9.4.2015 15:26

Οβελίας με ποιότητα και σφραγίδα

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΦΙΣΤΟΥΝ ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ

Ουρές σχημάτισαν οι καταναλωτές το πρωί της Μ. Πέμπτης έξω από τα κρεοπωλεία του κέντρου προκειμένου να προμηθευτούν τον παραδοσιακό οβελία που το έθιμο προστάζει να σουβλίζεται την Κυριακή του Πάσχα.

Η κίνηση παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες υπήρξε αρκετά μεγάλη με τους καταναλωτές όμως να αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι και προσπαθώντας να περιορίσουν τα περιττά έξοδα.

Οι τιμές

Σε αντίθεση με την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις η τιμή του οβελία στη Χίο παραμένει σταθερή. Έτσι η τιμή του χιώτικου κατσικιού κυμαίνεται από 7,5 έως 8,90 ευρώ το κιλό ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παραμένουν και τα συνοδευτικά του οβελία όπως μπριζόλες, κοντοσούβλι, κοκορέτσι και πανσέτες.

Αντιμέτωποι με τη μαύρη αγορά

Την ώρα πάντως που οι κρεοπώλες έχουν διατηρήσει τις τιμές στα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών η μαύρη αγορά έρχεται να αποτελέσει ένα επιπλέον χτύπημα για τα κρεοπωλεία της γειτονιάς.

Όπως επεσήμανε στον «π» ο κρεοπώλης Αχιλλέας Γέμελος στην τελική τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς των ζώων στο σφαγείο, η σφράγιση και ο έλεγχος των κρεάτων που τις περισσότερες φορές γίνεται από ιδιώτη κτηνίατρο.

«Με όλα αυτά τα κόστη προσπαθούμε να διατηρήσουμε την τιμή σταθερή και τα καταφέρνουμε. Όμως υπάρχει η μαύρη αγορά η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Απαλλαγμένοι από τα έξοδα που έχουμε εμείς, πουλάνε σε λιγότερη τιμή και στο τέλος βγαίνουμε εμείς οι κλέφτες», σημείωσε ο κ. Γέμελος.

Την ίδια άποψη πάντως εξέφρασε και ο κρεοπώλης Παναγιώτης Μεννής που έκανε λόγο για δραματική κατάσταση σε ότι αφορά τη «μαύρη αγορά» κρεάτων.

«Όσο αντέχουμε κι εμείς προσπαθούμε να είμαστε σωστοί προσφέροντας ελεγμένα ντόπια κρέατα σε τιμές που να μπορεί ο καθένας να ψωνίσει. Όμως η μαύρη αγορά είναι ένα σημαντικό εμπόδιο», ανέφερε ο ίδιος συνιστώντας στον κόσμο να εμπιστεύεται τον κρεοπώλη του και να ψωνίζει πιστοποιημένα ντόπια κρέατα.

«Βάση στην ποιότητα»

Να κοιτάνε κυρίως την ποιότητα εκτός από την τιμή του κρέατος που αγοράζουν για το Πάσχα συμβουλεύει τους καταναλωτές ο υπεύθυνος του κτηνιατρικού τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας  Χίου Ι. Αμέντας που σε δηλώσεις του στον «π» σημειώνει τη σημασία που έχει για την ανθρώπινη υγεία το σφραγισμένο αμνοερίφιο.

«Οι κρεοπώλες έχουν απόλυτο δίκαιο. Το ζήτημα της μαύρης αγορά δυστυχώς είναι υπαρκτό. Με όποιο προσωπικό διαθέτουμε προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε πραγματοποιώντας συνεχώς ελέγχους ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες. Ο κόσμος όμως θα πρέπει να καταλάβει ότι το να αγοράζει ένα μη πιστοποιημένο κρέας ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους», κατέληξε ο ίδιος.

Π.Φ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ