10.11.2016 11:33

Κοινή επιστολή φορέων στον Υπουργό Παιδείας για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Χίο

Κοινή επιστολή προς τον νέο υπουργό Παιδείας Κων/νο Γαβρόγλου αποστέλλουν οι δύο τοπικοί Βουλευτές, Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζητώντας του την ίδρυση του τμήματος Οικονομικής & Διοίκησης του Τουρισμού στη Χίο.

Στην επιστολή αναφέρουν:

 «Με το Π.Δ. 170/2009 αποφασίσθηκε η ίδρυση Τμήματος Οικονομικής & Διοίκησης του Τουρισμού στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των Κυβερνώντων, μέχρι και σήμερα το Τμήμα αυτό ουδέποτε λειτούργησε. Αντιθέτως, με έκπληξη το 2014 πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφέρει το συγκεκριμένο Τμήμα τελικά στη Ρόδο. Στις 29.09.2016 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έλαβε απόφαση και σας προτείνει τελικά τη λειτουργία του Τμήματος στη Χίο. Η λειτουργία του Τμήματος αυτού θα αποτελέσει ένα γεγονός ζωτικής σημασίας για το νησί μας.

Το νησί της Χίου αποτελεί έναν ιδανικό τόπο έρευνας και εφαρμογής νέων ιδεών από φοιτητές, οι οποίοι μπορούν, σε ένα φιλικό σε αυτούς περιβάλλον, να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας αλλά και της χώρας μας. Η Χίος, τόπος καταγωγής επιφανών πνευματικών ανθρώπων της Χώρας μας, με έντονα κοσμοπολίτικα χαρακτηριστικά, πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου Τμήματος.

Οι λόγοι λειτουργίας του τμήματος αυτού στη Χίο βασίζονται σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Στη Χίο λειτουργούν όλα τα τμήματα διοίκησης, όπως το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης. Έτσι και το Τμήμα Οικονομικής & Διοίκησης του Τουρισμού, ανήκει δίπλα στα υπόλοιπα τμήματα διοίκησης, ούτως ώστε να υπάρχουν συνέργειες και σε επίπεδο εκπαιδευτικό και σε επίπεδο ερευνητικό, με παρεμφερή και συμπληρωματικά αντικείμενα.

Η ταυτόχρονη παρουσία του ανωτέρω Τμήματος με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα, δίνει τεράστια ώθηση και δυναμική στο Πανεπιστήμιό μας, καθιστώντας το ένα σημαντικό επιστημονικό σύμπλεγμα τόσο για τα Ελληνικά όσο και για τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα. Η Ναυτιλία και ο Τουρισμός αποτελούν τους δύο σημαντικότερους οικονομικούς πυλώνες στους οποίους διαχρονικά στηρίζεται η Ελληνική Οικονομία, η δε ταυτόχρονη λειτουργία των συγκεκριμένων αντικειμένων στον ίδιο τόπο θα συνεισφέρει σημαντικά στην ευρύτερη μόρφωση και ενημέρωση των φοιτητών, αποσκοπώντας φυσικά στην παραγωγή αξιόλογων και ικανών αποφοίτων.

Παράλληλα, ήδη υπάρχει κατεύθυνση Τουρισμού στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια λειτουργεί με επιτυχία στη  Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού", το οποίο προσελκύει πλήθος φοιτητών, έχοντας αποκτήσει ένα εξαιρετικό όνομα στην ελληνική αγορά, ως το πρώτο μεταπτυχιακό στον τουρισμό, επιδεικνύοντας σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Η επιτυχής λειτουργία όλων των παραπάνω τμημάτων έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυνατό πυρήνα ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, που με την κατάρτιση, την εμπειρία και τη θέληση που διαθέτει, θα οδηγήσει στην άμεση και έμπειρη στελέχωση και υποστήριξη του νέου τμήματος.

Με αυτόν τον τρόπο, το κατάλληλο αυτό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που ήδη υπάρχουν στη Χίο, θα οδηγήσουν στην άμεση και επιτυχή λειτουργία του Τμήματος Τουρισμού στο νησί μας.

Τέλος, η λειτουργία του Τμήματος αυτού θα λειτουργήσει ως κίνητρο παραμονής στην αιμορραγούσα από νέους τοπική κοινωνία. Η έλλειψη προοπτικής και τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα (προσφυγικό – επαπειλούμενη αύξηση συντελεστών ΦΠΑ - οικονομική κρίση) οδηγούν τους νέους σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, μακριά από το νησί μας. Η επιστημονική κατάρτιση νέων σε συνδυασμό με τις δράσεις του Πανεπιστημίου, το οποίο κινείται ενεργά στην κοινωνία και συμβάλλει με τις χρήσιμες επιστημονικές του απόψεις, θα βοηθήσει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δια της παρούσης επιστολής σας διαβιβάζουμε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, αλλά και τα ψηφίσματα συλλογικών φορέων της Χίου. Με τα ψηφίσματα αυτά όλοι εμείς οι Χιώτες συντασσόμαστε με την από 29/09/2016 απόφαση της Συγκλήτου και απαιτούμε την άμεση λειτουργία του Τμήματος  Οικονομικής & Διοίκησης του Τουρισμού στη Χίο.

Το αίτημα για την ίδρυση του Τμήματος Οικονομικής & Διοίκησης του Τουρισμού αποτελεί ένα δίκαιο και καθολικό αίτημα των Χιωτών, το οποίο θα δημιουργήσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Χώρα και το νησί μας», καταλήγουν οι συνυπογράφοντες φορείς».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ