Τον σπόρο για την δημιουργία ενός μόνιμου φορέα που θα λειτουργεί στο νησί και θα επικεντρώσει την προσοχή του σε θέματα αμιγώς οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς και παιδείας επιθυμούν να σπείρουν φορείς και ιδιώτες, με αφορμή τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Η πρωτοβουλία δεν είναι καινούργια. Ήδη από το 2008 είχε συσταθεί μια πρώτη ομάδα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπεύθυνοι για την Ψυχική Υγεία στο Νομό και μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δήμο Χίου και την Δευτεροβάθμια Εκπ/ση, πραγματοποίησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που έτυχαν ευρείας αποδοχής, για θέματα οδικής ασφάλειας. Έκτοτε, η πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει ένας φορέας για τέτοια ζητήματα ήταν έντονη, όμως απαιτούνταν μια ευρύτερη κινητοποίηση. «Το σκεφτόμασταν από τότε. Σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Περισσότερο δε, απαιτούν να υπάρξει μια οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας για να μπορέσει να διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας και της συμπεριφοράς. Ένας φορέας που θα προωθεί την πρόληψη των ατυχημάτων και θα μετέχουν σε αυτόν θεσμικοί φορείς όπως ο Δήμος, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της Ψυχικής Υγείας στο Νομό. Τέτοιοι φορείς λειτουργούν ήδη σε πολλά σημεία της χώρας με επιτυχία. Διοργανώνουν δράσεις και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα», υποστηρίζει στον «π» η ψυχίατρος Ελένη Βουτιέρου, από τους ανθρώπους που διαχρονικά έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η σύσκεψη και το Δημοτικό Συμβούλιο
Στην άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δήμο Χίου συμμετείχαν εκτός από τους υπεύθυνους Ψυχικής Υγείας, ο Στ. Ζουμίδης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο Στ. Τριανταφυλλίδης, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που παραβρέθηκαν ιδιωτικά, το Επιμελητήριο, εκπρόσωποι κομμάτων κα. Ομόφωνα αναγνώρισαν την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία ένα βήμα παρακάτω καταθέτοντας και τις προτάσεις τους. «Τα δυο δυστυχήματα δεν πρέπει να περάσουν έτσι. Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και πρόληψης με στοχευμένες ενέργειες. Και υπάρχουν και τα μέσα. Υπάρχει η μέθοδος για έρευνα στο Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου. Υπάρχει ο εξομοιωτής οδικής ασφάλειας. Υπάρχει η διάθεση να συστρατευθεί κόσμος γύρω από το θέμα. Σκοπός είναι ο Δήμος Χίου να φέρει το θέμα αποκλειστικά μόνο του σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί να αποφασίσουμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύσταση του φορέα. Και φυσικά χρειάζονται και μηχανικοί και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να γίνουν υποδείξεις που μπορούμε να επέμβουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ασφάλειας στους δρόμους. Αυτό ζητάμε από το Δ.Σ. και είμαι βέβαιη ότι ο Δήμος και ο Δήμαρχος θα ανταποκριθούν», τονίζει η κ. Βουτιέρου.
Βραδιά χωρίς ατυχήματα
Όπως και άλλες φορές, έτσι και φέτος και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συνδιοργανώνει με την Τροχαία Χίου την ευρωπαϊκή βραδιά χωρίς ατυχήματα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Remezzo στις 22.00 το βράδυ, με στόχο σε κάθε παρέα που θα διασκεδάσει ένας να μη πιει ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στα σπίτια τους, τους υπόλοιπους με ασφάλεια. Ειδικά για την συγκεκριμένη βραδιά τα Ταξί του νησιού θα μετέχουν αφιλοκερδώς στην μεταφορά των θαμώνων στα σπίτια τους, εφόσον επιθυμούν να το «τσούξουν» παραπάνω.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.