15.12.2016 10:14

Καρδαμυλίτες και ναυτικός κόσμος στο ύστατο χαίρε

Στην ιστορία του σύγχρονου θαύματος της ελληνικής ναυτιλίας, με φωτεινά γράμματα, πέρασε πια ο καπ. Νικόλας Φράγκος. Ο «π», αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στην ελληνική ναυτιλία αλλά και στον τόπο μας, παραθέτει, ως ύστατο χαίρε, απόψεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά αλλά και ορισμένα από όσα γράφηκαν στον αθηναϊκό Τύπο με αφορμή το φευγιό του.

 

ΟΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΗ

Γ. ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΕΛΗΣ (συν/χος διευθυντής Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων)

 «Στα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας μου, από το 2003 και μετά,  είχα σοβαρό πρόβλημα στο σχολείο μου, το Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων, το οποίο στεγαζόταν σε δύο διδακτήρια, με σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και εκπαιδευτικής επάρκειας. Στο πρόβλημα αυτό έδωσε ριζοσπαστική λύση ο αείμνηστος καπετάν Νικόλας Φράγκος με την ανέγερση νέας πτέρυγας στο χώρο του διδακτηρίου του Μαρμάρου. Η παρέμβαση μου στον καπετάνιο έγινε με τη βοήθεια του πρώην δημάρχου Καρδαμύλων και στενού φίλου του Βαγγέλη Μελιτζάνη. Η πτέρυγα κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε ένα χρόνο, με τα καλύτερα υλικά και τον ποιοτικότερο εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Την ίδια χρονιά, το 2007 συνταξιοδοτήθηκα έχοντας ήρεμη την εκπαιδευτική μου συνείδηση. Εκφράζω την  ευγνωμοσύνη μου και την ευχή μου να είναι αιώνια η μνήμη του. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης και σπουδαίος Χριστιανός και πατριώτης».

 

Μ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ (πρώην καπετάνιος)

«Όλη μου τη ναυτική καριέρα, από πρωτόμπαρκος ναύτης έως  και υποπλοίαρχος, έκανα στην εταιρεία του καπετάν Νικόλα Good Faith Shipping Company.

Πρώτον , γνώριζε όλους τους ναυτικούς των πλοίων του με τα μικρά τους ονόματα.

Δεύτερον, πριν μπαρκάρουμε περνούσαμε από το γραφείο του και μας έδινε ο ίδιος τις συμβουλές του και όταν ξεμπαρκάραμε πάλι ο ίδιος υπέγραφε την επιταγή εξόφλησης, με τις ευχές του να ξεκουραστούμε και με το καλό να πάμε στο επόμενο πλοίο πάλι, όπως έλεγε.

Τρίτον είχε συνεργάτες και πληρώματα στα πλοία του από την εποχή που ήταν ο ίδιος πλοίαρχος.

Τέταρτον, σε ένα ατυχές γεγονός  που συνέβη στο πλοίο που ήμουνα και εγώ στο Πέραμα, την επόμενη μέρα  ήλθε στο πλοίο ο ίδιος και  μας ανακοίνωσε ότι θα μας δώσει τη διπλή αποζημίωση, διπλό δώρο, διπλό μισθό και άμεση εργασία από την επόμενη μέρα σε όποιον ήθελε.

Πέμπτον, είχε άμεση επαφή με τους πλοίαρχους και με όλα τα πλοία. Κάποια  στιγμή σε μια κακοκαιρία που είμαστε στη Νότια Αφρική στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ο ίδιος μας υπέδειξε το ασφαλές αγκυροβόλιο που γνώριζε,  για να αράξουμε το πλοίο και να κάνουμε ορισμένες επισκευές.

Θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας».

 

ΠΑΝ. ΠΑΠΠΗΣ (δημοτικός σύμβουλος)

«Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη μεγάλη προσφορά του  καπετάν Νίκου Φράγκου. Ήταν μεγάλος ευπατρίδης και μεγάλη η συνεισφορά του στη γενέτειρα του τα Καρδάμυλα. Ποτέ δε ν αρνήθηκε τη βοήθεια του για μικρά και μεγάλα πράγματα τα οποία πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Αιωνία του η μνήμη, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».  

 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠ. ΝΙΚΟΛΑ

« Σπουδαίο χαρακτηριστικό του υπήρξε η προσέγγιση στον άνθρωπο μέσα από ένα πρίσμα προσήνειας και καταδεκτικότητας. Η πόρτα του ήταν ανοικτή σε όλους όσοι ήθελαν να του μιλήσουν, να τον συμβουλευτούν ή να ζητήσουν κάποια διευκόλυνση. Η επαγγελματική του καταξίωση και τα υλικά αγαθά που απέκτησε δεν αλλοίωσαν ούτε στο ελάχιστο τούτη την ευγενική προδιάθεση της ψυχής του και αυτό υπήρξε ο πιο ισχυρός συνδετικός του κρίκος με τους ναυτικούς και γενικά τους συνεργάτες του. »

enikonomia.gr

 

 «Ο καπετάν Νίκος Φράγκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότατα παραδείγματα Ελλήνων ναυτικών από τη Χίο, οι οποίοι όχι απλά συνέχισαν τη ναυτική παράδοση της οικογενείας τους αλλά τη μετεξέλιξαν καθιστώντας την ελληνική ναυτιλία, από τη δεκαετία του ’70, ως τη σημαντικότερη παγκοσμίως.»

ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ


« Η παρακαταθήκη που άφησε στα παιδιά και τα εγγόνια του δεν είναι τίποτα άλλο από τα στοιχεία εκείνα που τον χαρακτήριζαν στο δρόμο του επιχειρείν και τον ανέδειξαν στην κορυφή της ναυτιλιακής κοινότητας για πολλές δεκαετίες. Τόλμη, διορατικότητα, εντιμότητα στις συναλλαγές, εκτίμηση στα πρόσωπα των συνεργατών του, ατέλειωτο ενδιαφέρον για τους αξιωματικούς και τα πληρώματα των πλοίων ανεξάρτητα από εθνικότητα, δικαιοσύνη στις αποφάσεις του και προσήλωση στο στόχο της καλύτερης δυνατής προσέγγισης στις εκάστοτε επικρατούσες παραμέτρους της ανέκαθεν παγκοσμιοποιημένης ναυτιλιακής βιομηχανίας. »

enikonomia.gr

 

«Ο καπετάν Νικόλας επεδίωκε πάντοτε να αγοράζει μεταχειρισμένα πλοία. Η εταιρεία έχει αποτελέσει φυτώριο πλοιάρχων οι οποίοι εξελίχθηκαν σε εφοπλιστές. Ήταν από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που λειτουργούσαν με τη μορφή συνεταιρισμού με κάθε ένα από τα δύο μέλη της να ασχολείται με τον δικό του τομέα. »

newmoney.gr

Οι δεσμοί με την Εκκλησία

Η θάλασσα που τόσο τον γοήτευσε από μικρό παιδί δεν του έδωσε μόνο επαγγελματικά διέξοδα αλλά τον έφερε, όπως και όλους τους ναυτικούς των παλαιότερων εποχών, κατάφατσα στον κίνδυνο της αδυσώπητης πάλης με τα κύματα, που υπενθυμίζει σε κάθε άνθρωπο την αδυναμία του απέναντι στη δύναμη της φύσης και σφυρηλατεί την ανάγκη προσέγγισης με το Θεό, τον μόνο που μπορεί να βοηθήσει όταν οι ανθρώπινες δυνάμεις εξαντλούνται. Βαθειά λοιπόν θεοσεβής, με σκέψη καθαρή και απαλλαγμένη από μεταφυσικές υπερβολές και αναζητήσεις, αισθάνθηκε την ανάγκη να ανταποδώσει στο Θεό τη χάρη της δικής του επιβίωσης από την πολυετή σκληρή θητεία του στις θάλασσες και της μελλοντικής του καταξίωσης στην οργάνωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων με την πεμπτουσία της διδασκαλίας του Χριστού, την αγάπη και βοήθεια στο συνάνθρωπο. Έτσι δημιούργησε στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, οι οποίοι δεν είχαν υπόβαθρο κάποια ματαιοδοξία αλλά αποτελούσαν προέκταση της επιθυμίας του να είναι χρήσιμος στους ανθρώπους, στόχο που η πιεσμένη από τις δουλειές καθημερινότητα του δεν επέτρεπε να πραγματώσει με τη δική του επιμέλεια. Πιστεύοντας ακράδαντα στο φιλάνθρωπο προορισμό της Εκκλησίας έκανε ο,τι μπορούσε με σκοπό να τη βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δίχως ιδιοτέλεια και τυμπανοκρουσίες.

Υπήρξε ισόβιος υποστηρικτής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε ιδρυτής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας στην Ελλάδα και βραβεύθηκε με το Χρυσό Σταυρό, την υψηλότερη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την πτώση των Σοβιετικών τύπου καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης έγινε ισχυρός υποστηρικτής των εκκλησιών της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Σε αναγνώριση των προσπαθειών του για την Ορθοδοξία ή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον έκανε μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και υπήρξε επίσης μέλος της διοικητικής ομάδος της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ