20.11.2015 14:41

Ολημερίς καθάριζαν, το βράδυ... βρωμιζόταν

ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Αν πλημμυρίσουν στον Κάμπο με τις βροχές, δεν θα φταίει ο δήμος, αλλά οι κάτοικοι». Νίπτει τα χέρια του ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεργίτσης και καθιστά υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες των παρόχθιων κτημάτων του χείμαρρου  Κοκκαλά, «αν πνιγούν» από τα νερά που θα κατεβάσει το επόμενο διάστημα. Αγανακτισμένος με τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά κατοίκων του Κάμπου, διαμαρτύρεται για την ασυνειδησία και τη συμπεριφορά τους, η οποία θα καταλήξει εις βάρος τους.  Η υπηρεσία Χωματουργικών έργων, στην οποία είναι υπεύθυνος καθάρισε και διάνοιξε τις όχθες έως και την εκβολή στο Κοντάρι, αλλά  ο χείμαρρος τώρα είναι πάλι γεμάτος  από τα κλαδιά των δέντρων και των καλαμιών που ρίχνουν οι δημότες, από τους εποχιακούς καθαρισμούς.

«Δεν σέβονται τίποτα, τα πετάνε όπου τους βολεύει και μετά θα ζητάνε ευθύνες από εμάς», δηλώνει. Τους υπενθυμίζει μάλιστα ότι αυτή την εποχή μπορούν να τα καίνε, αφού τώρα  επιτρέπεται η καύση.

«Με τα πρώτα νερά το γεφύρι στην αρχή της Καρδαμάδα θα φράξει από τα κλαδιά και θα έχουμε καταστροφές, δεν μπορώ να καταλάβω τη νοοτροπία τους».

Τα τσιμεντώματα

Ο Ανδρ. Βεργίτσης δεν διστάζει να προσθέσει ότι τα περισσότερα και σημαντικότερα  προβλήματα στη δυτική περιοχή πίσω από το Citrus προκαλούνται από την κατασκευή τσιμεντόδρομων μέσα στον χείμμαρο, οι οποίοι μείωσαν σημαντικά το πλάτος του.

«Οι κάτοικοι δεν αντέδρασαν όταν έπρεπε, εμείς τον καθαρίζουμε, τον ρυπαίνουν αμέσως και πάντα φταίει ο δήμος. Δεν είναι έτσι».

Η δράση των καθαρισμών στον Κοκκαλά, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Στην Καρδαμάδα, πίσω από το εκθεσιακό κέντρο “Γ. Καλουτάς” και στην εκβολή του στο Κοντάρι, χρειάστηκε η συμβολή της Περιφέρειας και η χρήση μεγάλου μηχανήματος .

«Εκεί έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη τσάπα. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια, μας χρηματοδότησε με 20.000 ευρώ για όλες τις εργασίες, καθαρίσαμε, διαπλατύναμε  τις όχθες όπου έπρεπε. Τώρα όμως είναι πάλι σε άθλια κατάσταση».

Ο υδροβιότοπος

Στην εκβολή αντιμετώπισαν και το πρόβλημα καθαρισμού  από τα μπάζα του προστατευόμενου  υδροβιότοπου, που έφραζε τη διέξοδο στη θάλασσα. Αναγκάστηκαν να τα βγάλουν όλα  με χειρονακτική εργασία και στη συνέχεια  δημιούργησαν χώρο που τους επέτρεψε ολοκληρώσουν τη διαδικασία στην υπόλοιπη κοίτη.

Συνεργασία και φιλότιμο ζητάει, δεν απαιτεί τίποτα παράλογο και  δύσκολο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ