οδύνης που έχουν μετατρέψει τη ζωή τους σε πραγματικό μαρτύριο.

Σφοδρή επίθεση

Σε μία εκρηκτική  συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Χαλκειός με την παρουσία του δημάρχου, μελών του δημοτικού συμβουλίου και του διευθυντή του Κέντρου κράτησης Γιώργου Κασάπη οι ενδιαφερόμενοι υποστήριξαν ότι  η  ΒΙΑΛ έχει γίνει “σουρωτήρι”, απ’ όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες μπαινοβγαίνουν χωρίς έλεγχο, καταστρέφουν τις περιουσίες τους, απειλούν τις ζωές τους. Σφοδρή  ήταν η επίθεση στη δημοτική αρχή και την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, τις  οποίες κατηγόρησαν ότι δε προστατεύουν τον κόσμο, ότι τους κορόιδεψαν και τις κάλεσαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναμονή

Ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή  πιέζει για να λυθεί το πρόβλημα  και τόνισε ότι αν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν φροντίσει σε μια εβδομάδα  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει θα ζητήσει την κατάργηση του κέντρου επειδή έχουν καταστρατηγηθεί σημαντικοί όροι της σύμβασης.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης  κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει ολιγωρήσει, υποστήριξε  ότι η σύμβαση είναι ήδη άκυρη γι’ αυτό   πρέπει να ζητηθεί άμεσα η κατάργηση του κέντρου και κάλεσε τον κόσμο σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Φιλήσυχοι

Ο διευθυντής της ΒΙΑΛ Γ. Κασάπης υποστήριξε ότι τώρα η κατάσταση στη ΒΙΑΛ είναι ελεγχόμενη επειδή εκεί έχουν απομείνει οι φιλήσυχοι πρόσφυγες και ότι η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και αυτών που εργάζονται στο κέντρο θα προστατευθεί με προσθήκη δεύτερου πλέγματος.

Αποφασισμένοι

Ο εθελοντής συνήγορος της επιτροπής αγώνα δικηγόρος  Νίκος Νύκτας δηλώνει στον «π», ότι οι θιγόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, γιατί αποδείχθηκε υπάρχουν πολλά προβλήματα, ότι κινδυνεύουν πραγματικά αφού έχουν απειληθεί ακόμη και με μαχαίρια. Με την προσφυγή κατά παντός υπευθύνου προσπαθούμε να δούμε ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος και να πιέσουμε για να σταματήσουν όλα αυτά. Υπάρχουν και φαινόμενα τα οποία αγγίζουν τα όρια του ποινικού δικαίου. Ποιος έχει την ευθύνη της φύλαξης, πως δημιουργήθηκε αυτό  το φαινόμενο από κέντρο φιλοξενίας να μετατραπεί σε Κέντρο κράτησης χωρίς την ενημέρωση και αποδοχή όλων των συμβαλλομένων και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε αυτό. Το κέντρο κράτησης ουσιαστικά είναι φυλακή  με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία εδώ δεν υπάρχουν. Πρέπει κάποιος να τους ενημερώσει  σωστά και η πολιτεία να τους προστατέψει».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ