Παλιότερα έφτανε να το θέλει η νύφη και ο γαμπρός για να τελεστεί ένας γάμος. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης όμως δε φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται να υπάρχει και η αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα για να καταλήξει το ζευγάρι στην εκκλησία με παπά, κουμπάρο, στέφανα και όλα τα απαραίτητα.
Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας χτυπούν την πόρτα της Ιματιοθήκης Αγάπης της Μητρόπολης αναζητώντας κάποιον να τους παντρέψει ή να τους βαπτίσει τα παιδιά τους. Η Ιματιοθήκη που εδώ και μήνες προσφέρει πολύ σημαντικό έργο προμηθεύοντας με ρούχα εκατοντάδες οικογένειες που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αγοράσουν, ακόμη κι αυτά τα βασικά είδη, επεκτείνει τις δράσεις της καλύπτοντας τα έξοδα για την τέλεση αυτών των γάμων και βαπτίσεων. Ήδη έχει τελεστεί ένας γάμος, έχει προγραμματιστεί άλλος ένας ενώ αντίστοιχα έχει τελεστεί μία βάπτιση κι έχουν προγραμματιστεί άλλες 5.
«Ήρθε πριν από καιρό ένα νεαρό ζευγάρι στην Ιματιοθήκη ψάχνοντας ρούχα. Τα παιδιά μας εξέφρασαν την επιθυμία να παντρευτούν αλλά τόνισαν πως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Έτσι αναλάβαμε εμείς τα έξοδα του γάμου, τον οποίο θα τελέσουμε τη Ν. Τρίτη στην Π. Μούτσαινα», είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος της ιματιοθήκης π. Αντ. Τσουκαλάς.
Ανάλογη διαδικασία γίνεται και για πολλά ζευγάρια τα οποία αδυνατούν να βαφτίσουν το παιδί τους. «Τους λέμε ότι εμείς θα τα αναλάβουμε όλα, από το σταυρό τα βαφτιστικά, τα πάντα. Εκείνοι πρέπει μόνο να βρουν νονό!» συμπληρώνει ο π. Τσουκαλάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν βρίσκονται σε αυτή τη θέση μόνο κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά ζούσαν στην ανέχεια, όπως οι τσιγγάνοι. «Από τα πέντε παιδιά που θα βαφτίσουμε τα τρία είναι Χιωτάκια» λέει ο π. Τσουκαλάς.
Στην Ιματιοθήκη πλέον συρρέουν δεκάδες συμπολίτες μας προσπαθώντας να βρουν ρούχα ακόμη και τρόφιμα. « Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Την Τρίτη και την Πέμπτη είναι ανοικτή η Ιματιοθήκη και μέσα σε μια μέρα «ντύσαμε» 75 άτομα. Έρχονται ακόμη και νέοι άνθρωποι, για να πάρουν ρούχα μέχρι κι εσώρουχα», αφηγείται ο πάτερ σε ένα μονόλογο που γίνεται ακόμη πιο συγκλονιστικός «μια μέρα είχε έρθει μια μητέρα με ένα μωρό ενός χρόνου. Είχαμε φτιάξει καφέ κι είχαμε και τέσσερα μελομακάρονα. Το μωρό τα έφαγε και τα τέσσερα κι όταν τη ρώτησα αν του αρέσουν τόσο πολύ, εκείνη μου απάντησε, αφού έχει δυο μέρες να φάει πάτερ, γίνεται να μην του αρέσουν;»
Από τις αφηγήσεις του πατέρα Αντώνιου ξεσκεπάζεται ένα κομμάτι της κοινωνίας που σε πολλούς είναι αθέατο. Υπάρχει κόσμος που πραγματικά ζει πάρα πολύ δύσκολα αλλά προσπαθεί να σταθεί με αξιοπρέπεια. «Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις», κατέληξε ο π. Αντώνιος που έχει φροντίσει στην Ιματιοθήκη να έχει μια γωνιά με τρόφιμα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.