27.6.2014 11:00

Χωρίς Μελέτη Ανάπτυξης, το λιμάνι δεν μπορεί να προχωρήσει !

- ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (MASTER PLAN) ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς οι νόμοι και οι διατάξεις δεν είναι αντίθετοι. Προβλέπουν με σαφήνεια τις περισσότερες φορές τι πρέπει να γίνει και με ποιο τρόπο αφήνοντας μάλιστα και άφθονο χρόνο στον κάθε αρμόδιο να προγραμματίσει τη διαδικασία. Στη δική μας θεώρηση των πραγμάτων, ο καθένας νομίζει ή πιστεύει ότι θα ξεφύγει από τις γραφειοκρατίες και θα κάνει ότι θέλει, ανακαλύπτοντας το τάδε «παραθυράκι» νόμου ή το δείνα. 

Όταν ο χρόνος υπήρχε...

Το Λιμενικό Ταμείο Χίου για περισσότερο από μια δεκαετία είχε δυο δεδομένα τα οποία και δεν αντιμετώπισε. Γνώριζε ότι δεν υπήρχε Συνολική Μελέτη Αξιοποίησης του κεντρικού Λιμένα (Master Plan), όπως γνώριζε ότι δεν υπήρχε και  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία γίνεται αφού ολοκληρωθεί το Master Plan.

Εντέχνως ή κατόπιν πολιτικών εισηγήσεων και τα δυο δεν προχώρησαν, με την υποψία ότι όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί θα ξεπεραστεί... με πολιτικό τρόπο.

Σήμερα αποδεικνύεται πως όλα αυτά δεν ήταν ένας μύθος, αλλά τα προαπαιτούμενα για οποιαδήποτε παρέμβαση θα σχεδιάζονταν μελλοντικά στον κεντρικό λιμένα.

Μέσα σε ένα χρόνο

Ο νόμος 4150/2013 είναι ξεκάθαρος ως προς τις υποχρεώσεις που διέπουν τους φορείς διαχείρισης των λιμανιών (Λιμενικά Ταμεία- Δήμους). Τους καλούσε στις 29/4/2013 να ολοκληρώσουν μέσα σε 24 μήνες την Μελέτη Ανάπτυξης του Λιμένα, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.

Φυσικά στη Χίο το γεγονός ουδέποτε απασχόλησε το Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο ή την Περιφέρεια στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πόρων για να προχωρήσει η Μελέτη. Γιατί όμως δεν προχώρησε; Γιατί ενώ πολλοί το φώναζαν κανείς δεν τους άκουγε;

Τώρα θα πρέπει μέχρι τις 29/4/2015 η Μελέτη Ανάπτυξης του Λιμένα της Χίου να έχει καταρτιστεί και να έχει εγκριθεί, διαφορετικά το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει από μόνο του το Master Plan του λιμανιού (μελέτη Ανάπτυξης), αποφασίζοντας για μας.... χωρίς εμάς. 

Υπήρχαν λύσεις

Το Λιμενικό Ταμείο θα μπορούσε με ένα μέρος του αποθεματικού του να χρηματοδοτήσει έγκαιρα τη Μελέτη και σήμερα να γνωρίζαμε τι λιμάνι θέλουμε να έχουμε τα επόμενα 50 χρόνια. Εις μάτην... Ταυτόχρονα με την «απόκρυψη» του ζητήματος, Δήμος και Λιμενικό Ταμείο διαβεβαίωναν πως για οποιαδήποτε παρέμβαση στο λιμάνι χρειάζονται μόνο χρήματα και βούληση από την πολιτεία να εντάξουν τα έργα στα προγράμματα.

Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που από αύριο κιόλας οφείλει κάθε σοβαρή διοίκηση και δημοτική παράταξη να εξετάσει με προσοχή μακριά από σκοπιμότητες, καθυστερήσεις και αφορισμούς. Ήδη η Μελέτη Χωροθέτησης για την παραχώρηση μέρους του λιμένα προς το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ένα χρόνο τώρα και δεν μπορεί να δοθεί στην διαβούλευση, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει Μελέτη Ανάπτυξης του λιμένα. Με λίγα λόγια, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν ολοκληρωθεί το Master Plan του λιμανιού. Το χειρότερο; Κανένα έργο και καμιά παρέμβαση από αυτές που έχουμε ανάγκη μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να υπάρχει η τόσο σοβαρή Μελέτη.

Γνώριζαν από τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 20 Μαρτίου ο φάκελος με την Μελέτη Παραχώρησης μέρους του λιμένα προς το ΤΑΙΠΕΔ έχει φθάσει στο Δήμο και το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί δεν ενημερώθηκε όμως το Δημοτικό Συμβούλιο και γιατί δεν κοινοποιήθηκε ή δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη όλους αυτούς τους μήνες; Ποιοι είχαν την ευθύνη ενημέρωσης;  

Παράλληλα ο φάκελος εστάλλει και στο Λιμενικό Ταμείο για να γνωμοδοτήσει, όμως ουδέποτε περιλήφθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν έκτοτε.

Προς τι όλη αυτή η αργοπορία, η καθυστέρηση και η απόκρυψη;

Πότε θα ενημέρωναν το Δημοτικό Συμβούλιο και το Λιμενικό Ταμείο για ένα τόσο σοβαρό θέμα τι στιγμή που αν ένας φορέας δεν απαντήσει εντός 40 ημερών η θέση του λογαριάζεται θετική;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές τις τοποθετήσεις τους και θα επανέλθουμε.

Απάντησε στον Κάρμαντζη το ΤΑΙΠΕΔ

Μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο βουλευτής Χίου Στ. Κάρμαντζης στο ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες παραχώρησης, το Ταμείο απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σχετικά με τον λιμένα Χίου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε στις 21/2/2014 αίτημα χωροθέτησης τουριστικού καταφυγίου στον Λιμένα Χίου στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού. Τα αίτημα εξετάσθηκε από την αρμόδια Επιτροπή σε συνεδρίαση στις 14/5/ 2014, όταν και ελήφθη η απόφαση για επανεξέταση του θέματος.

Στις 16/6/ 2014 και σε συνέχεια της συνεδρίασης του Μαϊου, η Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού απέστειλε κείμενο με διευκρινιστικά ερωτήματα για το συγκεκριμένο αίτημα χωροθέτησης. Το ταμείο επεξεργάζεται τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Παράλληλα με τη διαδικασία χωροθέτησης του τουριστικού καταφυγίου στον Λιμένα Χίου, το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται στενά με την μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κα. Ζανίκου στο πλαίσιο της εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Λιμένα Χίου, αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Αναφορικά με την Μαρίνα Χίου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε στις 27/2/2014 αίτημα επαναχωροθέτησης της Μαρίνας Χίου στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού. Το αίτημα εξετάσθηκε από την αρμόδια Επιτροπή σε συνεδρίαση στις 14/5/2014, όταν και εγκρίθηκε.

Αναμένεται η προώθηση του αιτήματος από την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον έλεγχό του από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την έναρξη διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ