5.12.2016 14:37

Κουρουμπλής: Δεν θέλουμε εμείς την αλλαγή της φορολογίας των ναυτικών αλλά η Τρόικα

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ

Καμία διαφοροποίηση και αύξηση στη φορολογία των ναυτικών είναι η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου και η ΠΝΟ γνωρίζει ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια που καταβάλλεται, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παν. Κουρουμπλής.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός «Στο Κόκκινο»,  η ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική με «όπλο» τη συνεργασία των χωρών του Νότου και την "καλή συγκυρία" της ανάληψης της προεδρίας από τη Μάλτα.

Μετά τη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ «έχω την έντονη αίσθηση αισιοδοξίας ότι θα λήξει η απεργία», εκτίμησε ο κ.Κουρουμπλής.

Σημειώνεται ότι 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το Σάββατο προηγήθηκε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου αποφασίστηκε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργίας από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως στις 6 το πρωί της Τρίτης.

Σχολιάζοντας τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για απαιτήσεις νέων επιβαρύνσεων στους ναυτικούς από τους θεσμούς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι οι ναυτικοί έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας, που μέχρι το 2005-2006 προέβλεπε επιβάρυνση 1% για τα κατώτερα πληρώματα και 3% για τις ανώτερες βαθμίδες και τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού.

«Μέσα σε λίγα χρόνια και ειδικά από το 2010 και μετά, έφτασε το 10% και 15% αντίστοιχα», όπως υπογράμμισε, καθώς οι θεσμοί αναζητούν χρήματα και πόρους και δεν τους απασχολούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

«Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καμίας μορφής εξομοίωση, όπως ζητείτο, η συζήτηση περιοριζόταν σε πολύ μικρό ποσοστό και η διαπραγμάτευση εξακολουθεί, η βούληση μας είναι να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση και αύξηση», ξεκαθάρισε ο κ.Κουρουμπλής. «Αυτό το γνωρίζει η ΠΝΟ, ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια το κυρίου Τσακαλώτου, του κυρίου Χουλιαράκη και του υπουργείου».

Κατά τον κύριο Κουρουμπλή «Χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης, αν η ΠΝΟ διαπιστώσει κάτι αρνητικό ως τις 18-19 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η αξιολόγηση, τότε να αποφασίσει τι θα κάνει».

"Νησιά των 1.000 κατοίκων  θα έπρεπε να έχουν καλύτερη μεταχείριση στο θέμα του ΦΠΑ"

Για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής εξάλλου, ο κ.Κουρουμπλής σημείωσε ότι και μόνο παρατηρώντας τη συμπεριφορά των θεσμών γίνεται κατανοητή η λογική που τους διακατέχει.

«Ούτε τα μικρά νησιά δεν θέλουν να εξαιρεθούν ... νησιά των 1.000 κατοίκων που κάνουν ηρωική προσπάθεια για την παραμονή τους εκεί ... θα έπρεπε να έχουν καλύτερη μεταχείριση στο θέμα του ΦΠΑ, όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά της ΕΕ», όπως είπε.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε επαφές με τον ευρωπαϊκό φορέα των περιφερειών, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν νησιωτικές περιοχές (υπάρχουν 23 αμιγώς νησιωτικές περιφέρειες στην ΕΕ, με 4 να είναι ελληνικές - βόρειο και νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια νησιά).

Η πρώτη επόμενη κίνηση θα είναι η συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου με τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης, για την συγκρότηση μίας συντεταγμένης πρότασης, με διαβαθμίσεις στην εξέλιξη της και με ρεαλισμό στην υλοποίηση της.

Στη συνέχεια, θα προσκληθούν οι περιφερειάρχες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, για να έχει ευρύτερο πλαίσιο η συνεννόηση και η συνεργασία, ώστε τελικά στη Σύνοδο των Εννέα ο Αλέξης Τσίπρας και όλες οι χώρες μαζί να θέσουν ως αίτημα την συγκρότηση ενός ειδικού προγράμματος, για την κυκλική οικονομία, την εδαφική συνοχή , ώστε η «νησιωτικότητα» να πάρει σάρκα και οστά », για την οποία σήμερα γίνονται συζητήσεις «γενικώς και αορίστως» στην ΕΕ.

Πρωτοβουλία του υπουργείου, κατά τον κύριο υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, είναι να διεκδικήσει με συντεταγμένο τρόπο και είναι «καλή συγκυρία η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα, από την 1η Ιανουαρίου του 2017», υπογράμμισε ο κ.Κουρουμπλής, καθώς «το είδαν και αυτοί θετικά».

Μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας υπάρχει ήδη προεργασία για αυτά τα θέματα, σχέση την οποία θα συνεχίσει το υπουργείο, για να ενισχυθεί και ισχυροποιηθεί.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ