28.12.2014 21:28

Λάθος εκτίμηση και κρατική αδυναμία κράτησαν επικίνδυνη τη φωτιά [BINTEO - ΦΩΤΟ]

• ΣΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ

Ένα ισχυρό μέτωπο στην περιοχή «Βουδά Γκρεμός» με κατεύθυνση την κορυφογραμμή της Αμανής, προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Αϊ Γιάννη, και δυο μικρότερα, ένα στην είσοδο του πολυχώρου στο Άγιο Γάλας κι ένα απέναντι από το φυλάκιο του Μελανειούς, μικρότερης όμως ισχύος και πιθανά ελέγξιμα, μαίνονται αυτή την ώρα στο Άγιο Γάλας.

Στο επικίνδυνο μέτωπο δεν είναι εφικτή η προσέγγιση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα αυτό να κινείται κάθε φορά ανάλογα με την φορά του ανέμου. Η έκταση του δεν προϊδεάζει για έλεγχο του τις βραδινές ώρες και αν ο άνεμος δεν το επαναφέρει προς το μέτωπο των ήδη καμένων εκτάσεων θα τιθασευτεί μόνο με εναέρια παρέμβαση τις πρωινές ώρες, αν αυτή γίνει εφικτή, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων.

Η επίγεια δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται παρατεταγμένη εδώ και περίπου τρεις ώρες στο γεφύρι που με κατεύθυνση από τα Νενητούρια βρίσκεται πάνω ακριβώς από το λαγκάδι στον ποταμό του Αγίου Γάλακτος, ανήμπορη να δράσει. Πυροσβέστες που με υπεράνθρωπες προσπάθειες επιχείρησαν να πλησιάσουν το δύσβατο μέτωπο, έχοντας πια νυχτώσει, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το Κλιμάκιο

Η απουσία σαφούς εικόνας για το βαθμό κινδύνου επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, την ανάγκη σύστασης και λειτουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αμανή, την περιοχή όπου για να προσεγγίσει πυροσβεστικό όχημα απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες.

Που είναι τα αεροπλάνα;

Της λαθεμένης αρχικής εκτίμησης ακολούθησε η αδυναμία συνδρομής από τον κρατικό μηχανισμό. Γύρω στο μεσημέρι ενεργό ανάμειξη απέκτησε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ όμως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα σηκωθούν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα, αυτά ποτέ δεν εμφανίστηκαν. Μια αιτιολογία ήταν ότι αργά διατυπώθηκε η ανάγκη συνδρομής τους και θα είχαν δυνατότητα ελάχιστων ρίψεων, μια δεύτερη ότι έμειναν καθηλωμένα μην τυχόν και απαιτηθεί η συμμετοχή τους στην επιχείρηση του φλεγόμενου πλοίου μεταξύ Κέρκυρας και Ιταλίας.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και του συνόλου των εθελοντικών ομάδων του νησιού που έσπευσαν στην περιοχή θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι η πυρκαγιά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόσθετο προβληματισμό δε δημιουργεί η πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων μέσα στις επόμενες ώρες. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ