25.6.2015 15:23

Η κρίση ευνοεί την εξάπλωση ουσιών

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΚΕΘΕΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η εξάπλωση ουσιών σε καιρούς κρίσεις, διατυπώνουν μέσα από κοινή επιστολή τους το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και το Κέντρο Πρόληψης Χίου.

Μέσα από αυτή σημειώνουν ότι η κρίση ευνοεί την εξάπλωση της χρήσης ουσιών και πλήττει δυσανάλογα τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

«Περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση ουσιών και στις διάφορες μορφές εξάρτησης, περισσότερες οικογένειες περιέρχονται σε αδιέξοδο και έτσι περισσότεροι χρήστες θα βρίσκονται στο δρόμο και τις φυλακές», αναφέρουν εισαγωγικά οι δύο δομές.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν, τα Κέντρα Πρόληψης καλούνται να ανταποκριθούν σε περισσότερες και πιο οξυμένες ανάγκες με πολύ λιγότερους πόρους, λόγω των δραστικά μειωμένων προϋπολογισμών και των ελλείψεων σε προσωπικό. Επιπλέον εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας,  τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την έλλειψη συνεχούς και απρόσκοπτης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης οι περιοχές  του Β.Α. Αιγαίου, εξακολουθούν σήμερα να στερούνται εξειδικευμένων θεραπευτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.

«Ειδικότερα για τη Χίο, η παροχή υπηρεσιών από το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε μετά από τις μαζικές συλλήψεις νέων  για πράξεις σχετικές με τη χρήση ουσιών. Η παρουσία του ΚΕΘΕΑ διευκόλυνε τις οικογένειες αυτές ώστε να μην χρειαστεί να μεταβούν  σε άλλες πόλεις και λειτούργησε υποστηρικτικά στο να ενταχθούν αρκετοί από αυτούς σε θεραπευτικά προγράμματα. Η λήξη της λειτουργίας του ψυχοδιαγνωστικού κέντρου –για τη Χίο- αφήνει πάλι ακάλυπτες τις ανάγκες του νησιού. Η ευρύτερη Περιφέρεια Β.Α. Αιγαίου, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την λειτουργία  του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τη σταθερή χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και τη στελέχωσή του με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι με προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν ημερομηνία λήξης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο τόσο σημαντικό ρόλο του, ως το μοναδικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Τέλος, διεκδικούμε τη δημιουργία παραρτημάτων του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου στη Χίο και στη Σάμο.

Συμπερασματικά, λόγω όλων των παραπάνω επιβάλλεται άμεσα η επίλυση των προβλημάτων τόσο των θεραπευτικών δομών όσο και των κέντρων πρόληψης της Περιφέρειάς μας, που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ