19.1.2020 12:50

Μήνυμα αντίδρασης από τους επιστημονικούς φορείς της Χίου

Συνυπογράφουν κείμενο δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέας δομής καλώντας σε ενεργή συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τη δημιουργία νέας δομής στη Χίο, καταθέτουν μέσα από κοινή τους ανακοίνωση οι επιστημονικοί φορείς του νησιού, ζητώντας την ακύρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού όπως αυτός έχει ανακοινωθεί τόσο από τον Αλκιβιάδη Στεφανή όσο και από τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Οι φορείς κάνουν λόγο για δυσανάλογο αριθμό μεταναστών, λέγοντας ότι πρόκειται για τη δημιουργίας μίας κωμόπολης μέσα στην επικράτεια του νησιού και σε κοντινές αποστάσεις από την πόλη και άλλους οικισμού που αντιστρατεύεται «βίαια» την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, συνήλθε έκτακτα την 17/1/2020 εν όψει των κινητοποιήσεων που πρόκειται να γίνουν την 22/23.1.2020 σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Β.Αιγαίου με τη καθολική συμμετοχή των Τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών (Δήμοι και Περιφέρεια) των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Συλλόγων, του ΤΕΕ των Πολιτιστικών Σωματείων, των εργαζομένων και εν γένει των πολιτών με αίτημα και στόχο την αποφυγή ίδρυσης κλειστών δομών δυσανάλογα μεγάλου μεγέθους για την στέγαση μεταναστών/προσφύγων στη Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κώ  και την κατάθεση της έντονης διαμαρτυρίας όλων προς τη κυβέρνηση για τις εν λόγω θέσεις της, με τη δημοσίευση του παρόντος στα Μ.Μ.Ε. και την επίδοσή του ψηφίσματος/διασυλλογικής ανακοίνωσης στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κυβέρνηση εν γένει, ειδικότερα δε αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

1. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου θα συμμετάσχει ενεργά ομού με τον Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό Σύλλογο και το Τ.Ε.Ε στη συγκέντρωση που θα λάβει χώρα στη πλατεία και δημόσιους χώρους της πόλης της Χίου στις 22.1.2020 ενώ τα μέλη μας θα κλείσουν τα γραφεία τους και θα απέχουν των Δικαστηρίων,καθώς και τα μέλη των λοιπών επιστημονικών Συλλόγων θα απέχουν της εργασίας τους,μετέχοντες των παναιγιακών κινητοποιήσεων. 

2. Οι επιστημονικοί φορείς της Χίου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ίδρυση Κλειστής Δομής Φιλοξενίας/ Κράτησης Μεταναστών/Προσφύγων στη Χίο και στα άλλα νησιά του Β.Αιγαίου και ειδικότερα στο 15ο  χιλιόμετρο Χίου Βολισσού ή σε άλλη τοποθεσία στο νησί εφόσον: α ) ιδρύεται χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δομή δυσανάλογα μεγάλου μεγέθους  ήτοι πληθυσμού άνω των 5.000 ανθρώπων, που ισοδυναμεί με μια κωμόπολη μέσα στην επικράτεια του νησιού και σε κοντινές αποστάσεις από τη πόλη και ετέρους οικισμούς, αριθμός που αντιστρατεύεται «βίαια» την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών και διέπεται από άλλη θρησκεία ,κουλτούρα, πολιτισμό και αντίληψη ενώ είναι εμφανής η διάσταση σε ό,τι αποκαλούμε «εποικοδόμημα» και που συνδέει με στέρεους δεσμούς την αρμονία και καθημερινή συμβίωση σε μια κοινωνία. β) η αποκαλούμενη «κλειστή» δομή πέραν της καθολικής αντίληψης ότι πολιτισμικά/ανθρωπιστικά δεν συνάδει με τις αρχές της ελευθερίας, των δικαιωμάτων  και της ανάπτυξης του κάθε ατόμου επιμέρους και εν συνόλω , επι του πρακτέου δεν πρόκειται να παραμείνει αυστηρώς «κλειστή», με όλα όσα συνεπάγεται ένας εξ αρχής μεγάλος αριθμός φιλοξενουμένων της τάξης των 5.000 ατόμων και άνω. γ) η συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού φιλοξενουμένων ιδία σε «κλειστό» πλαίσιο (εν δυνάμει πάντοτε «ανοικτό») με φυλετικές, πολιτισμικές,  ηλικιακές  και λοιπές διαφορές καταγωγής και διαφορετικότητας νοοτροπίας μεταξύ τους , πυροδοτεί με βεβαιότητα ένα κλίμα αντιπαραθέσεων και δυναμικής ανάφλεξης , (ήδη έχουμε βιώσει τέτοια επεισόδια) η οποία προοπτικά θα απειλήσει και θα προκαλέσει εντάσεις και κινδύνους στους κατοίκους των νησιών μας και θα αλλοιώσει επι τα χείρω την καθημερινότητα μας και το αίσθημα ασφάλειας που κάθε πολίτης και κοινωνία όποιας χώρας ,έχει ανάγκη και δικαίωμα σε αυτό ,όπως άλλωστε είναι επιβεβλημένο καθήκον της Πολιτείας να προάγει με εγγυήσεις για τους εργαζόμενους και φορολογούμενους πολίτες τη,ς την πρόοδο και την ευημερία.

3..Πρώτιστης και μείζονος σημασίας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού είναι όλες εκείνες οι διπλωματικές και με συνεχή και πιεστικό τρόπο ενέργειες που επιβάλλεται σε μέγιστο βαθμό και προσπάθεια να αναλάβει/εντείνει η Κυβέρνηση της χώρας μας,  -ομού μετά των λοιπών πολιτικών κομμάτων σε σύμπνοια και συνευθύνη- τόσο προς την γείτονα χώρα ,όσο και στην ΕΕ και διεθνείς Οργανισμούς και «Φόρα» προς την κατεύθυνση και παγίωση της μείωσης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά και την χώρα μας, την αλλαγή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (προκειμένου στα νησιά να γίνεται μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση) και την επιμονή για τη σύγκλιση των Ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού με την ενεργητική παρουσία για την παύση των αιτίων που προκαλούν τις ροές, καθώς και την ισόποση εγκατάσταση αναλόγως του πληθυσμού και δυνατοτήτων μιας εκάστης χώρας της Ε.Ε..

4. Ανάλογα μέτρα ισόποσης φιλοξενίας των μεταναστών/προσφύγων και διαμοίρασης του βάρους και της ευθύνης, οφείλει να λάβει και η Κυβέρνηση όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας μας. Στο τομέα αυτό η Κυβέρνηση έχει αναγγείλει και πραγματοποιήσει «δειλά» περιορισμένη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου ιδία στις «ευάλωτες» ομάδες, δικαιώνοντας έτσι τις ενέργειες του Δ.Σ. Χίου, όταν στο παρελθόν προσέφυγε ενώπιον του Σ.τ.Ε επιτυγχάνοντας την έκδοση των υπ αριθμ.805-806/2018 του Δ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας κατ αποφάσεως Διοικήτριας Υπηρεσίας Ασύλου που επέβαλλε τον γεωγραφικό περιορισμό στους αιτούντες διεθνή προστασία σε έξι ή περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε γενναία αποσυμφόρηση του αριθμού των μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά εφόσον η έως τώρα εκ μέρους της αποσυμφόρηση έχει γίνει σε εντελώς περιορισμένο αριθμό και αφ ετέρου ο ελάχιστος αυτός αριθμός των αναχωρούντων με αυτή τη διαδικασία αιτούντων άσυλο, αναπληρώνεται στο διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό άμεσα, ένεκα των πολλαπλά συνεχιζομένων ροών από τη γείτονα χώρα. Η διασπορά των μεταναστών στην ενδοχώρα ασφαλώς είναι προαπαιτούμενο, όταν επι τόσα χρόνια το βάρος σήκωσαν αποκλειστικά και χωρίς τις δέουσες βοήθειες και συνδρομές οι νησιωτικές κοινωνίες ,ερήμην του Αθηνοκεντρικού κράτους μας. Η Αθήνα και η ενδοχώρα οφείλουν να ανταποκριθούν στις ευθύνες του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού πάρεξ εάν θεωρούν ότι «συνιστούν» μια διαφορετική «οντότητα/επικράτεια».

5. Είναι προφανές ότι η, με πρόσφατη νομοθέτηση αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό – και υπό το επανιδρυθέν Υπουργείο  Μετανάστευσης- οφείλει να μετουσιωθεί άμεσα στη πράξη  (με σύμπνοια όλων των πολιτικών κομμάτων μετά από συνεννόηση και επισήμανση των ευθυνών όλων των πολιτικών στο προφανές , που είναι οι επι τα χείρω για τη χώρα μας, εξελισσόμενες γεωπολιτικές επιπτώσεις) με την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης του ασύλου σε όσους αληθώς το δικαιούνται ως πρόσφυγες (προερχόμενοι από εμπόλεμη ζώνη και διωκόμενοι άλλως από πολιτικό καθεστώς για πολιτικές /κοινωνικές αντιλήψεις), την διάκριση αυτών που δεν δικαιούνται ασύλου και κρίνονται ως παράτυποι οικονομικοί μετανάστες με την άμεση επιστροφή τους στην Τουρκία στα πλαίσια της συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας η τον επαναπατρισμό τους με την ταχεία συννενόηση με τη χώρα προέλευσής τους και λοιπές ενέργειες που πρέπει  στοχευμένα και συγκροτημένα να γίνονται(πληρωμή αεροπορικού εισιτηρίου, συμφωνία με πρεσβείες χωρών προέλευσης κλπ), όπως ακριβώς ορίζεται από το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο.

6.Ασφαλώς η επιβαλλόμενη διαφορετική αντιμετώπιση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικου δεν θα πρέπει και δεν θα  βάλλει κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παρατύπως εισερχομένων στη χώρα μας ή κατά της αξιοπρέπειάς τους ,ωστόσο εκ παραλλήλου είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η κανονικότητα/καθημερινότητα και προοπτική  της ζωής και των Ελλήνων και λοιπών πολιτών.

7.Οσον αφορά την αναγκαιότητα προαναχωρησιακών κέντρων/Δομών Φιλοξενίας  στα νησιά μας και στο νησί μας, εάν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά η αρχή της αναλογικότητας, που σημαίνει ότι η χωρητικότητα αυτού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον προκύπτοντα αριθμό που αντιστοιχεί σε αυτή την και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή.

Συνακόλουθα οι επιστημονικοί Σύλλογοι της Χίου συντασσόμεθα με την απόφαση του Δήμου Χίου για την δημιουργία δομής αριθμού έως πεντακοσίων (500) ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση  προς το σκοπό της άμεσης αναχώρησης από τη Χίο προς το εσωτερικό της χώρας  αμέσως μετα τη διενέργεια των ανωτέρω διαδικασιών.

8.Αυτονόητα, το «κλείσιμο» της ΒΙΑΛ  οφείλει να υλοποιηθεί άμεσα (όχι μόνο ως προεκλογική υπόσχεση/δέσμευση) ως αναγκαία συνθήκη για την επαναφορά στη κανονικότητα της ζωής στο Χαλκειός και στα Καμπόχωρα της Χίου και ουδεμία εξάρτηση μπορεί να έχει η λήξη της ΒΙΑΛ ως ΚΥΤ, από την παραδοχή που αιτιάται η Κυβέρνηση για τη συναίνεση των τοπικών Αρχών του νησιού μας, των φορέων και των κατοίκων του, στην ίδρυση –αν είναι δυνατόν!!!- μιας υπερμεγενθυμένης -στον αριθμό των 5.000 σύν ανθρώπων- δήθεν «κλειστής» δομής κράτησης μεταναστών. Επίσης καταθέτουμε τη διαμαρτυρία μας για τυχόν φημολογίες ,που εξαρτούν τη συνέχιση εκκρεμών έργων ανάπτυξης η και νέων ,από το εάν κάτοικοι, φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δεχθούμε «αβρόχοις ποσίν» αυτή τη δομή “κωμόπολη” στο νησί μας και τα νησιά μας,  που με βεβαιότητα κυοφορεί κινδύνους για αυτά και τη χώρα μας.

Οι επιστημονικοί Σύλλογοι και Φορείς της Χίου διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την αντίθεση μας στο ενδεχόμενο ίδρυσης «κλειστής» δομής   φιλοξενίας στο νησί μας και στα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτή δεν πρόκειται να έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά δυστυχώς θα παγιωθεί διαχρονικά στο τόπο μας και θα είναι μόνιμη εστία κινδύνων για τη τοπική κοινωνία μας αλλά και προοπτικά για τη χώρα για όσα αναπτύξαμε. Τασσόμαστε υπέρ μιας δομής περιορισμένου αριθμού 500 ατόμων για ταυτοποίηση και κατόπιν τούτου προς άμεση αναχώρηση στη λοιπή επικράτεια της χώρας, αιτούμεθα υπέρ της συντόμευσης των διαδικασιών στη πράξη για την χορήγηση Ασύλου στους δικαιούμενους τούτο προσφύγων και επιστροφή στη Τουρκία στα πλαίσια της κοινής δήλωσης της Ε.Ε. Τουρκίας ή στον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται δια συννενοήσεων με τις χώρες προέλευσης ,την ουσιαστικότερη ευθύνη και συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, με τη θέσπιση νέου πολιτικού και νομικού πλαισίου συμφωνίας για την αντιμετώπιση και διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, (κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας/Συμφωνία Δουβλίνου επαναπροσδιορισμός- επαναθεώρηση ) αποσυνδέουμε το «κλείσιμο» της ΒΙΑΛ από την «έωλη» αποδοχή της ίδρυσης μιας Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών 5.000 ατόμων ,όπως αποσυνδέουμε τη συνέχιση των όποιων –ελάχιστων ετσι αλλοιώς- αναπτυξιακών έργων στο τόπο μας, από μια τέτοια συναίνεση που συνιστά αβεβαιότητα και κινδύνους για το νησί μας, διατρανώνοντας ενωτικά την εναντίωσή  μας εφόσον ως κάτοικοι του Αιγαίου «που τη γλώσσα μας έδωσαν ελληνική , το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου»,  « ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΜΕ»


 

ΧΙΟΣ 19/1/2020

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ 

ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΕΕ/ΤΜ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΧΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΧΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΧΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΧΙΟΥ

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ