7.11.2016 10:54

Πείτε στον κόσμο τι νερό πίνει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ

Την πάγια θέση της ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, επαναλαμβάνει σε ανακοίνωση της η ΛΑΣ, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘΑΝΧ, για την τιμολογιακή πολιτική του νερού.

Η ΛΑΣ πρότεινε, χωρίς αυτό να γίνει αποδεκτό, την επέκταση της αύξησης των κυβικών νερού του παγίου, που από πέρσι έγινε σε κάποια χωριά, και στην πόλη της Χίου, που συγκεντρώνεται η πλειοψηφία του πληθυσμού και σηκώνει το βάρος της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΝΧ.

Παράλληλα η ΛΑΣ ζήτησε από τη ΔΕΥΑΝΧ και τη Δημοτική Αρχή που έχει τον πρώτο λόγο, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ανάμεσα στα οποία:

  • Ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο (λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα και στις επίσημες διαδικτυακές πηγές) των δημοτών για την ποιότητα του νερού που σήμερα χρησιμοποιείται, τόσο των πηγών όσο και αυτού της οικιακής χρήσης.
  • Να τεθούν όροι χρήσης για διαχείριση του νερού από τους πολίτες, με αναθεώρηση της πολιτικής της καθημερινής παροχής νερού στις περιόδους αιχμής.
  •  Να ενημερωθούν οι αγρότες που αντλούν είτε από γεωτρήσεις, είτε από φράγματα για τις συνέπειες της υπεράντλησης, ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες καλλιέργειες.

Εν κατακλείδι η ΛΑΣ πρότεινε για ακόμη μια φορά μέτρα μικρής κλίμακας για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, όπως:άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών, αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χειμάρρους, αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού με κατασκευή υδροδεξαμενών, ολοκλήρωση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι κ.λπ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ