Οι «δεινόσαυροι» της τεχνολογίας και της πληροφορικής θα συγκεντρωθούν σε ένα Μουσείο, που σκοπό έχει τη γνωριμία του κοινού με την ιστορία της πληροφορικής καθώς και την παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξης της.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου (ΣΕΠΧ) σχεδιάζει τη
δημιουργία ενός Μουσείου Πληροφορικής στο νησί μας. Για το σκοπό αυτό
αναζητά «παλιό» υλικό σχετικό με τους υπολογιστές, που είτε λειτουργεί ακόμη είτε είναι σε αχρηστία.
Μόλις δυο χρόνια ζωής μετρά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου (ΣΕΠΧ), όμως τα σχέδια του είναι μεγαλεπίβολα, αν αναλογιστεί κανείς πως Μουσείο Πληροφορικής υπάρχει μόνο ένα σε όλη την Ελλάδα και αυτό δε λειτουργεί ακόμη πλήρως.
Οι υπολογιστές, λόγω της διαρκούς αναζήτησης και εξέλιξης της τεχνολογίας τους, μέσα σε λίγα χρόνια «γερνούν» και μια δεκαετία τους καθιστά αμέσως -αμέσως μουσειακό είδος. Από τη δεκαετία του ’80, που αποτέλεσε την απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή (pc) μέχρι σήμερα τα χρόνια είναι λίγα αλλά η εξέλιξη τεράστια και η πληροφορική από τα πρώτα δειλά βήματα έχει πλέον κάνει άλματα.
«Υπάρχουμε σαν Σύλλογος εδώ και δυο χρόνια. Ανάμεσα στους στόχους μας είναι να γνωρίσουμε στον κόσμο την επιστήμη μας και μέσο γι αυτή τη διαδικασία θεωρούμε ότι είναι κι ένα Μουσείο Πληροφορικής», δήλωσε στον «π» εκ μέρους του Συλλόγου ο Π. Σκαπινάκης.
Η συγκέντρωση του υλικού, που μπορεί να είναι παλιοί υπολογιστές, λογισμικό, περιφερειακά συστήματα, εξαρτήματα, εκτυπωτές, παλιά βιβλία και περιοδικά πληροφορικής, μικροπράγματα που συνδέονται με την πληροφορική, δισκέτες, συμβόλαια συντήρησης λογισμικού, έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέλη του Συλλόγου και μόλις τώρα γίνεται και το κάλεσμα στην κοινωνία για τη δική της συνεισφορά. « Όποιος έχει στη διάθεση του τέτοιο υλικό και θα ήθελε να το παραχωρήσει στο Μουσείο Πληροφορικής, παρακαλείται να επικοινωνήσει με το ΣΕΠΧ στέλνοντας email στη διεύθυνση : sepchiou@gmail.com» εξηγεί ο κ. Σκαπινάκης.
Προς το παρόν το υλικό συγκεντρώνεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το 4ο Γυμνάσιο Χίου. Εκεί θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση του υλικού, που προσδιορίζεται προς το τέλος του χρόνου.
Η διαδικασία για το «στήσιμο» ενός μουσείου είναι χρονοβόρα και απαιτητική. «Υπάρχει μόλις ένα Μουσείο Πληροφορικής στη χώρα κι αυτό για να ολοκληρωθεί πήρε αρκετά χρόνια. Δεν βιαζόμαστε. Πρέπει να συλλέξουμε το υλικό, να το αξιολογήσουμε, να το ταξινομήσουμε. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο», υποστήριξε ο κ. Σκαπινάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως με την ολοκλήρωση του το ιδεατό θα ήταν το Μουσείο να λειτουργεί ανεξάρτητα, με δικό του προσωπικό, να είναι ανοικτό πολλές ώρες και προσβάσιμο για το κοινό αλλά κάτι τέτοιο, με τις δεδομένες συνθήκες, δε γίνεται. Έτσι από το ιδεατό προχωράμε στο εφικτό. Σε κάποια χρόνια από τώρα να φιλοξενείται, αν όχι στο 4ο Γυμνάσιο, σε κάποιο σχολείο της πόλης. Θα είναι προσβάσιμο κι επισκέψιμο στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στο κοινό με ραντεβού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.