1.2.2017 16:36

Λίγες ρουκέτες, Βρονταδούσικες και απ’ τα σωστά σημεία

ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ

Κόκκινη κάρτα σε όσους τα τελευταία χρόνια παραβίαζαν βασικές αρχές του ρουκετοπόλεμου, συμβάλλοντας στη γιγάντωση και τελικά παραχάραξη του εθίμου, βγάζουν οι ίδιοι οι Βρονταδούσοι. Αποφασισμένοι να επαναφέρουν το έθιμο στις ρίζες του, την εποχή που δεν δημιουργούσε πλήθος κινδύνων, περίοικοι και φίλοι των Βρονταδούσικων εθίμων επεμβαίνουν την πιο κατάλληλη στιγμή και επιχειρούν με πειθώ και απόλυτο σεβασμό στις αγωνίες όσων θίγονται από την τέλεση του εθίμου να βρουν τη χρυσή τομή ώστε και το πιο δυνατό έθιμο του νησιού να μη σβήσει και οι περίοικοι να μην βιώνουν κάθε χρόνο τρόμο και άνευ αντικρίσματος υποσχεσιολογία από τους ανευθυνοϋπεύθυνους.

Το πνεύμα που επιχειρείται να επικρατήσει στο Βροντάδο παρουσιάζει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Φίλοι των Βρονταδούσικων εθίμων:

Όποιος (του) βαστά…

«Καταλάβαμε Βροντάδο» στη συνάντηση της 29ης Ιανουαρίου με τους  περιοίκους της Παναγιάς και του Αγίου Μάρκου (αυτούς που ενδιαφέρθηκαν...)

Είδαμε  γέροντες να βαστούν στον νου τους «προπαππούδες με το κανονάκι στον ώμο», κι άλλους που στην πρώτη ακριβώς γραμμή με υπομονή, χρόνια βαστούν στους ώμους των σπιτιών τους τη χαρά της Ανάστασης των άλλων... 

Είδαμε γυναίκες στα μετόπισθεν να βαστούν τα σπίτια τους με νεύρο που θα ζήλευαν άνδρες πολλοί.

Κι άνδρες ήσυχους, που καρτερικά βαστούν τον θυμό τους για την περιβόητη περίφραξη, που ποτέ τους δεν αξιώθηκαν να δουν…

 Όλοι τους έχουν να πουν για την απόμακρη στάση των «υπεύθυνων φορέων» πριν και –κυρίως- μετά τη Λαμπρή ημέρα: Υποσχέσεις και μετά… ζημιές αδιόρθωτες, παρά τις υποδείξεις, χρόνια κενά στις περιουσίες τους...

Κι όμως

Όλοι τους, με το παράπονο και τον θυμό ανάμεικτο, λένε πως θα στενοχωρηθούν αν δεν πέσουν ρουκέτες... Αυτό, νομίζω, είναι κάτι παραπάνω από μεγαλοψυχία και –ευτυχώς- δεν υπάρχουν λόγια να το περιορίσουν.

ΑΛΛΑ είπαν πως, για να συμφωνήσουν, οι ρουκέτες πρέπει να είναι λίγες, βρονταδούσικες… κι απ’ τα σωστά σημεία ριγμένες. Και θέλουν Ανθρώπους δίπλα τους πριν και μετά την περίφραξη, να τους ακούνε… κι αμέσως να διορθώνουν τις ζημιές, υπεύθυνα.

 Κι εμείς χαιρόμαστε πολύ που μας εμπιστεύτηκαν και μίλησαν, και καταλάβαμε –ωμά- ότι, αν δεν φροντίσουμε το πνεύμα, την κοινωνική μας δηλαδή ιδιαιτερότητα, τώρα που την έχουμε κοντά μας, αυτή θα μας εγκαταλείψει και εμείς θα χάσουμε τον νου μας στην ανάμνησή της...

Στα τρέχοντα

Το Σωματείο μας για άλλη μια φορά διευκρινίζει ότι δεν χωρά σε κανέναν πολεμικό «τίτλο», έντυπο και άτυπο, σε καμία «μάχη». Ο ρουκετοπόλεμος χρειάζεται συνεννόηση και τη συναίνεση ΟΛΩΝ. Με αυτή και μόνο την προϋπόθεση είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε δίπλα στους αξιοπρεπείς αυτούς ανθρώπους και στον όποιο φορέα ΜΠΟΡΕΙ πραγματικά να τους στηρίξει. Γιατί, πρέπει να βαστάς καλά -ηθικά και υλικά- για να σηκώσεις τέτοιο βάρος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ