21.6.2015 11:09

Η Ευρώπη διαδηλώνει υπέρ της Ελλάδας - Πορείες αλληλεγγύης σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, πραγματοποιούνταισε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας αλληλεγγύης στη χώρα μας.

Περισσότεροι από 10.000 άτομα συμμετέχουν στην εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα, που διοργανώνει η γερμανική Αριστερά (Die Linke) σε συνεργασία με συνδικάτα και οργανώσεις, με τα συνθήματα «Να κάνουμε την Ευρώπη διαφορετική» και «Καλωσορίσατε πρόσφυγες» στο Βερολίνο.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από το ανατολικό Βερολίνο για να καταλήξουν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου πραγματοποιείται συναυλία. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες έχει αφιερωθεί φέτος και στην Ελλάδα, ενώ από σήμερα αρχίζει η «Εβδομάδα Αλληλεγγύης», στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η Ευρώπη διαδηλώνει υπέρ της Ελλάδας - Πορείες αλληλεγγύης σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, με μήνυμά του στο «Twitter», δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα προς τους πρόσφυγες».

 

Η Ευρώπη διαδηλώνει υπέρ της Ελλάδας - Πορείες αλληλεγγύης σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία υπέρ της Ελλάδας

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Στοπ στη λιτότητα», «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο», «Οι λαοί ορθώνονται», «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, ενάντια στη δικτατορία του χρέους και της λιτότητας», ήταν μερικά από τα συνθήματα γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας ήταν προσωπικότητες από τα γαλλικά κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ιδιαίτερα στην κα Λαγκάρντ :

«Εύχομαι τη Δεύτερα, να ηρεμήσουμε λίγο και ιδιαίτερα η κυρία Λαγκάρντ» δήλωσε ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στα λόγια της διευθύντριας του ΔΝΤ που ζήτησε να γίνονται οι συζητήσεις «με ενήλικες». Έκφραση «απαράδεκτη, προερχόμενη μάλιστα από άτομο σαν την κα Λαγκάρντ», υπογράμμισε ο Ζ. Λ. Μελανσόν αναφερόμενος στις ευθύνες της κας Λαγκάρντ σε δύο υποθέσεις (επί υπουργίας της στη Γαλλία) για τις οποίες επανειλημμένα κλήθηκε να απολογηθεί: υπόθεση Ταπί και Société Générale. «Θα προτιμούσαμε ένα άτομο πιο λογικό από αυτήν» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα άτομα, έχουν επιθετική συμπεριφορά. Όμως δεν οδηγεί πουθενά το να παριστάνουν τους μπρατσαράδες, γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα, έχουν φθάσει στα όριά τους. Τώρα ανήκει στους άλλους να κάνουν το σημαντικό βήμα, και αυτό είναι για το χρέος, όπως έχει γίνει για το χρέος των Γερμανών που ουδέποτε αποπλήρωσαν» τόνισε ο κ. Μελανσόν.


Στην Ιταλία, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, στη Ρώμη, αψηφώντας τη βροχή και ζήτησαν: "Να σταματήσει τώρα η σφαγή" των μεταναστών στη Μεσόγειο. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα. "Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες", δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ