Τη φθίνουσα πορεία που καταγράφεται πανελλαδικά σημειώνει η οικοδομή και στη Χίο, με το μέλλον της να καταγράφεται διόλου αισιόδοξο, αφού οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με πέρσι.
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, την απροθυμία των τραπεζών στη δανειοδότηση, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία έχουν δώσει αλλεπάλληλα χτυπήματα στον οικοδομικό κλάδο, οδηγώντας στη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων χρόνων.
Πανελλαδικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούνιο 2012 το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 1.950 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 295,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.097,0 χιλιάδες m3 όγκου και παρουσίασε μείωση 41,7 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 42,4% στην επιφάνεια και 40% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση 17,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 15,5% στην επιφάνεια και 13,9% στον όγκο, σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2011.
Τοπικά
Στη Χίο καταγράφεται επίσης μια φθίνουσα πορεία στην έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και στις εγκρίσεις για την εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας, χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως από τα στοιχεία της Πολεοδομίας αν αφορά ιδιωτική ή δημόσια δραστηριότητα. Συγκεκριμένα από την 1/1/2011 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, από την Πολεοδομία του Δήμου Χίου είχαν εκδοθεί 110 οικοδομικές άδειες και 67 εγκρίσεις για την εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας. Αντίστοιχα από την Πολεοδομία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν εκδοθεί 186 οικοδομικές άδειες και 108 εγκρίσεις για την εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας.
Φέτος στο ίδιο χρονικό διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/9/2012 στην Πολεοδομία του Δήμου (πλέον υπάρχει μόνο αυτή) έχουν εκδοθεί 220 οικοδομικές άδειες και 133 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. ΟΙ οικοδομικές άδειες είναι λιγότερες κατά 76 και οι εγκρίσεις για τη εκτέλεση εργασιών λιγότερες κατά 42.
ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
2 οικοδομικές άδειες ανά μηχανικό
Τα παραπάνω ποσοστά είναι ίσως τα χαμηλότερα που έχουν σημειωθεί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, αφού είναι γνωστή η τακτική του Χιώτη να επενδύει σε ακίνητα, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά αφορούν στην πρώτη του κατοικία ή στην επαγγελματική του στέγη. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Π. Χαβιάρα από το τοπικό παράρτημα του Τ.Ε.Ε. ο οποίος μιλώντας στον «π» σημείωσε πως σε προηγούμενες καλές εποχές οι πολεοδομικές άδειες που εγκρίνονταν μόνο από την Πολεοδομία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έφταναν και τις 500 τη χρονιά! Ο ίδιος, σημειώνοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο του, τόνισε πως τα ποσοστά των αδειών σε σχέση με τον αριθμό των μηχανικών που υπάρχουν στη Χίο οδηγούν ασφαλώς στο συμπέρασμα πως αντιστοιχούν περίπου δυο οικοδομικές άδειες το χρόνο για κάθε μηχανικό. «Νομίζω πως μόνο αυτά τα στοιχεία φτάνουν για να καταρριφθεί ο μύθος των πλούσιων μηχανικών που δηλώνουν λίγα εισοδήματα. Οι δυο οικοδομικές άδειες το χρόνο δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ το χρόνο».
Διακοπή επαγγέλματος από ΟΕΒΕδες
Ανάλογες, όμως εξίσου σημαντικές, είναι οι επιπτώσεις και στους υπόλοιπους κλάδους που έχουν άμεση σχέση με την οικοδομή και, όπως μεταφέρει ο Γ. Γεωργούλης με τη διπλή του ιδιότητα, αυτή του προέδρου του Επιμελητηρίου και του υδραυλικού, η πραγματική πτώση ξεπερνά το 50%. «Η πτώση θεωρώ πως είναι πολύ μεγαλύτερη. Η επισκευή ή η νομιμοποίηση κάποιων αυθαίρετων μπορεί να φαίνεται ως έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά δε δίνει δουλειά στην οικοδομή. Η πτώση στην οικοδομή πρέπει να ξεπερνά το 50%. Το μέλλον για μας είναι πολύ δύσκολο. Οι τράπεζες δε βοηθούν πια τους ιδιώτες να χτίσουν την επιχείρηση τους ή το σπίτι τους. Δε δίνουν δάνεια σε κανέναν».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γεωργούλης σημειώνει πως υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που οδηγούνται σε διακοπή επαγγέλματος λόγω αδυναμίας καταβολής εισφορών, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της παραεργασίας.
«Οι επαγγελματίες και τα συναφή επαγγέλματα με την οικοδομή έχουν απογοητευθεί. Έχουμε διαγραφές από επαγγέλματα όπως αλουμινάδες, μαραγκούς, υδραυλικούς. Αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ΤΕΒΕ, την ασφάλεια τους. Αν αυτοί, παρότι έχουν προχωρήσει σε διακοπή επαγγέλματος, βρίσκουν μια δουλίτσα, θα την κάνουν, οπότε οδηγούμαστε σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις»,καταλήγει ο κ. Γεωργούλης.
Δεν δίνουν ούτε προσφορές οι κατασκευατές
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση και στον κατασκευαστικό κλάδο ο Δ. Αλμυρούδης. «Έχουμε σταματήσει πλέον να κατασκευάζουμε. Η κτηματαγορά έχει βαλτώσει, οι τράπεζες δε δανείζουν τον κόσμο, δε δίνουν χρήματα, οπότε δεν μπορεί να κινηθεί η οικοδομή. Όχι μόνο δεν εκτελούμε έργα αλλά έχει σταματήσει ακόμη και το ενδιαφέρον για την έκδοση προσφορών. Ούτε καν μπαίνει στη διαδικασία ο κόσμος να ρωτήσει με τις υπάρχουσες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας κι εκείνος πως η πραγματική πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που συμπεραίνεται από τα στοιχεία της Πολεοδομίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.