9.10.2024 10:44

«Όχι» στις εξορύξεις και από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Χίου

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο, σήμερα, για τη συζήτηση του θέματος της εξόρυξης αντιμονίου στην Αμανή.

Η ανακοίνωση του Σωματείου εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο εξόρυξης, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών:

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 7:00μμ στο Δημαρχείο, την ώρα που θα συζητηθεί το θέμα της εξόρυξης του αντιμονίου στην περιοχή της Αμανής. 

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας ενεργά και μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Δράσης και Ενημέρωσης για το αντιμόνιο, τοποθετείται για το θέμα με αίσθημα ευθύνης για το κοινωνικό σύνολο όπως κάνει κάθε φορά. 

Από θέση αρχής δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου σε οποιαδήποτε εταιρεία, για οποιαδήποτε ανταποδοτικά οφέλη. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι ξεκάθαρο σχεδόν τίποτα για την εξορυκτική διαδικασία. Το σίγουρο είναι ότι το αντιμόνιο δεν αντικαθίσταται και ο λαός μας θα χάσει ένα πολύτιμο ορυκτό, που θα μπορούσε να ωφελούνταν υπό άλλες προϋποθέσεις. 

Δυστυχώς αυτό το κράτος μας έχει διδάξει ότι λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος όφελος. Το έχει αποδείξει όταν δεν κάνει τίποτα για την πρόληψη των πυρκαγιών, τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα, μπαλώματα για να έχουμε μισό ασθενοφόρο παραπάνω στο νησί, με το ακατάλληλο νερό στις βρύσες μας, με τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα στα κοντέινερ και σε ακατάλληλα σχολεία, με το προσωπικό στο νοσοκομείο να μην επαρκεί για χειρουργεία αλλά να επαρκεί όταν πρόκειται να πληρώσουμε. Το απέδειξε όταν σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες στα Τέμπη επειδή δεν είχε πάρει ή δεν είχε επιβάλει στην Hellenic Train τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Το αποδεικνύει καθημερινά με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες εργάτες που μετράμε κάθε χρόνο στους χώρους δουλειάς. 

Στο νησί μας γνωρίζουν καλά όλες οι ναυτικές οικογένειες σε τι κίνδυνο βρίσκονται οι ναυτικοί τους, ειδικά αυτή την περίοδο που περνάνε από εμπόλεμες ζώνες. Άλλωστε ο εφοπλιστής Ιωάννης Κούστα, ζήτησε περισσότερη αναταραχή, μιας και αυτό φέρνει τεράστια κέρδη στις τσέπες τους.

Με βάση τα παραπάνω και πολλά ακόμα μάθαμε με τον πιο πικρό τρόπο ότι κανένας από δαύτους δεν θα σεβαστεί ούτε τον άνθρωπο, ούτε το περιβάλλον. Το αποδεικνύουν καθημερινά.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ακουστούν δυνατά οι φωνές που λένε ότι δεν έχουμε ανάγκη από επενδυτικά σοκ.

Έχουμε ανάγκη από μισθούς που να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, όχι απλά να επιβιώνουμε.  

Έχουμε ανάγκη από την κατάργηση του ΦΠΑ που μας έχει τσακίσει.

Έχουμε ανάγκη από γιατρούς και νοσηλευτές για να μην αναγκαζόμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρούμε την υγειά μας .

Έχουμε ανάγκη από εκπαιδευτικούς και σχολεία σύγχρονα.

Έχουμε ανάγκη από νερό πόσιμο στις βρύσες μας.

Έχουμε ανάγκη ρεύμα και νερό φθηνό.

Έχουμε ανάγκη τα δις που βγάζουμε κάθε χρόνο στο κράτος (μέσω της βαριάς φοροληστείας) να έρχονται πάλι σε μας και όχι να ξοδεύονται για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες που σκορπάνε τον όλεθρο αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες παιδάκια νεκρά στην Παλαιστίνη κ.α.

Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό επενδυτικό σοκ για μας. Αλλά δεν θα ήταν για τα αφεντικά που υπηρετούν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ