Το τι έχουν τραβήξει οι επαγγελματίες της εστίασης, οι καφετέριες και τα καφενεία από την ΑΕΠΙ είναι γνωστό. Προφανώς όμως για το υπουργείο Πολιτισμού αυτό δεν ήταν και αρκετό γι΄ αυτό και ο Παύλος Γερουλάνος φρόντισε πριν εγκαταλείψει το υπουργείο να εγκρίνει με υπουργική απόφαση την λειτουργία και δεύτερης εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων με το όνομα GEA που επίσης έχει το δικαίωμα να εισπράττει χρήματα για τη χρήση μουσικής.
Η εταιρία έκανε απότομα την εμφάνισή της προκαλώντας ήδη πολλές αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας με πρώτους τους ιδιοκτήτες καφενείων που δεν τους έφτανε η ΑΕΠΙ, τώρα έχουν και την GEA.
Ούτε λίγo, ούτε πολύ οι πρώτοι εκπρόσωποι της εταιρίας εμφανίστηκαν στη Χίο και ξεκίνησαν τις ενημερώσεις στα καταστήματα στα οποία διέθεταν και έντυπο υλικό με τις χρεώσεις και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπροσωπούν. Οι ιδιοκτήτες βέβαια είναι προσαρμοσμένοι στη διαδικασία και έχουν εμπειρία από παρόμοιες επισκέψεις. Έτσι, ενημερώθηκαν για την εταιρία που όπως αναφέρει και στο φυλλάδιο της, εκπροσωπεί τους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων, δηλαδή όσους διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Υποχρεωμένοι να πληρώσουν την GEA (φρόντισε γι’ αυτό ο Γερουλάνος) είναι όσα καταστήματα διαθέτουν υποχρεωτικά μουσική δηλαδή: μπαρ, ντίσκο, κλαμπ, καφέ μπαρ, κέντρα νυκτερινής διασκέδασης .
Οι χρεώσεις είναι έως 3.000 ευρώ το χρόνο για όσα καταστήματα είναι έως 100 τμ., 4.200 για όσα είναι από 101 έως 200τμ και το ποσό μεταβάλλεται αντίστοιχα με τα τετραγωνικά φθάνοντας έως τις 8.900 ευρώ το χρόνο. Υπάρχει μάλιστα διαφορετική χρέωση για όσα λειτουργούν χειμώνα και καλοκαίρι και όσα είναι εποχικά.
Υποχρεωμένοι όμως παράλληλα να πληρώσουν είναι και όσων στις επιχειρήσεις τους η μουσική είναι... χρήσιμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κανονισμός της GEA. Έτσι, εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ θεάτρων και κινηματογράφων ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου τους μποορύν να πληρώσουν ποσά που κυμαίνονται από 100 ευρώ το χρόνο έως 590. Παρόμοιες χρεώσεις υπάρχουν για τα Σούπερ Μάρκετ και τους χώρους ψυχαγωγίας.
Από το μακρύ κατάλολο δεν λείπουν παράλληλα: Νοσηλευτικά ιδρύματα, εμπορικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, Ινστιτούτα Αισθητικής, Μέσα Μεταφοράς (Λεωοφρεία Αστικά- Υπεραστικά), Αεροδρόμια, τράπεζες βιομηχανίες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και... τηλεφωνικά κέντρα!
Η άδεια λειτουργίας που εκδίδει ο κατά τόπους Δήμος δεν προβλέπει πουθενά ότι πρέπει να καταβάλλεται αυτό το πόσο. Ωστόσο σύμφωνα με τη GEA «το κατάστημα που εκτελεί δημόσια ηχογραφημένη μουσική έχει υποχρέωση να καταβάλλει εύλογη αμοιβή και στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων).
Για το θέμα πρόκειται να ενημερώσουν καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες του δυο βουλευτές αλλά και τον Δήμο Χίου θεωρώντας ότι βρίσκονται στο έλεος των εξελίξεων. «Χαράτσια, τέλη, φόροι και από πάνω πνευματικά δικαιώματα. Πόσο μπορεί να αντέξει ένα καφενείο που σερβίρει 25 καφέδες τη μέρα; Νοιώθουμε ότι είμαστε πλήρως απροστάτευτοι, πλήρως εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε εταιρία ζητά από εμάς ποσοστά. Ποιος θα μας ανοίξει τα μάτια και ως πότε θα πληρώνουμε;», εξηγεί στον «π» ιδιοκτήτης καφενείου της πλατείας...
Ποιος μπορεί να του απαντήσει;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.