24.11.2016 16:13

«Παραμύθι η ερμηνεία, αντίκειται στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου» [ΗΧΗΤΙΚΟ]

Ο Χαρ. Αθανασίου δεν είναι ένας απλός βουλευτής αντιπολίτευσης της Λέσβου. Διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων και οι νομικές γνώσεις του αδιαμφισβήτητες. Με συνέντευξη του στον «π» κονιορτοποιεί την εθνικά πρωτοφανή θέση της κυβέρνησης για δήθεν ερμηνεία της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. «Ακόμα και να υπήρξε διάταξη, αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και αποδίδει την κυβερνητική θέση σε προσπάθεια να μην επωμιστεί άλλη πολιτική ζημία. Εις βάρος των νησιών μας, βεβαίως…

 

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

 

 

 

Ερ.: Για πρώτη φορά ο κ. Μουζάλας παραδέχεται δημοσίως  ότι η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων- μεταναστών στα νησιά αλλά είναι μια ερμηνεία που γίνεται από την Ε.Ε. ή την Τουρκία και εν ολίγοις ότι στη χώρα μας δεν πέφτει λόγος…

Χ.Α.: Η παράγραφος 1 της Συμφωνίας της 16ης Μαρτίου του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αναφέρει ρητά ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες θα καταγράφονται στα νησιά και οι τυχόν αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται από τις ελληνικές αρχές. Δεν αναφέρει πουθενά ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες θα παραμένουν στα νησιά . Έρχεται η κυβέρνηση στις 3 Απριλίου του 2016και  ψηφίζει  το νόμο 4375/2016, όπου σαφέστατα αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 14  η δυνατότητα που δίνεται στο διοικητή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σύνορα της χώρας να παραπέμπει, μετά από απόφασή του,  τον πολίτη τρίτης  χώρας  σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης  στην ενδοχώρα. Συνεπώς μην μας λένε το παραμύθι αυτό, ότι προκύπτει από τη Συμφωνία ή είναι η μετέπειτα ερμηνεία. Αν υπήρχε στη Συμφωνία θα το έλεγε ρητά.

Κάτι τέτοιο όμως, κ. Γεωργούλη, θα έπληττε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να μας πει που θα πάμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτό αντίκειται στους διεθνείς κανόνες δικαίου, διότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Η ταυτοποίηση είναι δικό μας θέμα. Αν θα γίνει στα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα θα το αποφασίσει η Ελλάδα. Το που θα τους πάμε είναι καθαρά δικό μας θέμα.

Πέραν τούτου υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με κανόνα του διεθνούς δικαίου, όταν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως η δική μας, ότι μπορεί ένα από τα συμβαλόμενα μέρη,  όταν  υπάρχει υπερκορεσμός σε ένα Κέντρο, να μπορεί να μετακινήσει μετανάστες και πρόσφυγες.

Αυτά δεν τα έλεγε παλιά ο κ. Μουζάλας. Τα λέει μετά την επίκαιρη ερώτηση που του έκανα στη Βουλή και το αποδίδουν σε δήθεν ερμηνεία. Καμία ερμηνεία δεν υπάρχει, όλα γίνονται εκ του πονηρού. Δεν θέλουν να τους πάνε αλλού. Μόνο που έτσι πλήττονται τα νησιά μας. Μόνο η Λέσβος φέτος είχε μείωση του τουρισμού της 70%. Και εφέτος θα είναι ακόμα χειρότερα.

 

Ερ.: Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι η επιστροφή των μεταναστών που δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο πρέπει να γίνει από την περιοχή που εισήλθαν στη χώρα . Δηλαδή απ’ τα νησιά.

Χ.Α.: Αυτό δεν  προκύπτει από πουθενά. Η χώρα εισδοχής είναι η Ελλάδα. Έστω ότι αύριο υπάρχει μια αθρόα, ανεξέλεγκτη ροή 3.000 ατόμων. Από πού προκύπτει ότι πρέπει να μείνουν σε ένα σημείο;

 

Ερ.: Γιατί τότε η Κυβέρνηση δέχεται ελαφρά τη καρδία αυτή την ερμηνεία;

Χ.Α.: Δεν υπάρχει τέτοια ερμηνεία. Οι διεθνείς κανόνες δεν εξετάζονται σύμφωνα με τις ερμηνείες που δίνει ο οποιοσδήποτε. Είναι ρητές διατάξεις, οι οποίες πρέπει να προκύπτουν από το κείμενο του νόμου.

 

Ερ.: Υπάρχει περίπτωση να υφίσταται σιωπηρή συμφωνία σε υψηλό επίπεδο για αυτό; Καταλαβαίνουμε ότι η Ε.Ε., για να έχει την ησυχία της, προτιμά οι πρόσφυγες-μετανάστες να μένουν σε νησιά για να είναι περιτριγυρισμένοι από θάλασσα. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει συμφωνία πίσω από την πλάτη μας. Γιατί ούτε τη Ν.Δ. έχουμε ακούσει να διαφοροποιείται από ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Χ.Α.: Δεν έχω τέτοια στοιχεία. Προσωπικά και σε ότι αφορά τη Ν.Δ. εγώ το έχω αναδείξει από καιρό και ο Κυρ. Μητσοτάκης το έχει πει με γενική τοποθέτηση. Οποιαδήποτε συμφωνία δεν πρέπει να πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εδώ όμως οι διατάξεις είναι σαφέστατες, δεν χωράει παρερμηνεία.

Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει ανοίξει τα θαλάσσια σύνορά της γιατί επιδιώκει ελεύθερη βίζα. Αν δεν την πετύχει, τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τηρήσει τη Συμφωνία και θα έχουμε αθρόα εισροή μεταναστών. Δεν μπορεί να μπει περιορισμός ότι όλοι αυτοί θα μείνουν στα νησιά. Γιατί ας μου πει ένας λογικός άνθρωπος τί θα συμβεί αν ξαφνικά στη Χίο ή τη Λέσβο αποβιβαστούν 6.000 άτομα. Είμαι κατηγορηματικός…

Ερ.: Πώς ερμηνεύετε τότε την κυβερνητική στάση;

Χ.Α.: Το πολιτικό κόστος στα νησιά για τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπάρχει ήδη, είναι δεδομένο. Θεωρούν ότι μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουν πάθει πολιτικά στα νησιά δεν μπορούν να πάθουν. Γιατί να δημιουργήσουν κι άλλα κέντρα υποδοχής, σε άλλα σημεία της Ελλάδας; Για να μεγιστοποιηθεί η ζημιά που έχουν ήδη υποστεί. Εγώ μένω στη διατάξεις. Ξέρω πώς σκέπτονται στο εξωτερικό. Υπάρχουν κανόνες στο εξωτερικό. Οι διατάξεις δεσμεύουν και όχι οι ερμηνείες. Αλλά και διάταξη να υπήρχε, που επαναλαμβάνω δεν υπάρχει, θα πηγαίναμε με τον κανόνα της έκτακτης ανάγκης.   

Ερ.: Αν η Ε.Ε. επιμείνει σε αυτό  τί  θα πρέπει να κάνουν τα νησιά μας; Πώς να αντιδράσουν;

Χ.Α.: Σαν χώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να επιβάλουμε ότι είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Το που θα τους πάμε είναι αποκλειστικά δικό μας θέμα. Αφορά την Ελλάδα. Νομίζω ότι η Ε.Ε. δεν θα επιμείνει σε μια τέτοια διάταξη. Αν ήξερε ότι δεν αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο ήδη θα είχε ενσωματωθεί στο κείμενο της 16ης Μαρτίου. Δεν νομίζω ότι μπορεί να βάλει τέτοιο δεσμευτικό για κράτος της Ε.Ε. κανόνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ