8.10.2024 10:41

"Μείωση των κρατήσεων στις συντάξεις.... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"

Επιστολή της ΠΕΣ-ΝΑΤ στον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως θα γνωρίζετε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) επιβλήθηκε για πρώτη φορά ως προσωρινός νόμος λόγω μνημονίων με το άρθρο 29 του νόμου 3986/2011, και είναι ένα από τα κατάλοιπα των μνημονίων. Αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι το φορολογικό έτος 2014, ωστόσο με τον νόμο 4305/2014 επεκτάθηκε και στο φορολογικό έτος 2015, ενώ με την νέα της μορφή και με νέο τρόπο υπολογισμού των κλιμακίων ενσωματώθηκε ως νέο άρθρο 43Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013). 

Η ενσωμάτωση στον Κ.Φ.Ε η οποία αποτελούσε και μια από τις πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις μας έγινε με την παράγραφο 9 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016 και είχε εφαρμογή στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα. Η παρακράτηση της εισφοράς αυτής από τους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα κλίμακα άρχισε από την 27.5.2016 ( Ν. 4389/2016 άρθρο 44 παρ.4, και Ν. 4387/2016 άρθρο 112 παρ.9).

Η ΕΑΣ παρακρατείται από τις συντάξεις των συνταξιούχων με άθροισμα κυρίων συντάξεων από 1.400 ευρώ τον μήνα και άνω και επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Πρόκειται για ειδική εισφορά που υπολογίζεται σε ποσοστά κατά κλιμάκια των 300 ευρώ και ξεκινάει από 3% και φθάνει σε 14% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ. Η εισφορά υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ στο ανώτατο ποσοστό και όχι κατά κλιμάκια, όπως γίνεται στη γενική φορολογία και για τις συντάξεις που χορηγήθηκαν προ του νόμου Κατρούγκαλου στο αρχικό μεικτό ποσό της σύνταξης και όχι επί του πραγματικά καταβαλλόμενου -μετά την περικοπή της σύνταξης- ποσού.

Βέβαια ο τρόπος αυτός υπολογισμού της ΕΑΣ γεννά πρωτοφανείς αδικίες, γιατί σε συνταξιούχους με υψηλή σύνταξη, οποιαδήποτε χορηγούμενη αύξηση των συντάξεων συνήθως πλησίον του 2% επιφέρει αλλαγή κλιμακίου της παρακράτησης επί ολόκληρης της σύνταξης και έτσι έχουμε μείωση και όχι αύξηση της σύνταξης. Το ζήτημα είναι γνωστό από την αρχή στα Υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, το παραδέχονται και ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να βρουν λύση, αλλά φαίνεται ότι οποιαδήποτε λύση είναι απαγορευτική για τα έσοδα του ΕΦΚΑ. 

Όπως ακούγεται, η κυβέρνηση σας προσανατολίζεται ως προσωρινή λύση στο πάγωμα της ΕΑΣ, με αποτέλεσμα για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, που έχουν προσωπική διαφορά, να μην αυξηθεί η σύνταξη τους, γιατί η προσωρινή διαφορά μειώνεται κατά το ποσό της αύξησης.

Πριν μερικούς Μήνες διαβάζαμε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει για Μείωση των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλονται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με συντελεστές 3% ως 14, και ότι τo νέο σύστημα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σήμερα όμως διαβάζουμε ότι πρόθεσή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να παραμείνει ο μνημονιακός νόμος,(βλέπε ΕΦΙΑ – ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) δικαιολογώντας το, ότι από τη μία, να μην υπάρξει εφέτος δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά και του χρόνου να προκύψει ανάλογη ισορροπία.

Για την εισφορά, θα τελείται κράτηση στην 1η κλίμακα συντάξεων ύψους 3%, στη 2η κλίμακα συντάξεων κράτηση ύψους 6%, στην 3η κλίμακα κράτηση ύψους 7% και στην 4η κλίμακα, 9%. Στην 5η κλίμακα θα επιφέρει μείωση της τάξης του 10%, στην 6η κλίμακα, 12%, στην 7η κλίμακα, 13% και στην 8η κλίμακα, 14%.

Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις ανά συνταξιούχο θα κυμαίνονται, αναλόγως της κλίμακας, από 504 έως και 5.880 τον χρόνο. Από το μέτρο τις εισφοράς, το Δημόσιο έχει αποκομίσει έσοδα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Τέλος να σας υπενθυμίσουμε τις τρείς κρατήσεις που επιβάλλονται αδίκως στις συντάξεις μας:

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: H οποία λόγω δημοσιονομικού κόστους τελικά δεν θα αναμορφωθεί, έτσι οι 400.000 συνταξιούχοι εξακολουθούν να πληρώνουν διπλό και άδικο φόρο μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη: Η οποία εφαρμόζει κράτηση 6% επι του αρχικού μεικτού ποσού κάθε σύνταξης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική.

Προσωπική διαφορά: Αυτή που υποσχεθήκατε ότι θα καταργούσατε (με τον Νόμο Κατρούγκαλου) προεκλογικά το 2019, στην συνάντησή σας με τους εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και σωματείων της Ελλάδας. Η προσωπική διαφορά εξακολουθεί να μην επιτρέπει σε 770.000 παλαιούς συνταξιούχους να καρπωθούν μελλοντικά αυξήσεις μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.

Οι κρατήσεις και η Εφορία τρώνε τις συντάξεις μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μεικτή σύνταξη των 2.000 ευρώ έχει συνολικές κρατήσεις της τάξης του 22%.

Δεν πάει άλλο, μας έχετε πλέον φέρει σε απόγνωση, ακρίβεια…… στα προς το ζην, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ενέργεια, και με το ΕΣΥ ετοιμόρροπο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση σας πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.

Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην καταβαλλόμενη σύνταξη.

Επιστροφή των δώρων, των επικουρικών και απόδοση όλων των αναδρομικών.

Κατάργηση της ΕΑΣ.

Πλήρεις συντάξεις χηρείας.

Άμεσες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Φυσικά δεν ξεχνάμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΝΑΤ που εκδόθηκαν πριν τον Μάη 2016, μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

Με εκτίμηση Δ.Σ ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ